шаблоны joomla сайт визитка
Скачать Joomla 3 шаблоны бесплатно

 

Poštovati procedure

Poštovati procedure

Objavljeno u Nove tehnologije Napisano  avgust 15 2016 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Čišćenje i održavanje eloksiranog i elektrostatički farbanog aluminijuma koji se koriste za građevinsku stolariju i arhitektonske konstrukcije

Aluminijumske fasade ne bi trebalo da se čiste po vrućini, jer je metal tada zagrejan i može doći do hemijskih reakcija na zagrejanoj metalnoj površini, koje će izazvati deformacije na aluminijumu, a moguće je stvaranje štrafti ili tačkica, pa posle takvog tretmana ne postoji mogućnost da se fasadi vrati prvobitan izgled


Čišćenje fasada je neophodno u industrijskim područjima gde se na aluminijumsku fasadu taloži industrijska prljavština, kao i u nekoliko drugih slučajeva: kada su aluminijumske fasade zaprljane građevinskim materijalom ili kada su fasade napravljene od različitih materijala a sredstva korišćena za čišćenje drugih delova isprljala aluminijumske profile. Atmosferski uticaji, kao i mesto na kome se nalazi zgrada igraju veliku ulogu u potrebi za čišćenjem profila i fasada. U mnogim slučajevima kiša je dovoljna da bi se fasada i profili održavali čistim. Na postupke koji će se primenjivati pri čišćenju, između ostalog, utiču i zahtevi vlasnika koji se odnose na spoljni izgled zgrade. Potrebe za čišćenjem aluminijumskih fasada su mnogo izraženije u sušnim područjima i industrijskim okruženjima. U priobalnim područjima, gde ima dosta morske “magle”, postoje ciklusi vlaženja i sušenja, tako da se na minijumskim fasadama stvara sloj soli i prljavštine. Bez obzira na geografski položaj zgrade i klimatske uslove koji su u tom okruženju, aluminijumske fasade koje su zaštićene nastrešnicama se prljaju brže zato što kišnica ne može da ih očisti.

Slediti uputstva

Generalno, nakon čišćenja aluminijumskih fasada neophodno je obaviti pedantno pranje običnom vodom. Sledi nekoliko uputstava za čišćenje eloksiranih aluminijumskih fasada.

-Prvo, treba precizno odrediti radnje koje su potrebne za čišćenje određenih fasada i izabrati odgovarajući metod čišćenja, uz striktno uvažavanje standarda i projekata samog objekta, čime se mogu otkloniti sve nedoumice vezane za taj ozbiljan posao.

-Drugo, nikada se ne koriste sredstva za čišćenje sa veoma visokom ili niskom ph vrednošću, alkali ili oksidi. Veoma je bitno da se ne koriste proizvodi koji sadrže trifosforni natrijum, fosfornu kiselinu, hidrohlornu kiselinu i floride. Treba se uvek pridržavati upustava koja daju proizvođači specijalnih sredstava za čišćenje i koristiti proizvode koje oni predlažu - sa određenom gustinom rastvora. Ne treba mešati različita sredstva za čišćenje. Proizvodi za čišćenje koji sadrže organske rastvore imaju štetno dejstvo na obojene profile ali ne i na eloksirane. Pored toga, treba uvek imati na umu mogućnost da proizvodi za čišćenje koji se koriste za uklanjanje mrlja koje nastaju zbog nepropustljivosti vode mogu štetno da deluju na nepropustljivost na vodu samog profila ili fasade. Zato treba obaviti ispitivanje na maloj površini. Posebno jaka sredstva za čišćenje ne treba da se koriste na fasadama koje su napravljene od različitih materijala ili na dekorativnom eloksiranom aluminijumu. Za ovakve slučajeve bolje je upotrebiti blage rastvore. Ako je iz nekih razloga potrebno upotrebiti tvrde rastvore za čišćenje pojedinih delova, trebalo bi da se koriste sa posebnom pažnjom prilikom čišćenja prozora, a da se izbegne dodir sa aluminijumom. Najbolje je da se aluminijumske fasade čiste kada je hladovina. Aluminijumske fasade ne bi trebalo da se čiste po vrućini, jer je metal tada zagrejan i može doći do hemijskih reakcija na zagrejanoj metalnoj površini, koje će izazvati deformacije na aluminijumu, a moguće je stvaranje štrafti ili tačkica, pa posle takvog tretmana ne postoji mogućnost da se fasadi vrati prvobitan izgled. Takođe, treba izbegavati čišćenje aluminijumskih fasada kada su temperature niske, to jest kada je fasada od metala hladna. Poželjno je da se prvo obavi proba čišćenja na maloj površini aluminijumske fasade - koja nije toliko vidljiva spolja. Treba čistiti manje površine aluminijumskih fasada, bez potrebe da čistač menja mesto na skeli.

Specijalni rastvori

Za čišćenje malo umrljanih fasada ili profila od eloksiranog aluminijuma takođe postoje neka pravila i nekoliko različitih načina. Čišćenje bi trebalo započeti od vrha zgrade upotrebom vode pod pritiskom, “špricati“ fasadu jednog sprata i sve tako do temelja zgrade. Ovo treba da se obavlja od početka do kraja procesa čišćenja, bez obzira koja vrsta proizvoda se koristi.

Najednostavnije čišćenje je kada se fasada prska vodom pod srednjim pritiskom - da bi se uklonila prašina. Ako se posle sušenja fasade i dalje pojavljuje prljavština, za čišćenje treba upotrebiti četku ili sunđer i vodu (istovremeno i neprekidno prskanje i trljanje). Ako se i posle toga i dalje pojavljuju prljavština i mrlje, treba upotrebiti blagi detrdžent u kombinaciji sa četkom. Spiranje deterdženta treba da se obavi vodom koja je pod stabilnim pritiskom, tako što se prvo spira horizontalnim pokretima, a zatim vertikalnim. Specijalne rastvore treba koristi samo u slučajevima kada treba ukloniti mrlje od uljanih boja i lakova jer slični rastvori mogu da oštete gume za drenažu i površinu profila. Njihova upotreba treba da se izbegne na eloksiranom aluminijumskom profilu. Organski rastvarači treba da se koriste samo uz striktno uvažavanje preporuka proizvođača.

Ako fasada ne može da se očisti prethodno opisanim metodama, mogu se koristiti sredstva za poliranje, ali ova sredstva ne smeju da se koriste na površinama koje su polirane! Čišćenje znatnije umrljanih fasada ili profila treba da se vrši trljanjem mekom krpom, dobro natopljenom običnom vodom ili blagim deterdžentom, i to u pravcu odozgo na dole, sa jednakim pritiskom na metalne površine prateći linije profila. Trljanje dobro natopljenom krpom se preporučuje i za čišćenje teških mrlja ili mrlja od boja.

Posle trljanja bi trebalo površinu dobro isprati vodom, a za uklanjanje preostalih mrlja koristiti rastvarač. Možda bude potrebno da se ispiranje vrši zajedno sa trljanjem, naročito ako se deterdžent stegne na površini. Treba obratiti pažnju da vremenski period između nanošenja deterdženta i ispiranja bude što kraći.


Sušenje fasada

Čista fasada može da se osuši ventilatorom, upotrebom krpa od kože ili pamuka, kao i specijalnom krpom koja se koristi za čišćenje stakla. Za velike površine, kao što su paneli, neophodna je upotreba mašina. Tokom takvog čišćenja fasada mora neprekidno da se prska čistom vodom ili blagim rastvorom deterdženta.

Rastvor deterdženta može da se nanese sunđerom ili četkom, a za spiranje može da se upotrebi crevo ili sunđer. Metod mora da se ponavlja više puta, da bi se postigla što veća čistoća.

Brzina kretanja mašine zavisi od geometrijskog oblika zgrade. Ako je moguće, najbolje bi bilo da mašina fasadu čisti horizontalno. Tamo gde nije moguća upotreba mašina, paneli moraju da se čiste ručno. Posle trljanja jednog dela mašinom mora da usledi ispiranje čistom vodom i trljanje četkama visokog kvaliteta- sa tvrdom prirodnom dlakom.

Na kraju vlažnu površinu treba još jednom isprati vodom bez upotrebe četke, da bi se postigla potpuna čistoća. Isprana fasada se ostavlja da se osuši prirodno, ili se briše kožom ili pamukom, a obavezno treba odmah sprati deterdžent koji curi na niže delove zgrade, da se ne bi pojavile mrlje.


Različite metode

Čišćenje elektrostatički obojenog aluminijuma takđe ima svoje osobenosti. Način čišćenja zavisi od količine prljavštine.

Čišćenje bi trebalo da se odvija po umerenim vremenskim uslovima – idealno je kada je oblačno i kada nema sunca, pri temperaturama srednje vrednosti.

Vrućina izaziva hemijske reakcije i ubrzava isparavanje vode iz rastvora. Čišćenje na veoma niskim temperaturama daje veoma slabe efekte. Čišćenje fasada za vreme nepogodnih vremenskih uslova može da prouzrokuje pojavu štrafti i tačaka na fasadi.

Metode i proizvodi koji se koriste za čišćenje zavise od fasada, sistema za drenažu, načina bojenja površina itd.

Prekomerno čišćenje ili prekomerno trljanje izaziva oštećenja. Jaki rastvori ili sredstva za čišćenje velike gustine mogu da izazovu oštećenja na obojenim površinama. Sredstva za poliranje, žica i žičane četke mogu da izazovu oštećenja na obojenim fasadama. Treba izbegavati tanke mlazove za ispiranje fasada. Ne treba praktikovati jedno intezivno čišćenje umesto više češćih, manjih čišćenja. Nikada ne koristiti skidače boja, jake alkale, kiseline ili sredstva za poliranje, kao ni trifosforni natrijum. Pre upotrebe sredstvo treba ispitati na manjoj površini. Ne treba mešati različita sredstva za čišćenje, niti koristiti sunđere i pamučne krpe koje imaju zrnca. Čišćenje malo zaprljanih fasada ili stolarije koji su obojeni elekstrostatički (od malog sloja prašine) može da se obavi na različite načine. Preporučuju se određena ispitivanja da bi se postigla željena čistoća. Idealan početak čišćenja bi bilo kvašenje fasada od gore ka dole, pre korišćenja bilo kog sredstva za čišćenje. Mala količina vode sa srednjim pritiskom je mnogo bolja nego velika količina vode pod malim pritiskom. Bilo bi poželjno da se fasada nakon toga istrlja sa malo nakvašenom krpom, sunđerom ili četkom. Najlakši način za čišćenje je da se prljavština sa fasade spere vodom pod srednjim pritiskom. Ako to nije dovoljno, bilo bi poželjno da se tokom čišćenja koriste sunđer ili četka. Ako na fasadi još uvek postoji prljavština, potrebno je da se upotrebi i blago sredstvo za čišćenje. Kada je potrebno upotrebiti sredstvo za čišćenje, neophodno je pritom koristiti i sunđer ili četku. Prvo je potrebno preko fasade preći horizontalnim pokretima, potom vertikalnim. Treba čistiti male površine - da se stalno ne bi menjalo mesto, kao i da bi se sprečilo da se sredstvo za čišćenje osuši na fasadi. Površine treba dobro isprati čistom vodom. Možda bude neophodno i blago trljanje sunđerom tokom ispiranja - ako se sredstvo za čišćenje osušilo na fasadi. Isprana fasada može da se osuši ventilatorom ili upotrebom kožne krpe koja je dobro isceđena, ili meke pamučne krpe. Da bi se izbegla pojava pruga na donjem delu zgrade (jer voda curi sa viših delova), tokom čišćenja najviših delova donji treba neprestano da se prskaju vodom. Ne sme se dozvoliti da hemijska sredstva za čišćenje dugo ostaju na fasadi ili da se na njoj osuše, njih treba brzo ispirati.

Fasade od elektrostatički obojenih aluminijumskih elemenata bi trebalo da se čiste odozgo na dole i da se neprestano ispiraju vodom. Na niskim zgradama čišćenje bi trebalo da se odvija odozdo na gore, a ispiranje odozgo na dole.

 

Pročitano 2045 puta Poslednji put izmenjeno Poslednji put izmenjeno avgust 29 2016
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

Alupress newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.
decembar 27 2019 0

OTVORITE VRATA SVOJIM PRSTOM

ČITAČ OTISKA PRSTA Među najnovijim proizvodima, ISEO predstavlja čitač otiska prsta u kombinaciji sa X1R…

Pratite nas na Facebook-u

Alupress newsletter

Prijavite se

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.

Uslovi i politika privatnosti

Uslovi korišćenja portala: Uslovi 

Politika privatnosti: Saznaj više

Alu press d.o.o.

Alu press d.o.o.

Adresa: Nede Spasojević 7b

             11070 Novi Beograd

Tel/fax: +381 11 228 65 17
             +381 11 228 65 16

Mob tel: +381 63 279 605

  e-mail: info@aluminijum-pvc.com