шаблоны joomla сайт визитка
Скачать Joomla 3 шаблоны бесплатно

 

Građevinarstvo u Nemačkoj Građevinarstvo u Nemačkoj

23 milijarde evra za oporavak građevinarstva u Nemačkoj Istaknut

Objavljeno u Aktuelno Napisano  april 16 2024 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Procene pokazuju da Nemačkoj trenutno nedostaje oko 600.000 stanova. Iako je vlada postavila cilj od 400.000 novih stanova godišnje, priznaje se da se zbog usporavanja gradnje taj cilj neće ispuniti

Stanogradnja u Nemačkoj nastavlja da usporava i to bi moglo značajno da utiče na ekonomski oporavak zemlje i doprinese političkim podelama, upozoravaju udruženja građevinskih firmi. U svojim apelima, oni traže od vlade 23 milijarde evra za rešavanje stambene krize.

Prema Ekonomskom institutu DIW, očekuje se pad stanogradnje za 5,4 odsto ove godine, što bi dovelo do smanjenja poreskih prihoda države za skoro 5 milijardi evra. Nekretnine su godinama bile stabilan oslonac nemačke ekonomije, doprinoseći sa oko 20 odsto BDP-a i zapošljavajući veliki broj ljudi.

Dugo su niske kamatne stope uticale na velika ulaganja u nekretnine koje su bile sigurna investicija. Promena je usledila nakon što je Evropska centralna banka radi smanjenja inflacije počela da povećava kamatne stope u julu 2022. godine, da bi povećanje do septembra stiglo do 4,5 odsto.

Zbog ovoga su mnoge građevinske firme postale insolventne, obustavljeni su brojni projekti i došlo je do pada cena nekretnina.

Procene pokazuju da Nemačkoj trenutno nedostaje oko 600.000 stanova. Iako je vlada postavila cilj od 400.000 novih stanova godišnje, priznaje se da se zbog usporavanja gradnje taj cilj neće ispuniti.

Građevinska udruženja predlažu godišnju finansijsku injekciju od 23 milijarde evra za izgradnju 100.000 socijalnih i 60.000 cenovno pristupačnih stanova. Osim što bi to pomoglo radnicima i sprečilo dalje siromašenje stanovništva, otvorilo bi i nova radna mesta u ključnom sektoru.

Udruženja takođe apeluju na vlasti da "omekšaju" standarde gradnje kako bi se smanjili troškovi i ubrzali građevinski radovi. Upozoravaju da, ako se odmah ne preduzmu konkretne mere, Nemačka bi mogla doživeti "efekat bumeranga" od stambene krize, što bi moglo da ima negativne posledice po celu privredu.

Pročitano 196 puta Poslednji put izmenjeno Poslednji put izmenjeno april 16 2024
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

Alupress newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.
oktobar 18 2021 0

Boje za aluminijum u nijansi drveta

DRVO KAO INSPIRACIJA Povećanom ulogom koju danas ima aluminijum u oblasti građevinarstva, veoma bitnu ulogu…

Pratite nas na Facebook-u

Alupress newsletter

Prijavite se

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.

Uslovi i politika privatnosti

Uslovi korišćenja portala: Uslovi 

Politika privatnosti: Saznaj više

Alu press d.o.o.

Alu press d.o.o.

Adresa: Nede Spasojević 7b

             11070 Novi Beograd

Tel/fax: +381 11 228 65 17
             +381 11 228 65 16

Mob tel: +381 63 279 605

  e-mail: info@aluminijum-pvc.com