шаблоны joomla сайт визитка
Скачать Joomla 3 шаблоны бесплатно

 

ventilacioni sistemi ventilacioni sistemi Este team d.o.o.

Savremeni ventilacioni sistemi i njihov uticaj kvalitet stanovanja Istaknut

Objavljeno u Istražujemo Napisano  oktobar 13 2021 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kako kontrolisati ventilaciju

U Beogradu, ali i Srbiji postoji veliki broj modernih zgrada kod kojih je ugrađena kontrolisana ventilacija koja je veoma bitna za optimalni kvalitet stanovanja. Velika prednost različitih vrsta ventilacionih sistema koji se ugrađuju u nove objekte, u odnosu na standardne okretno-nagibne prozore, je ta što onemogućavaju prolaz kiše, insekata i obijanje

Na evropskom, pa i našem, tržištu su sve popularniji savremeni sistemi za ventilaciju i provetravanje koji zadovoljavaju sve kriteijume iz ove oblasti, a i cena je sasvim pristupčna u zavisnosti od modela. 

Ventilacija kuća, stanova, škola, bolnica i ostalih objekata u kojima boravi mnogo ljudi je neophodna za njihovo zdravlje. Grejanje, pušenje, kuvanje, spavanje donose sa sobom vlagu, a vlaga i prljav vazduh moraju biti izbačeni napolje. Zbog toga su i na srpskom tržištu sve popularniji savremeni sistemi za ventilaciju i provetravanje koji zadovoljavaju sve kriteijume iz ove oblasti, a i cena je sasvim pristupčna u zavisnosti od modela.

U Beogradu, ali i Srbiji postoji veliki broj modernih zgrada kod kojih je ugrađena kontrolisana ventilacija koja je veoma bitna za optimalni kvalitet stanovanja. Velika prednost različitih vrsta ventilacionih sistema koji se ugrađuju u nove objekte, u odnosu na standardne okretno-nagibne prozore, je ta što onemogućavaju prolaz kiše, insekata i obijanje. Zbog tih razloga bi trebalo više koristiti ove sisteme za Slična stvar je i sa otvaranjem prozora jer se tada gubi puno energije i toplote dok je kroz regulisanu ventilaciju prolazi tačno onoliko vazduha koliko je potrebno i leti i zimi.

 

Prednosti ventilacionih sistema

Otvaranjem prozora se u trenutku dobija kvalitetan vazduh, i onda opet taj kvalitet pada jer se kvalitetan i loš vazduh se smenjuju. Ventilacija pruža korisnicima stalan kvalitet vazduha jer se redovno ventilira, a takođe se i gubitak energije znatno smanjuje. Zato su ventilacioni profili i napravljeni da poboljšaju kvalitet života i zdravlje krajnjeg korisnika, ali i komofor u stanovima i poslovnim zgradama.

Prednost ventilacionih profila, u odnosu na druge sisteme, leži u činjenici da ram određuje kolika će biti ventilacija, što znači da ne moramo da menjamo prozore kako bi uskladili ventilaciju za jednu prostoriju od 20 ili 40 kvadrata. Kod savremenih sistema možemo da kontrolišemo ventilaciju kroz njegovo otvaranje i zatvaranje, a isto tako i preko veličine ventilacionog sistema. Našem tržištu su najinteresaniji sistemi koji imaju protok vazduha od 10 litara u sekundi na širini od 1 metra do 25 litara u sekundi na istoj širini.

 

Mane ventilacije kroz profil

Sistemima za ventilaciju ugrađenim u sam profil se provetravanje ne može kontrolisati na pravi i efikasan način kao sa standardnim ventilacionim sistemom. Ventilacijom kroz profil dolazi do „kratkog spoja“ jer je vazduh ušao i izašao napolje, a nije prošao kroz celu prostoriju. Činjenica je da vazduh ulazi u donjem delu prozora, a izlazi u gornjem bez strujanja unutar prostorije. Kroz ovakvu vrstu ventilacije lako mogu da prođu insekti. Ova vrsta ventilacije se može koristiti samo kod okretno-nagibnih sistema, ali ne i kod fiksnih prozora. Međutim, to nije prava ventilacija.

Primera radi u Holandiji, koja ima vrlo stroge propise u oblasti ventilacije, ne mogu da se ugrađuju sistemi  ventilavcje kroz profil jer vazduh cirkuliše samo oko prozora. To predstavlja čisto gubljenje toplote jer radijatori obično stoje ispod prozora pa toplota automatski izlazi napolje i tu je kraj, što se tiče ovih sistema. Kod ugradnih sistema toplota ide uz prozor naviše zajedno sa svežim vazduhom zatim struji uz plafon i ulazi u celu prostoriju.

Pročitano 63 puta Poslednji put izmenjeno Poslednji put izmenjeno oktobar 13 2021
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

Alupress newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.
oktobar 18 2021 0

Boje za aluminijum u nijansi drveta

DRVO KAO INSPIRACIJA Povećanom ulogom koju danas ima aluminijum u oblasti građevinarstva, veoma bitnu ulogu…

Pratite nas na Facebook-u

Alupress newsletter

Prijavite se

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.

Uslovi i politika privatnosti

Uslovi korišćenja portala: Uslovi 

Politika privatnosti: Saznaj više

Alu press d.o.o.

Alu press d.o.o.

Adresa: Nede Spasojević 7b

             11070 Novi Beograd

Tel/fax: +381 11 228 65 17
             +381 11 228 65 16

Mob tel: +381 63 279 605

  e-mail: info@aluminijum-pvc.com