шаблоны joomla сайт визитка
Скачать Joomla 3 шаблоны бесплатно

 

Luvr u Abu Dabiju Luvr u Abu Dabiju

GLAVNA ULOGA Istaknut

Objavljeno u Predstavljamo Napisano  oktobar 26 2018 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Luvr u Abu Dabiju oduševljava posetioce zahvaljujući ciljanom savetovanju i inteligentnoj obradi profila

 

Dizajn futurističkog muzejskog kompleksa osmislio je Jean Nouvel. Francuski arhitekta nosilac je nagrade Pritzker, odlikovanja koje primaju najbolji na svetu u toj branši. Njegov dizajn naglašava želju dveju zemalja, Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Francuske: Luvre u Abu Dabiju treba da služi kao univerzalni muzej koji približava sve kulture.
Kolekcija koju sadrži muzej daje još širu sliku, naime, obuhvata dela od antičkog doba pa do 21. veka. Arhitektonsko remek delo proteže se na ukupnoj površini od 24.000 kvadratnih metara. Od toga je za stalne postavke predviđeno 6.000 kvadratnih metara, a za posebne postavke 2.000 kvadrata.
Mnogo je to mesta za kulturu i uzbudljive susrete. Ko želi posetiti Luvre, treba da ode na ostrvo Saadiyat, na samoj obali persijskog zaliva. Kod tog ostrva veličine 26,32 kvadratnih kilometara ne radi se o veštačko stvorenom kopnu kao što je slučaj sa ostrvima palmi u Dubaiju. Posed na kojem se nalazi muzej sastoji se od prirodnog peščanog jezgra u području mangrova. Pričvršćen je i povećan dodatnim naslagama.
Ostrvo je tako proširilo dotadašnje gotovo oskudne građevinske i obalske površine milionskog grada Abu Dabija.

Kupola povezuje arapsku tradiciju sa kulturnim nasleđem čovečanstva.
U odabranom slobodnom obliku muzeja Jean Nouvel vodio se elementarnim pogledima: svetlost i senka, refleksija, pokret i mirovanje. Odražavaju se takođe karakteristike klime i prirode. Igra svetlosti i senki ispod kupole podseća na listove palmi. Kupole u arapskoj kulturi imaju dugu tradiciju i duboku simboliku. Dokaz tome su mauzoleji, džamije i medrese. Ovo poslednje su škole u kojoj se predaju islamske nauke.Opsežna priprema kod planiranja projekta i pripreme radova – standardna usluga kod elumateca. 

Nouvel je za izgradnju u većem delu koristio dva moderna materijala: čelik i aluminijum. Posebnost ove kupole izrađene na tim temeljima je fascinantno ostvarenje igre svetlosti i pokreta.
Noću se kupola pretvara u baldahin sa ukupno 7.850 zvezda koje se razlikuju po veličini i uglovima pa se mogu posmatrati iznutra i spolja. To omogućuje konstrukcija: zvezdano nebo nastaje od osam nivoa čeličnih i aluminijskih modula.
Zaista, radi se o izuzetnom građevinskom poduhvatu čiji je razvoj projekta preuzela firma za čelične konstrukcije Waagner Biro iz Beča poznata po beskompromisnom ispunjavanju strogih zahteva. I elumatec je brzo postao deo igre: proizvodnju elemenata kupole preuzela je naša partnerska firma u Abu Dabiju White Aluminium. Da bi bajkoviti arhitektonski projekat postao stvarnost, bila je potrebna bliska saradnja učesnika u tom poslu.
Na jednoj strani projektanti iz glavnog austrijskog grada, na drugoj strani elumatec i njegova partnerska firma. Posebno je traženo bilo znanje nas kao proizvođača inteligentnih obradnih centara. Našu partnersku firmu podržavamo na mnoge načine. Pribavili smo potrebna proizvodna rešenja i postavili ih.
Naš tim pružio im je detaljnu tehničku podršku.
Podrška za Luvre u Abu Dabiju bila je prisutna tokom celog procesa proizvodnje. Prvo tokom pripreme virtualnog izgleda i pripreme digitalnih podataka, pa sve do faze testiranja. Potom smo preporučili odgovarajući obradni centar za taj veoma zahtevan zadatak i vodili računa o logistici. S vremena na vreme pratili smo proizvodnju na lokaciji klijenta. Osim obrade profila, tamo se odigravala samo još završna montaža pojedinih elemenata impresivne konstrukcije kupole.


Na ostrvu Saadiyat tu je simboliku ponovo prikazao Jean Nouvel. Konstrukcija kupole sa prečnikom 180 metara stoji na četiri stuba, koja su postavljena u međusobnom razmaku od 110 metara. Najviša tačka nalazi se 40 metara iznad nivoa mora. 

 

 

 

 

 

 

Pročitano 267 puta Poslednji put izmenjeno Poslednji put izmenjeno oktobar 26 2018
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

Alupress newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.
avgust 19 2017 0

Opšte karakteristike aluminijuma i njegovih legura

U sve se meša Jedinstvena kombinacija osobina postavlja aluminijum i njegove legure među najprilagodljivije materijale…

Pratite nas na Facebook-u

Alupress newsletter

Prijavite se

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.

Uslovi i politika privatnosti

Uslovi korišćenja portala: Uslovi 

Politika privatnosti: Saznaj više

Alu press d.o.o.

Alu press d.o.o.

Adresa: Nede Spasojević 7b

             11070 Novi Beograd

Tel/fax: +381 11 228 65 17
             +381 11 228 65 16

Mob tel: +381 63 279 605

  e-mail: info@aluminijum-pvc.com