шаблоны joomla сайт визитка
Скачать Joomla 3 шаблоны бесплатно

 

pasivna kuća pasivna kuća

Pasivne kuće

Objavljeno u Energetska efikasnost Napisano  decembar 26 2016 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Grejanje uz pomoć svežeg vazduha

U pasivnoj kući potreba za grejanjem je vrlo mala da je može uspešno pokrivati upravo količina energije od samo 10W/m2 koja stiže sa vazduhom iz sistema provetravanja. Na ovaj način sasvim jednostavan kućni sistem za grejenje omogućava ''grejanje uz pomoć provetravanja'', bez potrebe za većim ili dodatnim toplotnim uređajima

Svež vazduh u pasivnoj kući potreban je pre svega iz higijenskih razloga jer je svakom od nas, pa tako i stanarima pasivne kuće, neophodan svež vazduh za disanje.
Prepustimo li provetravanje u kući slučajnosti, odnosno ne budemo li se oko provetravanja sami aktivno potrudili onda se ne trebamo čuditi lošem kvalitetu vazduha u kući. Ako osim toga ne vratimo toplotu iz odlaznog i potrošenog vazduha, toplotni gubici biti će visoki. Na ovaj način sasvim sigurno ne možemo realizovati koncept energetski štedljive kuće, barem ne možemo u kući paralelno zadržati toplotu i sveži vazduh. Zbog tog razloga se u novogradnji energetski štedljivih objekata mora implementirati sistem koji će zadržavati toplotu iz potrošenog vazduha i istovremeno i kontinuirano kuću snabdevati svežim vazduhom. U unutrašnje prostorije tek pristigli sveži vazduh može sa sobom da donese i određenu količinu toplote iz sistema provetravanja (sistem provetravanja je konstruisan tako da ne samo da transportuje sveži vazduh u kuću nego ga može i donekle zagrejati), a ta količina toplote koja dolazi sa svežim vazduhom je neznatna i iznosi oko 10W/m2.
U pasivnoj kući potreba za grejanjem takođe je vrlo mala. Tako je mala da je može uspešno pokrivati upravo ova količina energije od 10W/m2 koja stiže sa vazduhom iz sistema provetravanja. Na taj način sasvim jednostavan kućni tehnički sistem za pasivne kuće omogućava: ''grejanje uz pomoć sistema provetravanja'', bez potrebe za većim ili dodatnim toplotnim kanalima.
Omogućimo li u unutar sistema provetravanja i delomično zagrevanje vazduha uz integraciju zagrevanja vode u istom tom uređaju dobijamo pravi kompaktni multifunkcionalni uređaj za grejanje, provetravanje i pripremu tople vode.
Dovod toplote u ovaj sistem moguće je rešiti na više načina:
- Uz pomoć male toplotne pumpe (kompaktna toplotna pumpa)
- Uz pomoć odgovarajućeg gasnog seta za grejanje –
- Toplotni kanal na bazi biomase
Grejanje uz pomoć toplote izlaznog vazduha
Unutrašnji potrošeni vazduh koji treba da napusti kuću nije posebno izdašan. Naime ovde govorimo o entalpiji i vazduhu sa visokim sadržajem vlage koji oslobađa toplotu i koji u tome igra najvažniju ulogu. No iako je količina toplotne energije u ovom potrošenom vazduhu mala, u pasivnoj kući je i potreba za toplotom mala tako da je može pokriti upravo entalpija izlaznog potrošenog vazduha.
Na ovu temu objavljeni su već i neki publicistički radovi, između ostalog ovu temu obradio je i nemački stručnjak Wolfgang Feist, daleke 1995 godine. Ovakav pristup omogućava primenu kompaktnih toplotnnih pumpi u pasivnoj kući.
Na evropskom tržištu do danas se pojavilo mnoštvo kompaktnih toplotnih uređaja za provetravanje koji su visoko funkcionalni što su potvrdila merenja u naseljima sa pasivnim kućama.
Peći koji greju na pelet
Korišćenje biomase u grejanju nije naravno isključivo vezano za pasivne kuće. No ograničen je raspoloživi potencijal goriva koje se stalno dobija i iskorišćava. Uz lošu funkcionalnost njime je moguće zagrejati samo manji deo velikog dela objekata u Evropi (pa čak i svetu). Međutim ako povećamo dovoljno dobro funkconalnost i iskorišćenje goriva, na primer kao što je to slučaj u pasivnim kućama, u tom slučaju trajno obnovljivi materijal dobijen u poljoprivredi i šumarstvu, biomasa, preuzima veliki deo potrebe za snabdevanje objekta toplotom. Visoka funkcionalnost je korisna i dobra i za samog vlasnika kuće. Ako se potrebna proizvodnja toplote kreće između 1 i 2 kilovata, onda je uređaj koji iskorišćava biomasu za dobijanje toplote moguće smestiti u malu kutiju koja ne zahteva puno prostora a istovremeno zagreva celu kuću.
Uređaji na biomasu greju prostor potpuno automatizovano kao što se naime od modernih tehničkih rešenja i očekuje. Potrebe za toplotom iznose manji broj kilograma peleta (materijal za grejanje). Pelet nije potrebno kupovati odjedanput za celu godinu i onda tražiti mesto za njegov smeštaj, naprotiv moguće je kupiti dovoljnu količinu tokom nedeljne kupovine običnih namirnica.
Vazduh potreban za sagorevanje može u kompaktni uređaj biti usisan zajedno sa svežim vazduhom, a samo neznatne oslobođene količine gasova moguće je izvesti napolje zajedno sa potrošenim toplim vazduhom iz koga se uzima toplot. Na ovaj način peć u kojem sagoreva pelet ne zahteva poseban dimnjak ili posebnu cev za odvođenje gasova, a to otvara mogućnost instalacije jednostavnog koncepta grejanja pasivne kuće koji koristi u celosti obnovljive toplotne izvore.
Grejanje na zemni gas
Svi znamo da je pomoću gasa moguće i uz malu snagu uređaja proizvesti čistu toplotnu energiju. Međutim, uprkos ovoj činjenici dugo vremena je trabalo da slično tehničko rešenje na bazi gasa nije primenjeno i u kompaktnim toplotnim uređajima pasivnih kuća. I kod ovog uređaja reći ćemo nekoliko reči o njegovim prednostima:
- Sam uređaj zahteva neznatnu količinu vazduha za sagorevanje. Uređaj za provetravanje koji predstavlja srce svakog kompaktnog toplotnog uređaja u stanju je da osigura bez ikakvih problema ovu količinu vazduha. Na taj način je uklonjena potreba za ugradnjom dodatnog odvoda oslobođenih gasova.
- U uređaju za proizvodnju toplote oslobađa se kondenzat koga je odgovarajućim odvodom potrebno odvesti. Ali posebnim odvodom kondenzata raspolaže sam sistem za provetravanje kroz koji prolaze vazdušne struje (hladna ulazna vazdušna struja i topli potrošeni vazduh) i koji kao takav štedi naš novac.
- Uređaj za proizvodnju toplote u kojem sagoreva gas zahteva odvod oslobođenih gasova, ali i ovde već unapred stoji nam na raspolaganju odvodni kanal unutar sistema za provetravanje kroz koji izlazi hladni potrošeni vazduh. Pretpostavka za korišćenje ovog kanala za odvod sagorelih gasova je dovoljno mala snaga peći odnosno mali volumen sagorelih gasova.
Na kraju treba reći da se savremenih tehnika ne zaustavlja samo na spomenutim gorivima i rešenjima u pasivnim kućama. Rešenja na bazi zemnog gasa jednako su atraktivna kao što su i kompaktni toplotni uređaji na pelet ili električni sistem za grejanje. Posebno su funkcionalna ovakva rešenja u kombinaciji sa solarno-termičkim kolektorima.
Funkcionalno iskorišćavanje toplotne energije i obnovljivi toplotni izvori međusobno se i optimalno dopunjuju: omogućimo li pasivnoj kući pravilno funkcionisanjr uz nisku potrošnju toplotne energije, onda veliki deo potreba za toplotom može na sebe preuzeti sunčeva energija odnosno solarni kolektori.


Savremena tehnologija na pasivnim kućama sistemski poboljšava komponente i stavke kao što su:
- Gotovi elementi za gradnju pasivnih kuća koji zadovoljavaju visoke kriterijuma zidne i krovne konstrukcije
- Proizvodi koji sprječavaju nastajanje toplotnih mostova
- Proizvodnja vrata i prozora u skladu sa strogim kriterijumima i standardima koncepta pasivne kuće –
- Toplotna izolacija
- Sistemi provetravanja koji su u stanju funkcionalno preuzimati toplotu iz izlaznog i potrošenog vazduha i predavati toplotu vazduhu koji tek struji u unutrašnjost
- Kompaktni uređaji za proizvodnju toplotne energije i toplotne pumpe
- Merni uređaji za određivanje propusnosti vlage, infracrvene kamere, merni uređaji za provetravanje, optimalna potrošnja
- Poboljšanje kvaliteta stanovanja, informiranje i savetovanje
- Pravovremeno i funkcionalno servisiranje

Pročitano 3255 puta
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

Alupress newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.
decembar 27 2019 0

OTVORITE VRATA SVOJIM PRSTOM

ČITAČ OTISKA PRSTA Među najnovijim proizvodima, ISEO predstavlja čitač otiska prsta u kombinaciji sa X1R…

Pratite nas na Facebook-u

Alupress newsletter

Prijavite se

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.

Uslovi i politika privatnosti

Uslovi korišćenja portala: Uslovi 

Politika privatnosti: Saznaj više

Alu press d.o.o.

Alu press d.o.o.

Adresa: Nede Spasojević 7b

             11070 Novi Beograd

Tel/fax: +381 11 228 65 17
             +381 11 228 65 16

Mob tel: +381 63 279 605

  e-mail: info@aluminijum-pvc.com