шаблоны joomla сайт визитка
Скачать Joomla 3 шаблоны бесплатно

 

Fotonaponski prozori Fotonaponski prozori

“Pametni prozori” prilikom zagrevanja potamne i počnu da prozvode električnu energiju

Objavljeno u Nove tehnologije Napisano  februar 12 2021 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Fotonaponski prozori

Nova vrsta prozora mogla bi da smanji potrebu za klima uređajima i uštedi energiju. Iz instituta NREL kažu da bi se prototip prozora koji koristi novu tehnologiju mogao razviti u roku od godinu dana

Istraživači iz američkog instituta NREL razvili su novu vrstu prozora. U pitanju su prozori koji mogu automatski da promene boju kada dođu u kontakt sa sunčevom svetlošću, odnosno kada se zagreju. Sve  u cilju da unutrašnjost objekta ostane hladna. Pored toga imaju i funkciju solarnih panela.


Moramo naglasiti da tehnologija menjanja boje stakla pri toploti nije ništa novo jer se već dugo koristi za stakla na naočarima. Usvojena je i tehnologija za proizvodnju prozirnih solarnih ćelija koje su toliko efikasne da se mogu ugraditi u prozore. Stručnjaci sa instituta NREL su jednostavno uspeli da obe vrste tehnologija ugrade u jedan prozor. Tako sada "termohromno-fotonaponska" tehnologija u novim prozorima koristi sunčevu svetlost za menjanje boje pri zagrevanju kako bi se blokirao odsjaj i smanjila potreba za hlađenjem uz konstantno skupljanje energije.

“Tajna” je u tankom filmu od perovskita umetnutog između dva staklena panela, između kojih se ubrizgava i rastvarač u formi pare. Kada je vlažnost niska, perovskit ostaje proziran, omogućavajući da kroz prozor normalno ulazi svetlost. Međutim, na određenim temperaturama para uzrokuje da se kristali perovskita preraspodele, prvo u lanac, a zatim u list, pa u kocku. Svaki novi oblik menja boju i blokira ulazak svetlosti do različitog stepena, što za krajnji rezultat ima hladniju unutrašnjost za nekoliko stepeni. 

Interesanto je i da kod promene boja počinje proizvodnja električne energije. Kada staklo dostigne temperaturu između 35 i 46°C prozori počinju da menjaju boje - od prozirne do žute, narandžaste, crvene i smeđe, za oko sedam sekundi. To je prilično poboljšanje u odnosu na raniji prototip koji je razvio tim sa NREL-a i koji je išao od prozirne i jedne crvenkasto-smeđe boje tek pri dostizanju temperature od 65,5 do 79,4°C za šta je trebalo tri minuta.

Nova vrsta prozora mogla bi da smanji potrebu za klima uređajima i uštedi energiju. Iz tima kažu da bi se prototip prozora koji koristi novu tehnologiju mogao razviti u roku od godinu dana.

Pročitano 88 puta Poslednji put izmenjeno Poslednji put izmenjeno februar 12 2021
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

Alupress newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.

Pratite nas na Facebook-u

Alupress newsletter

Prijavite se

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.

Uslovi i politika privatnosti

Uslovi korišćenja portala: Uslovi 

Politika privatnosti: Saznaj više

Alu press d.o.o.

Alu press d.o.o.

Adresa: Nede Spasojević 7b

             11070 Novi Beograd

Tel/fax: +381 11 228 65 17
             +381 11 228 65 16

Mob tel: +381 63 279 605

  e-mail: info@aluminijum-pvc.com