шаблоны joomla сайт визитка
Скачать Joomla 3 шаблоны бесплатно

 

zaštita aluminijuma anodizacijom eloksažom zaštita aluminijuma anodizacijom eloksažom

Površinska zaštita aluminijuma anodizacijom-eloksažom

Objavljeno u Nove tehnologije Napisano  avgust 31 2016 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Zaštita po standardima
Površinska zaštita aluminijuma elektrohemijskim putem anodizacijom – eloksažom vrši se obično u modernim postrojenjima, kapaciteta obično oko 24000 A, koje odvijanjem procesa u desetinama različitih kada garantuje ispunjenje strogih evropskih standarda „Qualanod“

Eloksaža se obično vrši po ton karti „Eurocolor“ počev od prirodne boje aluminijuma, preko svetle bronze, srednje bronze i tamne bronze do crne i žute, a moguća je eloksaža aluminijumskih profila svih konfiguracija dužina do 6,5 m i limova maksimalnih dimenzija 6,5 m x 1,7 m.

        Površinska zaštita aluminijuma elektrohemijskim putem anodizacijom – eloksažom vrši se obično u modernim postrojenjima, kapaciteta obično oko 24000 A, koje odvijanjem procesa u desetinama različitih kada garantuje ispunjenje strogih evropskih standarda „Qualanod“.

        Debljina sloja eloksaže je 20 mikrona koliko je potrebno za spoljnu upotrebu aluminijumskih profila u građevinarstvu, a kapaciteti postrojenja za eloksažu aluminijumskih profila su obično projektovani da zadovolje potreba sopstvene proizvodnje, ali i zbog vršenja usluga eksternim naručiocima.

Različite faze

Tehnološki postupak se sastoji od sledećih faza:

  • Mehaničke pripreme koje se vrši četkanjem profila savremenom visoko-produktivnim mašinama opremljenih finim četkama od nerđajućeg čelika, koje uklanjanju nastali oksidni sloj aluminijuma i daju uniformni izgled značajne površine profila;
  • Hemijske pirpeme kojom se vrši odmašćivanje i nagrazanje površine aluminijuma da bi se u kasnijoj fazi naneo kvalitetan sloj aluminijum oksida. Dodavanjem sredstava za satiniranje površine, na kraju ove faze dobija se fina svilenkasta površina aluminijuma;
  • Anodizacije (anodne oksidacije) – elektrohemijskog procesa kojim se površinski sloj metala pretvara u prevlaku aluminijum oksida, koja istovremeno ima zaštitnu, dekorativnu i funkcionalnu ulogu. Anodnom zaštitom aluminijuma i njegovih legura postiže se zaštita od korozije, električna izolacija, povećava otpornost na habanje, adheziona vezivnost koja je važna za eventualno kasnije nanošenje premaza, itd. Kvalitet andonog sloja zavisi od kvaliteta aluminijuma, koncentracije elektrolita, temperature i gustine struje.

Značajno je da kontrola ovih parametara nije prepuštena samo ljudskom faktoru jer postoji kompjutersko programiranje i praćenje pomoću vitalnog dela postorjenja-pulsnog ispravljača. Pomoću njega se može ostvariti stallno nadgledanje i upravljanje procesom anodizacije, ravnomernosti gustine struje, koncentracije rastvora, temperature, kao i debljine anodnog sloja. Kada je postignuta unapred zadata debljina sloja ispravljač se isključuje, a postignuti rezultati ostaju zapisani što omogućava izdavanje pisanih izveštaja o ostvarenom kvalitetu eloksiranja pojedinih šarži.

Ukupan kapacitet pulsnih ispravljača je najčešće 24000 A, što omogućava anodizaciju 480 kg/h ili 10 t dnevno;

  • Elektrohemijskog bojenja – faze u kojoj se dobijaju sve boje eloksaže osim prirodne boje aluminijuma na taj način što se anodni sloj elektrohemijski boji solima metala.

Upravljanje pomoću kompjutera

Za ravnomernost boje potreban je ujednačen anodni sloj ostvaren u prethodnoj fazi anodne oksidacije, dobra koncentracija elektrolita i konstantna gustina struje. I u ovoj fazi upravljanje i kontrola se vrši pomoću kompjutera u kome je moguće postaviti do 70 različitih programa za nijansu boje, napon i vreme bojenja. To znači da se svi rastvori  u tehnološkom procesu anodizacije automatski i konstantno doziraju prema unapred programiranom i zadatim parametrima.

Ključna oprema u ovoj fazi je transformator koji omogućava ravnomerno bojenje velikih šarži u kupatilima za elektro bojenje.Njegova najveća prednost je sposobnost povećanja i prodora struje na zaklonjemin površinama;

  • Završnog siliranja- Kvalitetnim trajnim zatvaranjem pora aluminijum oksida.
  • Finalnog pakovanja profila- uvijanjem papirnom ili PVC trakom grupe od nekoliko profila u zavisnosti od njihove konfiguracije.
Pročitano 2770 puta Poslednji put izmenjeno Poslednji put izmenjeno septembar 01 2016
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

Alupress newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.
decembar 27 2019 0

OTVORITE VRATA SVOJIM PRSTOM

ČITAČ OTISKA PRSTA Među najnovijim proizvodima, ISEO predstavlja čitač otiska prsta u kombinaciji sa X1R…

Pratite nas na Facebook-u

Alupress newsletter

Prijavite se

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.

Uslovi i politika privatnosti

Uslovi korišćenja portala: Uslovi 

Politika privatnosti: Saznaj više

Alu press d.o.o.

Alu press d.o.o.

Adresa: Nede Spasojević 7b

             11070 Novi Beograd

Tel/fax: +381 11 228 65 17
             +381 11 228 65 16

Mob tel: +381 63 279 605

  e-mail: info@aluminijum-pvc.com