шаблоны joomla сайт визитка
Скачать Joomla 3 шаблоны бесплатно

 

itf rosenheim itf rosenheim

Međuzavisnost između izolacije i ventilacije

Objavljeno u Nauka u praksi Napisano  mart 25 2022 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Analize pokazuju da u zavisnosti od protoka vazduha, uređaji za ventilaciju koji kontrolišu vlagu, smanjuju zvučnu izolaciju sa 46 dB na prosečno 43 dB i 39 dB. Veća stopa protoka vazduha se može postići korišćenjem integrisanih ili ugrađenih ventilacionih uređaja

Uređaji za ventilaciju koji su smešteni u prozoru u skladu su sa zakonima građevinske fizike. Takođe oni zadovoljavaju različite zahteve korisnika u pogledu udobnosti. Zadovoljeni su takođe i propisi o zvučnoj izolaciji prozora koji se odnose na uređaje za ventilaciju u prozorima.

Zbog revidiranih nemačkih standarda alternativna rešenja su potrebna da bi obezbedila razmena vazduha u stambenim zgradama i da bi se zadovoljila odgovarajuća pravila i propisi. Novi DIN 1946-6 određuje četiri nivoa: 1.) ventilacija za kontrolu vlažnosti

                                        2.) smanjenjena  ventilacija

                                        3.) nominalna ventilacija

                                        4.)intenzivna ventilacija

 

Ventilacija za kontrolu vlage je neophodna zbog toga što se nepropusnost vazduha kod zgrada poboljšala tokom godina. Neophodno je proveriti da li budući projekti izgradnje/rekonstrukcije zahtevaju ugradnju tehničkih ventilacionih sistema.  

Jedna opcija bi bila prozorski ventilacioni uređaj koji je integrisan ili postavljen na prozorsku jedinicu. Međutim mora se imati na umu da kombinacija ventilacionih uređaja sa prozorom ili fasadama ima direktan uticaj na ostale karakteristike prozra i fasade. Kao što je na primer zvučna izolacija. Ovi efekti se moraju uzeti u obzir prilikom dizajniranja građevinske jedinica.

 

 

Slika 1. Potrebna stopa protoka za sve ventilacione prozorske uređaje odnosi se na stambenu jedinicu koja je izložena jakim vetrovima.

 

Ventilacija za kontrolu vlage

Dizajn ventilacionih sistema je zasnovan na različitim parametrima, uključujući i životni prostor, tip korisnika jedinice, vetar u regionu, nivo toplotne izolacije i nivo razmene vazduha. Na osnovu DIN 1964-6 u okviru istraživačkog projekta „Preporuke za korišćenje prozorskog uređaja za ventilaciju“ određena je stopa protoka vazduha kod ventilacionih uređaja za kontrolu vlage.

 

Prilikom istraživanja uzet je prozorski ventilacioni uređaj koji se koristi u tipičnim situacijama stanovanja i tipičnim uslovima okoline. Dobijeni rezulatati su korišćenjeni za sastavljanje preporuka za korišćenje ventilacionih uređaja ove vrste na stambenim zgradama.

 

Slika 1 ilustruje premer ovih vodiča za vrednosti „Ventilacija za kontrolu vlage – slobodna ventilacija je locirana tako da je izložena jakom vetru (4 Pa diferencijalni pritisak) – na jednom spratu“. Na slici je prikazana potrebna stopa strujanja vazduha koja je u vezi sa životnim prostorom  i nivoom toplotne izolacije. Ove vrednosti za potrebnu stopu protoka vazduha moraju da se podele između svih prozorskih ventilacionih uređeja u stanu. Ukoliko su karakteristike proizvoda prozorskog ventilacionog uređaja u saglasnosti sa vrednostima navedenim u ift vodiču LU-01/1 mogu direktno da se koriste za verifikaciju.

 

Za  određivanje protoka vazduha za slobodnu ventilaciju i zvučnu izolaciju, računarski alati su određeni i dostupni su na ift rosehnheim web sajtu.

 

Još jedan nalaz do koga je došao istraživački projekat je bio da zgrada sa više spratova obično ne zahteva nikakve sisteme za ventilaciju u skladu sa DIN 1946-6.

 

Ventilacioni uređaj za prozor

Postoje različite kategorije prozorskih ventilacija. Za jedinstvenu klasifikaciju karakteristika uređaja za prozorsku ventilaciju, postoji ift vodič koji postavlja jedinstvena pravila i propise.

 

 

Tabela 1. je lista relevatnih vrednosti karakteristika za „protok vazduha“ i „zvučnu izolaciju“.

 

Vrednosti karakteristika za stopu protoka vazduha i zvučnu izolaciju ventilacionih uređaja za prozore

 

 

Karakteristike performansi

Klasifikacija/vrednosti

Propustljivost vazduha u otvorenim i zatvorenim uslovima

Protok vazduha u m3/h za snabdevanje/izduvavanje vazduha na različitim pritiscima 4 Pa/8 Pa/10 Pa/ 20 Pa

Propustljivost vazduha u otvorenim i zatvorenim uslovima

Za ventilacioni uređaj u kombinaciji sa prozorom; izmereni indeks smanjenja zvuka za prozor sa ventilacionim uređajem Rw (C;Ctr) u vezi sa površinom prozora

Za ugrađenu jedinicu izmereni normalizovan nido zvuka Dn,e,w (C;Ctr) u vezi sa 10 m2 referentne apsorpcione oblasti.

 

 

Karakteristike uređaja za ventilaciju u prozoru

Međuzavisnost performansi i karakteristika ventilacije i zvučne izolacije je sasvim očigledna. Da bi ispitali uređaje za prozorsku ventilaciju koji su trenutno dostupni na tržištu, test primerka je arhiviran od strane ift rosenheima. On je takođe i analiziran u vezi sa karakteristikama ventilacije i zvučne izolacije i odnosi se na prozore sa staklima koja imaju visoke performanse zvučne izolacije (Rw,P,Glass =49 dB).

 

Karakteristika zvučne izolacije i protoka vazduha uređaja za prozorsku ventilaciju su prikazana u direktnom poređenju jedan sa drugim .Podaci su dobijeni testiranjem identičnih uzoraka. Podaci o smanjenju zvučne izolacije kod ventilacionog uređaja koji je integrisan u ram su uneseni kao individualni podaci.

 

Analize pokazuju da u zavisnosti od protoka vazduha, uređaji za ventilaciju koji kontrolišu vlagu, smanjuju zvučnu izolaciju sa 46 dB na prosečno 43 dB i 39 dB. Veća stopa protoka vazduha se može postići korišćenjem integrisanih ili ugrađenih ventilacionih uređaja. Karakteristike prozora kao što je zvučna izolacija kod prozora će se značajno smanjiti ako se ne preduzmu dodatne mere.

Pročitano 131 puta Poslednji put izmenjeno Poslednji put izmenjeno mart 25 2022

Srodni članci

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

Alupress newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.
oktobar 18 2021 0

Boje za aluminijum u nijansi drveta

DRVO KAO INSPIRACIJA Povećanom ulogom koju danas ima aluminijum u oblasti građevinarstva, veoma bitnu ulogu…

Pratite nas na Facebook-u

Alupress newsletter

Prijavite se

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.

Uslovi i politika privatnosti

Uslovi korišćenja portala: Uslovi 

Politika privatnosti: Saznaj više

Alu press d.o.o.

Alu press d.o.o.

Adresa: Nede Spasojević 7b

             11070 Novi Beograd

Tel/fax: +381 11 228 65 17
             +381 11 228 65 16

Mob tel: +381 63 279 605

  e-mail: info@aluminijum-pvc.com