шаблоны joomla сайт визитка
Скачать Joomla 3 шаблоны бесплатно

 

Upotreba stakla u građevinarstvu

Upotreba stakla u građevinarstvu

Objavljeno u Nove tehnologije Napisano  septembar 01 2016 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Oplemenjuje prostor
Staklo je materijal koji ima svoje prednosti jer  su razne vrste obrade kao i unapređene tehnologije omogućile da ovaj krhki materijal dobije svojstvo čvrstog, sigurnog, funkcionalnog i estetskog elementa u prostoru

Primena stakla u uređenju enterijera u današnjoj arhitekturi je nezaobilazna. Mogućnostima raznolike obrade i oblikovanja, svojom transparentnošću i profinjenošću  staklo je kao materijal idealan za uređivanje stambenih, poslovnih i javnih prostora. Takav efekt gotovo nije moguće stvoriti nekim drugim materijalima. Nebitno, da li se radi o jakoj ili diskretnoj boji staklena površina reflektuje svetlo te daje prostorijama nov i moderan izgled.

        Staklo je materijal koji ima svoje prednosti jer  su razne vrste obrade kao i unaprijeđene tehnologije omogućile da ovaj krhki materijal dobije svojstvo čvrstog, sigurnog, funkcionalnog i estetskog elementa u prostoru.

Vizelno povećava prostor

        Danas se staklo primenjuje u izradi nameštaja (vitrina, polica, pultova, umivaonika, stolova, ormara …),  ograda, stepenica, podova, plafona, staklenih pregrada, zidova i staklenih vrata, a u kombinaciji sa drugim materijalima –metalom, drvetom  ili kamenom postaje dominantan detalj u enterijeru ali eksterijeru. Osim svojih estetskih vrednosti, staklo je efektno  u prostoru jer ga može vizualno povećati i osvetliti. Pravilnom primenom staklenih elemenata, postoji mogućnost korekcije nedostataka u prostorijama ali praktične primene u manjim prostorijama jer stakleni stolovi, police i druge staklene površine će vizualno rasteretiti prostoriju  i dati joj novu dimenziju. Staklo za enterijere dostupno je u različitim obradama i bojama, potpuno transparentno, mutno ili obojeno idealno je za deljenje prostorije,  izradu nameštaja i oblaganje zidova.

Univerzalna primena

Danas je teško pronaći grad u kojem nema bar jedne građevine sa staklenom fasadom, ali i tu nije kraj u primeni stakla, gotovo svi objekti su po pravilu zastakljeni i iznutra. Za staklene podove  i ograde, primenjuju se  kaljena i  laminirana stakla većih debljina tako da izdrže opterećenje , imaju otpornost na udarce te u slučaju retkih pucanja da ne dođe do propadanja.

        Stakla za podove ali i ograde mogu biti dodatno dekorisana prema rešenju arhitekata ili individualnim željama (npr. peskarena) ali i ispune površine ispod stakla ranim detaljima ili efektima.

        Stakleni krovovi  enterijeru daju korist od prirodne svetlosti i toplote. Stakla bi trebala biti kaljena i laminirana zbog sigurnosti te se  mogu kombinovati razne vrste stakala zavisno od željenih performansi stakla (propusnosti svetla, solarnog faktora i dr.). Nova tehnologija izrade stakla nudi i mogućnost primene samočistivih  stakala sa obzirom da se radi o području koje je teško dostupno.

        Staklene pregradne fiksne, klizni zidovi i izlozi danas su nezaobilazan detalj svih većih prodajnih centara, poslovnih objekata ali i privatnih domova. Najčešće korišćena stakla ukoliko se zahteva potpuna preglednost iz jednog u drugi prostor su laminirana i kaljena float ravna stakla koja mogu biti dodatno obrađena ukrasnim ili funkcionalnim  detaljima, ali takođe i matirana stakla koja se mogu kaliti i laminirati kao i druga stakla za ovu namenu.

        Staklena vrata su sve više prisutna kako u spoljnjoj tako i unutrašnjoj primeni objekta. Od tipova staklenih vrata razlikujemo zaokretna i klizna vrata, automatska ili manuelna. Kod manuelnih vrata štokovi mogu biti drveni, aluminijumski i vrata bez štoka sa šarkama na zidu, u  podu i plafonu. 

Stakla se kale i mogu biti raznih vrsta transparenta, mat i u boji.

Vrste stakala koja se najčešće koriste u enterijeru:

Float ravna stakla od 4-19 mm

Float ravna stakla kaljena i emajlirana u Ral-u

Laminirana stakla transparentna i u boji

Planibel stakla u boji ( bronza, zeleni, plavi, azurno plavi)

Ornament stakla/ stakla sa uzorkom

Matelux ( satinirana stakla) clear, azurno plava, bronza, zeleni, sivi, tamno sivi, plavi, linea Azzurra …

Matelux - Stopsol Supersilver svetli, zeleni,tamno plavi …

Matelac stakla

Lacobel stakla

Ogledala svetla i u boji …

Različite forme

Takođe, osim stakla raznih vrsta, isto  može biti laminirano-sastavljeno iz dve staklene ploče sa sigurnosnom folijom, kaljeno-termički ojačano, emajlirano - bojeno, peskareno , gravirano, fazetirano zavisno od estetskih i sigurnosnih formi.

Koriguje nedostatke

Osim svojih estetskih vrednosti, staklo je efektno  u prostoru jer ga može vizualno povećati i osvetliti. Pravilnom primenom staklenih elemenata, postoji mogućnost korekcije nedostataka u prostorijama.

Pročitano 1930 puta Poslednji put izmenjeno Poslednji put izmenjeno septembar 01 2016

Srodni članci

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

Alupress newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.
decembar 27 2019 0

OTVORITE VRATA SVOJIM PRSTOM

ČITAČ OTISKA PRSTA Među najnovijim proizvodima, ISEO predstavlja čitač otiska prsta u kombinaciji sa X1R…

Pratite nas na Facebook-u

Alupress newsletter

Prijavite se

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.

Uslovi i politika privatnosti

Uslovi korišćenja portala: Uslovi 

Politika privatnosti: Saznaj više

Alu press d.o.o.

Alu press d.o.o.

Adresa: Nede Spasojević 7b

             11070 Novi Beograd

Tel/fax: +381 11 228 65 17
             +381 11 228 65 16

Mob tel: +381 63 279 605

  e-mail: info@aluminijum-pvc.com