шаблоны joomla сайт визитка
Скачать Joomla 3 шаблоны бесплатно

 

Aluroll Aluroll

eProstor rešava veliku prepreku za investiranje u Srbiji

Objavljeno u Nove tehnologije Napisano  februar 04 2021 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Izrada prostornih i urbanističkih planova koji određuju namene i propisuju pravila građenja su „usko grlo“ za investiranje u Srbiji, a to bi moglo da se prevaziđe uspostavljanjem digitalne platforme eProstor

Potrebu za uvođenjem ovakve platforme obrazlaže se činjenicama da je sada za usvajanje plana detaljne regulacije potrebno najmanje pola godine, a za plan generalne regulacije proceduralno bar godina, što se u praksi obično produži i na više godina.

Potpredsednica Upravnog odbora NALED-a Dragana Čukić, kaže da bi eProstor omogućio da institucije elektronski razmenjuju informacije, daju komentare, izdaju uslove i saglasnosti i na platformi rade simultano na izradi planova, umesto da kao sada čekaju jedna na drugu da bi uradile svoj deo posla.

“ Zahvaljujući eProstoru bismo ubrzali proces izrade planova, ostvarili velike uštede i povećali transparentnost usvajanja planskih dokumenata“, naglašava ona.

Jedna od ključnih odlika ove digitalne platforme bi bilo lakše i blagovremeno uključivanje građana i privrede u sve faze izrade planova.

Time bi se sprečile situacije da investitori već pribave dozvole za gradnju, a građani za gradnju saznaju tek kada se pojave bageri, kada je kasno za uticanje na planom predviđene namene ili parametre.

Povezivanjem sa Republičkim geodetskim zavodom, eProstor bi omogućio da se iz katastra brzo povlače informacije potrebne za izgradnju, kao i da se podaci u katastru redovno ažuriraju. Činjenica da sve institucije rade istovremeno na jednom planskom dokumentu, sigurno bi uticala da se striktnije poštuju rokovi i u planska dokumenta unose ažurni i potpuni podaci, što bi unapredilo kvalitet tih dokumenata.

Pročitano 98 puta Poslednji put izmenjeno Poslednji put izmenjeno februar 04 2021
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

Alupress newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.

Pratite nas na Facebook-u

Alupress newsletter

Prijavite se

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.

Uslovi i politika privatnosti

Uslovi korišćenja portala: Uslovi 

Politika privatnosti: Saznaj više

Alu press d.o.o.

Alu press d.o.o.

Adresa: Nede Spasojević 7b

             11070 Novi Beograd

Tel/fax: +381 11 228 65 17
             +381 11 228 65 16

Mob tel: +381 63 279 605

  e-mail: info@aluminijum-pvc.com