шаблоны joomla сайт визитка
Скачать Joomla 3 шаблоны бесплатно

 

skladište aluminijumskih i pvc profila skladište aluminijumskih i pvc profila

Skladištenje aluminijumskih, PVC i čeličnih profila

Objavljeno u Nauka u praksi Napisano  oktobar 27 2016 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Izbegavati otvorena skladišta

Ispravnim skladištenjem sprečava se deformacija PVC profila usled jakog savijanja kao i oštećenja površine od ogrebotina, a ujedno se profili čuvaju od  prljanja. Podloge premazane slojem sredstva za impregnaciju ili nekim drugim hemikalijama nisu dozvoljene jer usled UV zračenja može doći do promene boje na profilima

Po pravilu o skladištenju PVC profili moraju biti zapakovani u zaštitnu foliji. Za provetravanje PVC profila, a time i za izbegavanje stvaranja kondenzata u foliji, paketi PVC profila moraju biti otvoreni na čeonim (prednjim) stranama. PVC profili sa zavarenim zaptivačima zapakovani su tako da se zaptivači ne mogu pritisnuti ili oštetiti. Kod  vađenja PVC profila i kod njihovog skladištenja treba paziti da se zaptivači ne mogu deformisati ni oštetiti. PVC profili se u principu ne smeju skladištiti na otvorenom već samo u zatvorenim i suvim prostorima. Takođe ih treba čuvati od vlage kao i od sunca.

Moramo naglasiti da temperatura ima vrlo veliku ulogu kod obrade i skladištenja PVC profila. Budući da PVC profili prilikom obrade moraju imati identičnu temperaturu kao što je temperatura prostorije u kojoj se radi, PVC profile koji su skladišteni na hladnijem mestu treba prvo uneti u radnu prostoriju i sačekati dok se temperatura ne izjednači.

Za izjednačavanje temperature računa se 1 ˚C/h. Prilikom obrade obavezno se treba pridržavati minimalne temperature od 17 ˚C, jer u slučaju nižih temperatura prilikom zavarivanja dolazi do napona materijala zbog čega mogu nastati pukotine.

Profili se moraju skladištiti ravno celom površinom i celom dužinom na dovoljno stabilnoj podlozi. Odlaganjem na nekoliko potpora može kod dužeg skladištenja doći do deformacije profila. Podloge premazane slojem sredstva za impregnaciju ili nekim drugim hemikalijama nisu dozvoljene jer bi usled UV zračenja moglo doći do promene boje na profilima. Da bi se izbeglo oštećenje površine usled ogrebotina, profile treba uzimati celom dužinom, a nikako izvlačenjem ili guranjem na prednju/čeonu površinu.

Skladištenje aluminijskih profila

Ekstrudirani aluminijumski profili po pravilu se isporučuju u kartonu. Pakovani su u papir ili u PE foliju, pri čemu međusloj od svilenog papira treba da spreči međusobno trenje profila. Profile treba raspakovati odmah po isporuci. Prilikom raspakivanja treba koristiti rukavice kako bi se isključilo prenošenje vlage, a time i rizik nastajanja mrlja od znoja na profilima. Treba izbegavati direktan kontakt profila sa vodom. Zatim treba paziti na činjenicu da na profilima čija je vlastita temperatura skladištenja niža od sobne temperature može nastati kondenzat. Vlažne profile treba pažljivo obrisati mekom krpom. Aluminijumski profili takođe se po pravilu ne smeju skladištiti na otvorenom. Skladište se u zatvorenom, dovoljno provetravanom suvom skladištu bez prašine sa niskom relativnom vlagom vazduha. Kod skladištenja aluminijumskih profila treba paziti na dobru ventilaciju. Vlažne međuslojeve papira treba zameniti suvim. Treba koristiti police od mekog materijala, kao npr. drvo (ne impregnirano) ili plastiku. Prilikom skladištenja profili se ne smeju savijati. Posebno treba voditi računa o činjenici da aluminijumski profili nikako ne smeju da se skladište na golom betonskom podu ili da dođu u dodir sa zidovima, malterom, čelikom ili drugim metalima. Aluminijumske profile treba obraditi u kratkom roku, a ako se skladište na duže vreme, obavezno ih treba poprskati  uljem za zaštitu od korozije.

 

Skladištenje pocinkovanih čeličnih profila

Nakon isporuke paketa sa pocinkovanim čeličnim profilima obavezno treba prekontrolisati da nije ušla vlaga, a zatim ih treba ih skladištiti na suvom. Čelične profile treba tako skladištiti da između profila ne može prodreti vlaga - bilo to direktno usled delovanja vode ili usled stvaranja kondenzata. Na taj način izbegava se stvaranje bele rđe. Ukoliko se pojavi kondenzat, treba se odmah pobrinuti za sušenje. Prilikom skladištenja na otvorenom pocinkovane čelične profile treba pokriti grubim platnom (ceradom). Kao podloga koristi se puno rezano drvo, daske i metalni profili.

Pročitano 968 puta Poslednji put izmenjeno Poslednji put izmenjeno oktobar 27 2016
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

Alupress newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.
decembar 27 2019 0

OTVORITE VRATA SVOJIM PRSTOM

ČITAČ OTISKA PRSTA Među najnovijim proizvodima, ISEO predstavlja čitač otiska prsta u kombinaciji sa X1R…

Pratite nas na Facebook-u

Alupress newsletter

Prijavite se

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.

Uslovi i politika privatnosti

Uslovi korišćenja portala: Uslovi 

Politika privatnosti: Saznaj više

Alu press d.o.o.

Alu press d.o.o.

Adresa: Nede Spasojević 7b

             11070 Novi Beograd

Tel/fax: +381 11 228 65 17
             +381 11 228 65 16

Mob tel: +381 63 279 605

  e-mail: info@aluminijum-pvc.com