шаблоны joomla сайт визитка
Скачать Joomla 3 шаблоны бесплатно

 

Izolaciono staklo Izolaciono staklo

IZOLACIONO STAKLO I SUNČEVO ZRAČENJE Istaknut

Objavljeno u Istražujemo Napisano  oktobar 20 2022 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

„Slaba tačka“

Zbog relativno visoke U(k), vrednosti prozor se smatra kao "slaba tačka" jedne građevine što se  tiče tehnike zaštite toplote

Staklo koje se nalazi u prozoru je jedini poznati providni građevinski materijal koji se može koristiti. Spektar sunčevog zračenja koje dolazi na zemlju sastoji se od:

  • ultraljubičastog područja talasne dužine do 400 nm
  • vidljivog područja talasne dužine od 400 nm do 760 nm
  • infracrvenog područja (područje toplotnog zračenja) talasne dužine od 760 do 3000 nm

 

Staklo skoro potpuno zadržava ultraljubičaste zrake, vidljive propušta (90–93 % jednostruko staklo, 80–83 % izolaciono staklo), a takođe i infracrvene ili toplotne zrake (80–90 %).

 

Dve tačke gledišta uglavnom služe kao osnova prilikom razmatranja i donošenja ocene o energetskom značaju prozora: prvo gubitak toplote transmisijom zimi, a drugo ulaženje sunčevih zraka, koji kod velikih staklenih površina leti mogu da dovedu do preterano visokih temperatura vazduha u prostorijama što zahteva efikasne mere za zaštitu od sunca.

 

Toplota koja se dobija zračenjem kroz jedan prozor je mnogo veća nego toplota koja se dobija kroz netransparentan spoljašnji zid ili tavanicu. Zbog toga je neophodno potrebno i pravilno da se prilikom donošenja ocene o prozoru što se tiče toplotne tehnike tj. potrošnje toplote, obavezno uzme u obzir i koje on ima osobine i pogodnosti u vezi sa zračenjem.                                       

 

lp + qu = g

l  – zraci koji upadaju na staklo

lr – zraci koji se reflektuju

lp – zraci koji su prošli staklo

la – zraci koju su apsorbovani

qu, qs odpuštanje toplote od strane unutrašnjeg i spoljašnjeg stakla zbog apsorbovane toplote koja potiče od zračenja

SF = g – stepen propuštanja celokupne energije

 

Ukoliko uzmemo propuštanje zraka, refleksiju i apsorpciju u odnosu na zrake koji udaraju u staklo, onda dobijamo odnos čiji je zbir

 

ir + ip + ia = 1                                                                                                                                                              (1)

 

Gubitak toplote Q jedne prostorije kada je u pitanju prozor sa izolacionim staklom, dobija se kada uzmemo u obzir sunčevo zračenje iz jednačine:

 

q = U(k) · (tu – ts) – gJ                                                                                                                       (2)

J – intenzitet zračenja W/m2

tu, ts i temperatura vazduha u prostoriji, odnosno spoljnjeg vazduha, ºC.

 

Ukoliko nema sunčevog zračenja – znači kada je J = 0 – ova jednačina prelazi u poznatu jednačinu za izračunavanje potrebne toplote.

 

q = U(k) · (tu – ts)                                                                                                                                                   (3)

 

Znači gubitak u toploti transmisijom kod prozora zbog temperaturne razlike između vazduha u prostoriji i spoljašnjeg vazduha smanjuje se kada postoji sunčevo zračenje, odnosno umesto gubitka toplote imamo dobitak, zavisno od stepena prolaza celokupne energije kroz staklo, od sunčevog zračenja i od temperaturnih odnosa (vazduh u prostoriji i spoljašnji vazduh). Iz jednačine (2) može da se izračuna, pri kojem intenzitetu sunčevog zračenja može da se kompenzuje gubitak toplote zbog transmisije dobitkom toplote, koja je uslovljena zračenjem.

Ovaj intenzitet sunčevog zračenja naziva se „graničnom vrednošću“ Jg.

                                                                                                                                              (4)

 

Kod intenziteta zračenja koja su veća od ove granične vrednosti postiže se dobitak u toploti zahvaljujući prozoru. U tom slučaju prozor deluje kao sunčev kolektor. Iz jednačine (4) se jasno vidi, da je granična vrednost utoliko manja ukoliko je manji odnos U(k)/g. Prema tome, dobro je da U(k) vrednost bude mala, a g–vrednost velika, ukoliko želimo da nam prozor bude sunčev kolektor.

 

Radi zaštite od sunčevog zračenja u prvom redu od toplotnih zraka, koje je automatski propraćeno i većom ili manjom redukcijom svetlosti, koriste se termoapsorbujuća i termoreflektujuća stakla koja se skoro po pravilu ugrađuju u izolaciona stakla.

Pročitano 190 puta Poslednji put izmenjeno Poslednji put izmenjeno oktobar 20 2022
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

Alupress newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.
oktobar 18 2021 0

Boje za aluminijum u nijansi drveta

DRVO KAO INSPIRACIJA Povećanom ulogom koju danas ima aluminijum u oblasti građevinarstva, veoma bitnu ulogu…

Pratite nas na Facebook-u

Alupress newsletter

Prijavite se

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.

Uslovi i politika privatnosti

Uslovi korišćenja portala: Uslovi 

Politika privatnosti: Saznaj više

Alu press d.o.o.

Alu press d.o.o.

Adresa: Nede Spasojević 7b

             11070 Novi Beograd

Tel/fax: +381 11 228 65 17
             +381 11 228 65 16

Mob tel: +381 63 279 605

  e-mail: info@aluminijum-pvc.com