шаблоны joomla сайт визитка
Скачать Joomla 3 шаблоны бесплатно

 

Ral Ral

Ral-montaža ili stručna ugradnja prozora

Objavljeno u Energetska efikasnost Napisano  februar 08 2022 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ko to tamo ugrađuje

RAL je sertifikat RAL-institut, a RAL-montaža označava funkcionalnost prostora (fuge) između prozora i zida (građevinskog objekta), gde unutrašnja fuga mora biti zaptivenija nego spoljna po principu hermetičnosti

Savremenim istraživanjima je utvrđeno da se preko stolarije gubi 30-35 odsto energije potrebne za zagrevanje objekta.  Zbog toga se naročito mora obratiti pažnja na adekvatnu i stručnu ugradnju iste bilo da je aluminijumska, PVC ili drvena. Spoj prozora i građevinskog objekta uveliko utiče na potrošnju energije i hermetičnost objekta. Kod loše zaptivenosti priključnih fuga prozora mogu nastati toplotni mostovi, a oni dovode do oštećenja od vlage, stvaranje buđi i gubitka energije.

Prilikom kupovine aluminijumske ili PVC stolarije potrebno je ispitati i njen način ugradnje. Sama ugradnja uključena u cenu nikada ne može da ispuni uslove paronepropusnosti. Povratak novca datom za skuplju ugradnju siguran je u prvoj godini grejne sezone, a o štetama koje mogu nastati od kondenzacije i vlage da i ne razmišljamo. U sadašnjem građevinarstvu kvalitet stolarije je 50 odsto, a drugih 50 odsto  čini način ugradnje koji je na ovim prostorima vrlo diskutabilan. Činjenica je da mnogo objekata nije dobilo željeni nivo u energetskom efikasnosti upravo zbog toga što nisu obratili pažnju na ugradnju stolarije.

Šta znači montaža po RAL-u

RAL je sertifikat RAL-instituta. RAL-montaža označava funkcionalnost prostora (fuge) između prozora i zida (građevinskog objekta),gde unutrašnja fuga mora biti zaptivenija nego spoljna po principu hermetičnosti.

Problemi kod zaptivanja purpenom

Vazduhu se prilikom stanovanja konstantno dodaje vlažnost (kuvanje,disanje,tuširanje itd.). U toj vlažnosti vazduha nastaje pritisak vodene pare koja pokušava da izađe napolje. Molekuli vodene pare prodiru u paropropusna mesta. Građevinska fuga popunjena samo purpenom nije paronepropusna, vlaga iz vazduha defundira ka spolja pri čemu se stvara kondenzacija i fuga puni vodom.Tako nastaju štete( buđ,redukovana izolacija,gubitak energije.) Zbog toga konstatujemo da ispuna purpenom nije dovoljna da zadovolji standarde

 

Ral-rešenja:

Ugradnja po RAL-u izoluje građevinsku fugu u tri segmenta:

- Unutrašnja strana (paronepropusna)

- Toplotna izolacija

- Spoljna strana( paropropusna,vodonepropusna)

Ova norma je standard kod ugradnje stolarije u svim objektima, a ne samo kod pasivnih kuća. Postavlja se pitanje. Ko na ovim prostorima ugrađuje stolariju poštujući RAL standarde?

 

Izolacione folije

Jedno od rešenja koje se nudi su izolacione folije koje se postavljaju sa unutrašnje i spoljašnje strane, kao paronepropusni odnosno paropropusni vodonepropusni zaptivači .U sredini je purpena kao toplotni izolator.

 

Ekspandirajuće trake

Kako bi ljudske greške pri ugradnji aluminijumske ili PVC stolarije sveli na minimum, proizvođači su napravili ekspandirajuću traku koja sadrži sva tri segmenta izolacije u jednom proizvodu. Traka je od materijala zatvorenih pora, tako da je otporna na udare kiše. Sunđerasta forma koja se lepi na širinu profila, pruža istovremeno toplotnu izolaciju, a unutrašnja strana trake sadrži inpregnaciju koja je paronepropusna.

Pročitano 234 puta Poslednji put izmenjeno Poslednji put izmenjeno februar 08 2022
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

Alupress newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.
oktobar 18 2021 0

Boje za aluminijum u nijansi drveta

DRVO KAO INSPIRACIJA Povećanom ulogom koju danas ima aluminijum u oblasti građevinarstva, veoma bitnu ulogu…

Pratite nas na Facebook-u

Alupress newsletter

Prijavite se

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.

Uslovi i politika privatnosti

Uslovi korišćenja portala: Uslovi 

Politika privatnosti: Saznaj više

Alu press d.o.o.

Alu press d.o.o.

Adresa: Nede Spasojević 7b

             11070 Novi Beograd

Tel/fax: +381 11 228 65 17
             +381 11 228 65 16

Mob tel: +381 63 279 605

  e-mail: info@aluminijum-pvc.com