шаблоны joomla сайт визитка
Скачать Joomla 3 шаблоны бесплатно

 

okovi okovi

Važan deo prozora

Objavljeno u Istražujemo Napisano  novembar 09 2018 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Šta sve treba znati o okovima za građevinsku stolariju?

Okov je univerzalni naziv za skup delova koji se upotrebljavaju za otvaranje – zatvaranje ili vezu sastavnih elemenata konstrukcije


Okov je univerzalni naziv za skup delova koji se upotrebljavaju za otvaranje – zatvaranje ili vezu sastavnih elemenata konstrukcije
Prozori, vrata i fasade se proizvode od pet grupa materijala, a okov je veoma važana i odgovorna grupa. Osnovni materijal je Al, PVC ili čelične cevi, slede okovi pa dihtunzi, zatim staklo i na kraju zavrtnji.
Okov predstavlja veoma važnu i odgovornu grupu od koje u najvećoj meri zavisi funkcionalnost i estetski izgled prozora, vrata ili fasada. Proizvođači osnovnog materijala u svojoj proizvodnji imaju i proizvodnju okova, ali samo pomoćnog okova koji konstrukciono odgovara samo za njihove serije. Ostali okov proizvode specijalizovanje firme. Neke od njih proizvode samo okov za aluminijumsku bravariju, a neke samo za PVC ili čeličnu. Uvođenjem EURO žljeba, za aluminijumske i PVC profile, ove firme proizvode okov koji odgovara mnogim proizvođačima osnovnog materijala.

Okovi se dele u tri velike grupe

 • Tipski okov
 • Univerzalni okov
 • Dodatni ili pomoćni okov

Tipski okov

Ovaj okov ima zadatak da izvrši funkciju otvaranje i zatvaranje pokretnih delova (krila) prozora i vrata u odnosu na nepokretne delove (ram-štok). Ovaj zadatak ostvaruje skupom raznih delova koji čine mehanizam za otvaranje i zatvaranje. U ovu grupu spadaju tipski kompleti okova za otvaranje, razvrstani prema tipu otvaranja i prema osnovnom materijalu od kojih su izgrađeni prozori ili vrata (Al,Č ili PVC).
Geometrijske dimenzije delova okova i njihove funcionalno, konstrukcione kote veoma precizno određuju svaku konstrukciju prozora, vrata ili fasade. Samo onaj koji odlično poznaje okov, može efikasno i bez grešaka da osvari dobru i kvalitetnu proizvodnju. Tipski – Namenski okov je temelj svake građevinsko bravarske konstrukcije. Sastavni delovi kompleta su: šarke, brave, cilindri, kvake, ručice, rukohvati, rigle, hidraulični zatvarači, odbojnici, točkovi, šine, protiv tegovi ....i sl. Način pomeranja krila prozora ili vrata u odnosu na njihov ram, određuje tipove otvaranja, odnosno tipove okova. Razlikujemo sledeće tipove otvaranja: osnovni, kombinovani i složeni a za koje sledi posebna analiza.

Univerzanli okov

Ovaj okov nije precizno namenjen za određeni osnovni materijal od koga se izrađuje bravarija ili stolarija već može da se ugrađuje kako u aluminijumske konstrukcije tako i u PVC ili čelične. Obično su to pojedinačni elementi, koje proizvođač međusobno kombinuje kako bi formirao svoju konstrukciju.

 • Sigurnosni okov ( katanci, brave, cilindri, anti-panik sistemi, elektromagnentne rigle,...) Imaju osnovni zadatak da spreči neovlašćen ulazak u neku prostoriju.
 • Okov za rukovanje (ručice, kvake, rigle, rukohvati,...) Ovo su pojedini delovi iz tipskih okova ali i koji sami za sebe mogu biti ugrađeni u pojedine konstrukcije ili ih proizvođač prozora i vrata sam kombinuje u neki svoj komplet okova.
 • Automatski mehanizmi za otvaranje – zatvaranje (hidraulični zatvarači – tzv. Automati, sistemi sa elektromotorima, sistemi strme ravni, sistemi sa protivtegom, sistemi sa oprugom,...)

Ugradnja automatskih mehanizama za otvaranje ne zavisi od osnovnog materijala od kojih su izgrađeni prozori i vrata.
Najčešći univerzalni automatski mehanizmi za samozatvaranje su hidraulični zatvarači, popularno nazvani automati. Automata ima raznih oblika i veličina, prilagođenih estetskom zahtevu, težini krila i funkciji otvaranja ili zatvaranja. Automati se mogu ugrađivati u gornjem delu krila pa se zbog toga zovu gornji ili u donjem delu, u podu, pa se zbog toga zovu podni.

Dodatni – pomoćni okov

Ovaj okov vrši spajanje osnovnih delova: profila, cevi ...ili veze sa zgradom neke aluminijumske, čelične ili PVC konstrukcije. Ovaj okov je poznat još pod nazivom pribor. U ovu grupu spadaju razne vrste spojnica za spajanja pod uglom od 45, 90 ili 1800 , čepovi za zatvaranje raznih oblika i dimenzija cevi, poklopci za odvod vode i sl. Proizvodnja dodatnog okova je sistemski i konstrukciono vezana za proizvođača osnovnih materijala za proizvodnju prozora, vrata i fasada i najčešće se nalaze samo u njihovoj proizvodnji. Najočigledniji primer za ovu vrstu okova su razni elementi potrebni za sklapanje konstrukcije kliznih vrata i prozora.
Takođe ovoj grupi okova pripadaju razni specijalni podešavajući ankeri za vezu bravarskih konstrukcija za objekat. U pribor svrstavamo i nezamenljivi element za otvaranje – šarku.

Šarke se dele:

 • Prema nameni: za Al, PVC ili Č konstrukciju
 • Prema ugradnji: za vrata ili prozore
 • Prema estetskom izgledu
 • Prema sili nošenja (npr.za vrata težine 80, 100, ...kg.)
 • Prema broju delova od kojih su sastavljene: dvodelne, trodelne i višedelne (tzv.klavir šarke)
 • Prema mogućnosti podešavanja: sa podešavanjem po vertikali i/ili horizontali ili bez podešavanja
 • Prema vrsti otvaranja: za otklopna ili klatna vrata
 • Sa sistemom za samozatvaranje: oprugom ili strmom ravni

Tehničari iz laboratorije za ispitivanje kvaliteta okova su izvršili seriju teških testova koji su praktično zasnovani na sledećih pet a to su:

Test trajnosti (izdržljivosti)

Ovaj deo testa se sastoji od sledećih ciklusa ispitivanja:
15.000 otvaranje pokretanjem ručice u zaokretnoj poziciji
15.000 zatvaranje pokretanjem ručice u zaokretnoj poziciji
15.000 otvaranja pokretanjem ručice u nagnutoj poziciji
15.000 zatvaranja pokretanjem ručice u nagnutoj poziciji
UKUPNO: 60.000 kretanja ručice i pomeranja

Test otvaranje za 90 stepeni
5.000 otvaranja i zatvaranja, bez aktiviranja ručice tako da se krilo iz nultog položaja otvori do položaja od 90 stepeni.

Test na dodatno opterećenje  
Krilo se otvori za 90 stepeni i optereti dodatnom težinom od 100kg u trajanju od 5 min.

Test na udar krila o prepreku
Ovaj test simulira udar krila u slučaju promaje u smeru otvaranja. Krilo se nasloni na čvrstu vertikalnu prepreku i onda se silom pokuša da se izvali krilo iz šarki. Postupak se ponavlja 3 puta.

Test na udar krila o prepreku koja se nalazi između krila i rama prozora
Krilo se nasloni na čvrstu prepreku i onda se silom izvrši pritisak koji se prenosi na šarke. Postupak se ponavlja 3 puta. Okov koji zadovolji sve ove testove dobija tzv. markicu kvaliteta sa natpisom RAL. Proizvođač ovu markicu ima pravo sa stavi na svoju ambalažu za pakovanje kao i u svoj prospektni materijal.

Ispitivanje kvaliteta okova
Najpoznatija međunarodna institucija za verifikaciju kvaliteta određenog dela okova ili mehanizma za otvaranje/zatvaranje je Nemački institut RAL(Reichs hus Ausschuss Lifeberdingungen).
Markica ovog instituta na određenom proizvodu garantuje da je taj proizvod zadovoljio pored opštih uslova važećih standarda (DIN, ISO i sl.) i njihove interne standarde sa ciljem izuzetnog kvaliteta u proizvodnji i eksploataciji. Funkcionalnost okova, pre i posle testiranja, mora ostati nepromenjena i bez vidnih mehaničkih oštećenja.
Da nije lako dobiti ovakav sertifikat pokazaćemo na primeru ispitivanja prozora sa okretno nagibnim okovom za aluminijumsku bravariju.
U ovom slučaju krilo je zastakljeno trostrukim termoizolovanim staklom ukupne težine 150 kg.

 

Pročitano 1246 puta Poslednji put izmenjeno Poslednji put izmenjeno novembar 09 2018
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

Alupress newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.
jul 06 2020 0

Larcore A2 – novi, lakši fasadni saćasti panel kategorije A2 u ponudi kompanije Tehnomarket

Proizvod nove generacije, aluminijumski saćasti panel LARCORE A2 polako, ali sigurno preuzima vođstvo na evropskom…

Pratite nas na Facebook-u

Alupress newsletter

Prijavite se

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.

Uslovi i politika privatnosti

Uslovi korišćenja portala: Uslovi 

Politika privatnosti: Saznaj više

Alu press d.o.o.

Alu press d.o.o.

Adresa: Nede Spasojević 7b

             11070 Novi Beograd

Tel/fax: +381 11 228 65 17
             +381 11 228 65 16

Mob tel: +381 63 279 605

  e-mail: info@aluminijum-pvc.com