шаблоны joomla сайт визитка
Скачать Joomla 3 шаблоны бесплатно

 

kvake za protore i vrata-ispitivanje kvake za protore i vrata-ispitivanje

Kako se ispituje kvalitet i pouzdanost kvaka za prozore i vrata Istaknut

Objavljeno u Aktuelno Napisano  septembar 30 2022 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Garancija na funkcionalnost

Proizvodi poput kvaka za vrata i prozore podležu mnogobrojnim testovima da bi se obezbedio besprekoran rad. Obočno se vrše ispitivanja statičkog opterećenja, kao i ispitivanja postojanosti u zavisnosti od tipa proizvoda

Proizvod koji ima robnu marku mora da održi obećanje koje proizvođači daju kupcima, u vezi sa kvalitetom. Da bi ovo obezbedile kompanije daju desetogodišnju garanciju na funkcionalnost na kvake za vrata i prozorske ručice, pod uslovom da su ispunjene smernice za postavljanje i održavanje ovih delova.

Proizvodi poput kvaka za vrata i prozore podležu mnogobrojnim testovima da bi se obezbedio besprekoran rad. Obočno se vrše ispitivanja statičkog opterećenja, kao i ispitivanja postojanosti u zavisnosti od tipa proizvoda. Ona približno odražavaju udare koje okov treba da svakodnevno podnese, a prevazilaze ispitivanja i zahteve standard DIN EN 1906 ili RAL-GZ 607/9.

Dok se prema standardima DIN EN 1906 i RAL-GZ 607/9 okov ispituje izolovano, neke kompanije mnogo realnije, sprovode ispitivanja rada neposredno na vratima i prozorima. Ovo znači da se ne ispituje samo funkcija, već takođe i postojanost spoja između okova i vrata ili prozora. Ovde je broj radnih ciklusa mnogo veći od onoga koji se zahteva gore pomenutim standardima .

Provera kvake za vrata

Postoje dve klase postojanosti kvaka za vrata u DIN EN 1906, koji zahtevaju ispitivanje postojanosti kroz različite cikluse ispitivanja.

  • Klasa 6: Srednja učestanost upotrebe, za okov u stambenim prostorima: 100.000 ciklusa ispitivanja (1 ciklus ispitivanja = jedno otvaranje i zatvaranje vrata)
  • Klasa 7: Visoka učestanost upotrebe, za okov van stambenih prostorija : 200.000 ciklusa ispitivanja

Mnogo viši standardi postavljeni su za garanciju na funkcionalnost. Prilikom svih ispitivanja postojanosti kvake za vrata ispitane su na samim vratima. Okov za stambene prostore ispitan je tokom 182.500 radnih ciklusa (1 ciklus=jedno otvaranje i zatvaranje vrata), a kvake za upotrebu van stambenih prostora ispitane su tokom 255.500 radnih ciklusa. Ovo je ekvivalentno sa 50 ili 70 radnih ciklusa po danu tokom perioda od 10 godina. Ni sama kvaka niti bilo koji njen deo ne smeju da zakažu tokom trajanja ispitivanja. Kompleti se zatim ispituju po pitanju stabilnosti, koja obezbeđuje besprekoran rad.

Provera ručice za prozore

Standard RAL-GZ 607/9 propisuje 10.000 ispitanih cikslusa naginjanja/okretanja prilikom ispitivanja postojanosti ručice za prozore.

Prilikom ispitivanja u vezi sa garancijom na funkcionalnost, ručice za prozore podvrgavaju se ispitivanju od 15.000 ciklusa naginjanja/okretanja na samom prozoru. Ovo je ekvivalent za četiri otvaranja i zatvaranja plus četiri naginjanja i zatvaranja svakog dana tokom 10 godina (1 ciklus naginjanja/okretanja = 1x otvaranje i zatvaranje prozora + 1x naginjanje i zatvaranje prozora). Ručice za prozore se zatim ispituju po pitanju stabilnosti kako bi se obezbedio savršen rad.

Pročitano 330 puta Poslednji put izmenjeno Poslednji put izmenjeno septembar 30 2022
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

Alupress newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.
oktobar 18 2021 0

Boje za aluminijum u nijansi drveta

DRVO KAO INSPIRACIJA Povećanom ulogom koju danas ima aluminijum u oblasti građevinarstva, veoma bitnu ulogu…

Pratite nas na Facebook-u

Alupress newsletter

Prijavite se

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.

Uslovi i politika privatnosti

Uslovi korišćenja portala: Uslovi 

Politika privatnosti: Saznaj više

Alu press d.o.o.

Alu press d.o.o.

Adresa: Nede Spasojević 7b

             11070 Novi Beograd

Tel/fax: +381 11 228 65 17
             +381 11 228 65 16

Mob tel: +381 63 279 605

  e-mail: info@aluminijum-pvc.com