шаблоны joomla сайт визитка
Скачать Joomla 3 шаблоны бесплатно

 

zvučna izolacija fasade zvučna izolacija fasade

Zvučno tehnički kvalitet fasade Istaknut

Objavljeno u Nove tehnologije Napisano  jun 22 2017 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kvalitetom protiv buke

U zavisnosti od „merodavnog nivoa spoljnje buke“ koja se sastoji od svih vrsta uobičajene gradske buke, fasada se klasifikuje u područje nivoa buke pa se utvrđuje neophodni zvučni i tehnički kvalitet fasade, vodeći pri tome računa o planiranom korišćenju 

Cilj zvučne izolacije sastoji se u minimiziranju zvučnog nivoa dovoljnog za upotrebu unutrašnjeg prostora. U slučaju zaštite od spoljnje buke na nivo zvuka unutrašnjeg prostora utiču sledeće karakteristike: 

- Visina nivoa spoljnje buke koja deluje na fasadu 
- Zučno-tehnički kvalitet fasade 
- Relacija površine fasade koja prenosi zvuk i površine unutrašnjeg prostora koji apsorbira zvuk 

Norma DIN 4109 predstavlja bitan propis za određivanje zvučno-tehničkog kvaliteta fasade. 

U zavisnosti od „merodavnog nivoa spoljnje buke“ koja se sastoji od svih vrsta uobičajene gradske buke, fasada se klasifikuje u područje nivoa buke pa se utvrđuje neophodni zvučnotehnički kvalitet fasade, vodeći pri tome računa o planiranom korišćenju. 

Ti zahtevi međutim ne uzimaju u obzir otvoreno stanje fasade za namenu ventilacije. Kod otvorenih prozora zvučno-tehnički kvalitet fasade gotovo da nema uticaj na zvučni nivo unutrašnjeg prostora, tako da je dimenzioniranje prema normi DIN 4109 doduše neophodno, ali nije dovoljno za opis zvučno-tehničke situacije. U ovom slučaju su neophodna dalja dimenzioniranja i procene rezultata vodeći naravno računa o pozadini zahteva pravilnika o radnim mestima te orijentacijskim, približnim vrednostima.

Vrednost ponderirane zvučne izolacije spoljnjeg građevinskog elementa predstavljena je vrednovanom merom zvučne izolacije Rw prema normi DIN 4109 .

Taj podatak određen prema EN ISO 717 predstavlja zvučno-tehničko ponašanje građevinskog elementa kod različitih frekvencija jednostavno i kompaktno. U stvarnosti tim pojednostavljenjem različiti tokovi zvučne izolacije zavise od frekvencije mogu voditi ka jednoj vrednosti Rw te tako i pogrešnom dimenzioniranju spoljnjeg građevinskog elementa. 

Postizanje ovih normi je naročito moguće kod laganih građevinskih elemenata, ali i kod značajnog udela niskih frekvencija zvučne emisije. U takvim slučajevima neophodno je predstaviti kako imisije tako i zvučnu izolaciju građevinskog elementa u zavisnosti od frekvencije, zatim pojedinačno dimenzionisati nivo buke u unutrašnjem prostoru i konačno obuhvatiti sa A-vrednovanim nivoom buke unutrašnjeg prostora.

Alternativno se posreduju takozvane prilagođene vrednosti spektra C (roza zvukovi) odnosno Ctr (saobraćaj) građevinskog elementa. Tako se zvučno-tehničke vrednosti građevinskog elementa ,ekvivalentno prethodno navedenoj metodi, mogu prilagođavati spektralnom sastavu nivoa imisije. 

Spoljni sistemi zaštite

Zaštita od sunca redukuje sunčevo zračenje koje u unutrašnji prostor prodire preko otvora na fasadi. Prijatna klima može se osigurati u svim godišnjim dobima upravo dobrom sunčevom zaštitom. U klimatizovanim objektima mogu se smanjiti troškovi potrošnje energije hlađenja, ali i ostali “pogonski” troškovi.

Najbolji faktor smanjenja (Fc) postiže se postavljanjem uređaja za zaštitu od sunca sa spoljnje strane. Ti uređaji konstruisani su u najrazličitijim oblicima, materijalima i načinima mobilnosti.

U principu razlikujemo tri vrste:

Kruti sistemi  

(fasadni ili krovni elementi, konzolne horizontalne lamele (od aluminijuma, stakla ili drveta), nadstrešnice) 
Pokretni sistemi

(horizontalno pomične rešetke, stakla, paneli ili drvene lamele, prozorski kapci od drveta, prozirni ili neprozirni preklopni elementi, lamele za stakla) 
Privremeni sistemi

(markize, tekstilne zavese, venecijaneri. Najčešće korišćeni spoljnji uređaji za zaštitu od sunca su venecijaneri odnosne trakaste reletne) 

 

Venecijaneri
Venecijaneri se mogu podizati ili spuštati. Prednost u odnosu na fiksirane uređaje za zaštitu od sunca  (brisoleja) je u tome što nema negativnog uticaja na vidljivost kroz prozor.

Spolja postavljeni venecijaneri po pravilu nisu postojani na delovanje vetra pa nezavisno od upotrebe njima treba upravljati preko elemenata za kontrolu vetra.

- Spoljnji venecijaneri sastoje se od: 
- Zavese (sa bordurom ili bez bordure, aluminijuma) 
- Elemenata vodilice (uže ili šine) 
- Učvršćivanja 
- Pokrivanja   
- Pogonskih elemenata (kod elektro pogona) 

Pročitano 3752 puta Poslednji put izmenjeno Poslednji put izmenjeno jun 26 2017
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

Alupress newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.
jul 06 2020 0

Larcore A2 – novi, lakši fasadni saćasti panel kategorije A2 u ponudi kompanije Tehnomarket

Proizvod nove generacije, aluminijumski saćasti panel LARCORE A2 polako, ali sigurno preuzima vođstvo na evropskom…

Pratite nas na Facebook-u

Alupress newsletter

Prijavite se

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.

Uslovi i politika privatnosti

Uslovi korišćenja portala: Uslovi 

Politika privatnosti: Saznaj više

Alu press d.o.o.

Alu press d.o.o.

Adresa: Nede Spasojević 7b

             11070 Novi Beograd

Tel/fax: +381 11 228 65 17
             +381 11 228 65 16

Mob tel: +381 63 279 605

  e-mail: info@aluminijum-pvc.com