шаблоны joomla сайт визитка
Скачать Joomla 3 шаблоны бесплатно

 

Naplata potraživanja Naplata potraživanja

Kako naplatiti potraživanje od "zaboravnih" dužnika Istaknut

Objavljeno u Istražujemo Napisano  decembar 12 2022 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ugovor ili sudski postupak

Ako dužnik svoju ugovorenu obavezu ne izvrši, poverilac stiče pravo da preko ovlašćene banke dužnika, predajom menice i blokadom računa dužnika, realizuje svoje novčano potraživanje. Ovo je jedan od najefikasnijih i najbržih načina naplate novčanog potraživanja poverioca . Međutim, ako potraživanje poverioca nije obezbeđeno na opisani način, poverilac, na osnovu Zakona o izvršnom postupku, ima mogućnost da naplatu svog potraživanja ishoduje u sudskom postupku

Prilikom prodaje robe i pružanja usluga često se javljaju problemi u naplati potraživanja. Uputno je da poslovnu saradnju privrednih subjekata prati zaključenje ugovora kojima se definišu uzajamna prava i obaveze, kao i da se definišu način i uslovi plaćanja robe ili izvršene usluge. Najčešći vid obezbeđenja izvršenja novčane obaveze poverioca jeste predaja poslovne dokumentacije dužnika, koja obuhvata rešenje o osnivanju, rešenje o PIB-u, karton deponovanih potpisa i blanko menice potpisane od strane ovlašćenog lica – direktora dužnika.

Blokada računa

Ako dužnik svoju ugovorenu obavezu ne izvrši, poverilac stiče pravo da preko ovlašćene banke dužnika, predajom menice i blokadom računa dužnika, realizuje svoje novčano potraživanje. Ovo je jedan od najefikasnijih i najbržih načina naplate novčanog potraživanja poverioca . Međutim, ako potraživanje poverioca nije obezbeđeno na opisani način, poverilac, na osnovu Zakona o izvršnom postupku, ima mogućnost da naplatu svog potraživanja ishoduje u sudskom postupku. Ovo važi za slučaj da poseduje verodostojnu ispravu (menicu i ček s protestom, račun, bankarsku garanciju ili akreditiv, ili overenu izjavu dužnika koja ovlašćuje poverioca na prenos novčanih sredstava). Naime, na predlog poverioca, sud sedišta izvršnog dužnika može dozvoliti izvršenje na osnovu verodostojne isprave. Verodostojna isprava je podobna za izvršenje ako su u njoj naznačeni izvršni poverilac i izvršni dužnik, predmet, vrsta, obim i vreme ispunjavanja obaveze. Kada se iz verodostojne isprave ne vidi dospelost potraživanja, izvršenje se određuje ako je izvršni poverilac podneo pismenu izjavu da je potraživanje dospelo i označio da dospelosti. U ovom slučaju poverilac se obraća sudusedišta ili prebivališta izvršnog dužnika. Ukoliko su stranke pravna lica, za postupak izvršenja nadležan je trgovinski sud sedišta izvršnog dužnika.

Sudski postupak

Ako poverilac ne poseduje verodostojnu ispravu, ostaje mu mogućnost da se tužbom obrati nadležnom sudu i da vođenjem sudskog postupka dođe do presude kojom će se utvrditi visina njegovog potraživanja, te da na osnovu presude, ili pak sudskog poravnanja, prinudno naplatu izvrši preko izvršnog suda, shodno Zakonu o izvršnom postupku. U predlogu za izvršenje poverilac predlaže način i sredstvo izvršenja koji mogu biti blokada računa dužnika, popis, procena i prodaja pokretnih stvari dužnika, prodaja njegove nepokretne imovine ili nartija od vrednosti.

 

Ništa na reč

U praksi je najčešći slučaj da proizvođači ne zaključuju ugovore sa fizičkim licima, niti unapred definišu načine i rokove plaćanja izvršenih usluga. Često se dešava da fizička lica imaju primedbe po izvršenom poslu. Preporučljivo je da se prilikom dogovora sa fizičkim licem zaključi ugovor kojim će to lice izraziti saglasnost sa projektom stolarije koja se izrađuje ili ugrađuje. Saglasnost se daje na specifikaciju, vrstu i kvalitet materijala, rokove izrade i plaćanja, kao i na konačnu cenu izvršene usluge. Uputno je da se prilikom isplate avansa naznači šta taj avans podrazumeva i o tome izda priznanica fizičkom licu. Takođe se predlaže da se sa svakom izmenom projekta stranka pismeno saglasi. Samo na ovaj način mogu se imati validni dokazi za radnje preduzete radi izvršenja konkretnog posla, i tako smanjiti rizici od naplate izvršenih usluga.

Pročitano 115 puta Poslednji put izmenjeno Poslednji put izmenjeno decembar 12 2022
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

Alupress newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.
oktobar 18 2021 0

Boje za aluminijum u nijansi drveta

DRVO KAO INSPIRACIJA Povećanom ulogom koju danas ima aluminijum u oblasti građevinarstva, veoma bitnu ulogu…

Pratite nas na Facebook-u

Alupress newsletter

Prijavite se

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.

Uslovi i politika privatnosti

Uslovi korišćenja portala: Uslovi 

Politika privatnosti: Saznaj više

Alu press d.o.o.

Alu press d.o.o.

Adresa: Nede Spasojević 7b

             11070 Novi Beograd

Tel/fax: +381 11 228 65 17
             +381 11 228 65 16

Mob tel: +381 63 279 605

  e-mail: info@aluminijum-pvc.com