шаблоны joomla сайт визитка
Скачать Joomla 3 шаблоны бесплатно

 

okovi okovi

Kako izabrati kvalitetna aluminijumska ulazna vrata ?

Objavljeno u Istražujemo Napisano  jul 04 2019 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Tajna skrivenog krila

Vrata sa klasičnim panelom ne zadovoljavaju standarde koje su propisale visokorazvijene zemlje zapada za dobijanje energetskog pasosa. Zbog toga je buducnost aluminijumskih vrata u skrivenom krilu  što veće debljine

 U današnje vreme kod izbora odgovarajuće stolarije, a posebno ulaznih vrata, večita dilema-aluminijumska ili PVC vrata kao da više nije aktuelna. Sada je veća dilema kako izabrati kvalitetna aluminijumska vrata od mnoštva modela i konstrukcija koja se nude. Pri tom treba izabrati vrata koja zadovoljavaju neke osnovne standarde sigurnosti, ali i standarde u pogledu zvučne i toplotne izolacije, kao i da budu estetski prihvatljiva,  a da sve to, istovremno, nekošta previše .

Kvalitet ulaznih vrata od aluminijuma definiše nekoliko parametara koji zajedno daju potreban kvalitet.

Na prvom mestu su profili od kojih su konstruisana vrata, sledi panel od kojeg je napravljeno  krilo, zatim brava  i na kraju šarke, mada ne i zadnje po važnosti.

Profili treba da su napravljeni od kvalitetnog aluminijuma, po mogućnosti čistog, bez reciklata, i obavezno trebaju da imaju termo prekid što veći, to bolje. Profilima je potrebna i određena  debljina zida profila koju determinišu prvenstveno dimenzije konkretne stolarije. Što je veća dimenzija stolarije to mora da pravi i adekvatno povećanje debljine profila. Svaki profil ima određeni broj dihtunga koji ostvaruju kvalitetno zaptivanje izmedju štokai krila. Što je njihov broj veći, veća je i verovatnoća da će koeficijent zvučne i toplotne provodljivosti biti povoljniji.

Paneli za vrata moraju biti određene minimalne debljine. Potrebno je da su ispunjeni odgovarajućim termoizolacionim materijalom, najčešće stirodurom zato što ima dobra termo svojstva, ne upija vlagu, a istovremno je lagan tako da ne povećava težinu  vrata i time nepotrebno opterećuje šarkei bravu. Debljina  panela za vrata sa stirodurom po novim evrpskim standardima ne bi smela da bude ispod 40 mm jer se  samo sa tom debljinom,ili većom, osigurava kvalitetna toplotna i zvučna izolacija.

Brave i šarke ne utiču na izolaciona svojstva vrata, ali je bitno da njihov kvalitet ne ugrožava osnovnu  funkciju  vrata kao i da obezbede neometano funkcionisanje vrata.

Na osnovu prethodnog, težina ulaznih vrata je vrlo bitna. ali nije i najbitnija jer težinu vrata pored aluminijumskih profila određuju – panel, stakla, ako ih ima, kao i drugi ukrasni ornamenti na vratima poput  ukrasnih inoxa i aluminijumskih korniza.

Od težine profila važnija je debljina profila od kojih su napravljeni štokovi i krilo aluminijumskih vrata.

Već smo rekli da zavisno od dimenzija stolarije i debljina profila treba da bude odgovarajuća, ali je poželjno da debljina spoljnih zidova profila za ulazna vrata bude veca od dva milimetra.

Vrlo često se postavlja pitanj. Kolika je protivprovalna sigurnosna komponenta ulaznih aluminijumskih vrata?  Na ovo pitanje se ne može decidno odgovoriti. Kada se planira zaštita od provale stana ili kuće uvek se kombinuje po nekoliko aspekata zastite kao što su razne vrste alarma, obezbedđenja, kamere i sl.

Ako posmatramo samo vrata, sigurnost  počinje ugradnjom brave opremljene kvalitetnim cilindrom. Ako  brava ima više mesta zabravljivanja (tri i više) i ako je cilindar kodiran takva vrata imaju veći stepen  sigurnosti od provale.

Bitno je podsetiti da se atesti za sigurnost vrata u stranim institutima određuju na osnovu toga koliko vremena je potrebno provalnicima da obiju konkretna vrata sa običnim alatom koji je lako dostupan (šrafciger, pajser i slično). Iz ovoga je jasno  da nema sigurnosnih vrata koja mogu  zaustaviti provalnike  ukoliko su oni opremljeni specijalizovanim alatom za obijanje. Tu se postavlja samo pitanje  vremena koje će  biti potrebno da obiju konkretna vrata. 

Neki modeli vrata imaju i staklene površine kojeimaju višestruku namenu - ukrasnu, sigurnosnu i izolacionu. Do skoro su stakla na vratima imala isključivo ukrasnu funkciju pa su se ugrađivala stakla različitih dimenzija, oblika i boja. U zadnje vreme se sve više obraća pažnja na izolaciona svojstva vrata pa su stakla došla u prvi plan jer su najslabija karika na vratima,  kada se gledaju termo svojstva vrata .

U poređenju  sa panelima za vrata od kojih se izrađuje krilo vrata i koji su uglavnom od stirodura koji ima veliki koeficijent termo izolacije. Staklo kao materijal nije baš sjajan izolator.  Zato je preporuka da se ugrađuju troslojna stakla od kojih je najmanje jedno staklo takozvani “pamplex” koji je sastavljen od dva stakla sa zaštitnim filmom između.

Brave za aluminijumska vrata su doživele evoluciju zadnjih godina. Pored toga što se enormno povećao broj  mesta zabravljivanja (postoje brave sa 17 mesta zabravljivanja),  promenio se i način zabravljivanja. Do sada su to uglavnom bili mali valjci, a danas su sve više u modi “kljunovi” koji prilikom zabravljivanja ulaze u telo štoka vrata i na taj način onemogućavaju potencijalnog provalnika da pajserom razdvoji krilo od štoka i na taj način otvori vrata.

Kod šarki za vrata je bitno da imaju mogućnost štelovanja u tri dimenzije (po visini, dubini i levo-desno). Ovakve šarke su  najbolje jer omogućavaju da se posle ugradnje nađe najbolji položaj krila u odnosu na štok.  Ovo na prvi pogled izgleda  jednostavno, a nije. Problem je u većini slučajeva nestručna ugradnja vrata i njihovo učvršćivanje za zid.  Kada se završi postavljanje vrata štelovanje treba da ispravi sve greške koje su napravljene prilikom ugradnje vrata. Ako nemamo odgovarajuće šarke to je nemoguća misija.

Uz sve navedeno imamo problem i kod eksploatacije vrata. Poznato je da aluminijum ima veliku provodljivost, a samim tim i mogućnost primanja toplote što u praksi znači da se ovaj metal dosta širi na visokim temperaturama, a skuplja na niskim. Sve to stvara problem u dihtovanju vrata pa su kvalitetne šarke koje se šteluju adekvatan i pametan izbor. Sa estetske strane ima više modela šarki, ali sve se one mogu svrstati u dve grupe -  standardne tj. klasične šarke i skrivene šarke.

Sve ovo što smo naveli spade u standarnu opremu vrata. Važo je istaći da se u zadnje vreme sve više prave  aluminijumska vrata sa skrivenim krilom. Ona su estetski mnogo prihvatljivija i njihova termoizolaciona svojstva su bolja od kalsičnih vrata sa panelom. Kod izrade ovih vrata sama debljina profila za krilo diktira  debljinu panelankoja je uvek veća od 50 mm. Reč je o maloj investiciji u vidu povećanja materijala za vrata.

Međutim, benefiti su višestruki, a odnose se na kvalitetniju toplotnu i zvučnu izolacija vrata koja donosi  ustedu energije.

Standardi

Već smo napomenuli da vrata sa klasičnim panelom ne zadovoljavaju standarde koje su propisale visokorazvijene zemlje zapada za dobijanje energetskog pasosa. Zbog toga je buducnost aluminijumskih vrata u skrivenom krilu  što veće debljine.

LIDER

TEHNI JE LIDER U PROIZVODNJI OVE VRSTE VRATA U NAŠEM REGIONU.

U PONUDI IMAJU VRATA DEBLJINE KRILA OD 50 mm DO 120 mm.

Pročitano 1081 puta Poslednji put izmenjeno Poslednji put izmenjeno jul 04 2019
Više iz ove kategorije « Važan deo prozora
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

Alupress newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.
jul 06 2020 0

Larcore A2 – novi, lakši fasadni saćasti panel kategorije A2 u ponudi kompanije Tehnomarket

Proizvod nove generacije, aluminijumski saćasti panel LARCORE A2 polako, ali sigurno preuzima vođstvo na evropskom…

Pratite nas na Facebook-u

Alupress newsletter

Prijavite se

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.

Uslovi i politika privatnosti

Uslovi korišćenja portala: Uslovi 

Politika privatnosti: Saznaj više

Alu press d.o.o.

Alu press d.o.o.

Adresa: Nede Spasojević 7b

             11070 Novi Beograd

Tel/fax: +381 11 228 65 17
             +381 11 228 65 16

Mob tel: +381 63 279 605

  e-mail: info@aluminijum-pvc.com