шаблоны joomla сайт визитка
Скачать Joomla 3 шаблоны бесплатно

 

Boje za aluminijum u nijansi drveta Boje za aluminijum u nijansi drveta

Boje za aluminijum u nijansi drveta

Objavljeno u Nove tehnologije Napisano  oktobar 18 2021 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

DRVO KAO INSPIRACIJA

 

Povećanom ulogom koju danas ima aluminijum u oblasti građevinarstva, veoma bitnu ulogu igraju i različita finiširanja koja postaju moguća pomoću specijalnih procesa bojenja. Najpoznatiji od  novih finiširanja su “boja u nijansi drveta”, koja uspeva ne samo da postigne prirodnu nijansu različitih vrsta drveta, već i najsloženiju grafiku “godova” kojom se optički imitira drvo. Rezultat toga je da se krajnji proizvod teško razlikuje od stvarnog drveta koga imitira

Boja drveta je začetnik u ovom tehnološkom razvoju aluminijuma. Istraživanja o razvoju novih tehnologija za finiširanje aluminijuma imaju zadovoljavajuće rezultate, i prestavljaju značajan događaj. Pokazalo se da među vredne novitete koji pomažu da se opstane na starim, ali i da se osvoje nova tržišta u oblasti kao što je stolarja predstavljaju novine u bojenju profila. Nije slučajno da korisnici nove boje, priznaju činjenicu kako pomoću njih  uspevaju da uđu na tržišta koja su do skoro bila nedostupna.

 

Dovoljno je da spomenemo renoviranje tradicionalnih zgrada koje se nalaze u posebnim krajevima ili konzerviranje zaštićenih zgrada i arhitektonskih spomenika. Pored toga i na novim građevinama, boja drveta može verno da odgovori na sve estetske zahteve krajnjeg kupca, kojima je u sećanju “drvo” kao osnovan i nezamenljiv materijal za stolariju. Tehnološka analiza, istraživanja na polju estetike, tržišta i zahteva kupaca zajedno sa neprekidnim i pametnim korišćenjem marketinga nalaze se u osnovi novih proizvoda koji bi saglasno sa mnogima trebalo da bude jedan od glavnih proizvoda, ako ne trenutno, onda u najskorijoj budućnosti na polju proizvodnje aluminijumske stolarije.

 

Tehnologija bojenja 

Razvijne su se dve različite metode za efekat boje drveta.

Prvi je sublimacija boje, proces poznat odavno koji se primenjuje na profilima nastalim u procesu  eksturzije aluminijuma. Grafika poznata kao “godovi“ drveta, na profilima se postiže prenosom odštampane slike sa pergamenta, kao što je papir, na već obojenu površinu (proces sublikromija). Ova tehnika se primenjuje ne samo na obojenom aluminijumu, već i na drugim materijalima. Ta grafika na papiru je iscrtana specijalnim mastilom i proces utiskivanja ovih oblika se dešava u toplom i čistom vazduhu. Sistem sublimacije daje mogućnost dobijanja povezanosti skica, u bilo kom obliku. Vrsta grafike koja će biti primenjena ograničena je samo kvalitetom mastila, koje mora da bude otporno na atmosferske prilike i kvalitetom boje, koja mora da bude u stanju da na zadovoljavajući način upije mastilo. 

Drugi metod je “puder na puder”. Primenom ove metode grafika drveta može da se postigne na različite načine, ili mehaničkom izradom ili sa “neprekidnim pisanjem”. Jedna od varijacija ovog metoda je primena  procesa “raspršenog pudera” na ekstruderu. Sistem “puder na puder” ima mali izbor tonova, a prema tome i primenu. Zato imaju znatno veću mogućnost trajanja na boji (posebno na spoljašnjim površinama) i manje troškove proizvodnje. Današnja istraživanja primećuju proširenje primene ove tehnologije koja je na početku bila prilično mala.

 

Poželjna na svim tržištima

Potražnja za proizvodima od aluminijuma koji su obojeni bojom drvreta stalno se povećava na svetskom tržištu, i mnogi krajnji kupci su fascinirani ovom novom tehnologijom i primenju je na stolariji koju ugrađuju. Šta više, ove boje se koriste na stolariji koja zamenjuje staru od drveta, i u krajevima gde tradicionalno upotreba aluminijuma nije mogla da se stopi sa specifičnošću tog kraja.  Upotrebom ovih boja, otvaraju se novi horizonti na polju proizvodnje aluminijuma i, naravno, povećava vrednost aluminijumske stolarije, dajućji joj nove estetske mogućnosti za ugradnju i prilagođavajući je bilo kom arhitektonskom zahtevu.

Pročitano 658 puta Poslednji put izmenjeno Poslednji put izmenjeno oktobar 18 2021
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

Alupress newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.
oktobar 18 2021 0

Boje za aluminijum u nijansi drveta

DRVO KAO INSPIRACIJA Povećanom ulogom koju danas ima aluminijum u oblasti građevinarstva, veoma bitnu ulogu…

Pratite nas na Facebook-u

Alupress newsletter

Prijavite se

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.

Uslovi i politika privatnosti

Uslovi korišćenja portala: Uslovi 

Politika privatnosti: Saznaj više

Alu press d.o.o.

Alu press d.o.o.

Adresa: Nede Spasojević 7b

             11070 Novi Beograd

Tel/fax: +381 11 228 65 17
             +381 11 228 65 16

Mob tel: +381 63 279 605

  e-mail: info@aluminijum-pvc.com