шаблоны joomla сайт визитка
Скачать Joomla 3 шаблоны бесплатно

 

promena prozora promena prozora

Sve veća potražnja stolarijom na kredit

Objavljeno u Istražujemo Napisano  oktobar 02 2018 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Povoljan kredit za promenu prozora

Na srpskom tržištu nedavno su se ponovo pojavili krediti za energetsku efikasnost za građane

U bankama kažu da je interesovanje veliko, a da je najveći broj kredita odobren u unutrašnjosti Srbije i to za kupovinu kotlova, peći na pelet, aluminijumske, PVC stolarije i  fasadne izolacije.

Korisnici ovog kredita mogu kupovati stolariju, prozore, vrata, materijal za izolaciju ili ekonomično osvetljenje, kao i kotlove, klima uređaje, toplotne pumpe, solarne grejače vode i slično.

U jednoj od banaka koje finansiraju kredite za energetsku efikasnost kažu da korisnici ovih kredita ostvaruju pravo na jednokratni finansijski podsticaj u vidu povraćaja dela sredstava u iznosu od 15 do 20 odsto od investicije.

- To se odnosi na sredstva koja nemaju unapred definisanu namenu i klijent ih može koristiti za ostale potrebe svog domaćinstva - ističu bankari.

Jednostavan proces

Trenutno nije teško doći do ovog kredita jer je proces vrlo jednostavan, a jedina specifičnost u odnosu na klasičan potrošački kredit je da se spisak proizvoda i proizvođača energetski efikasne opreme i materijala nalaze na sajtu EBRD-a i same banke koja odobrava kredit.

- To je ujedno i potvrda da tehnologija koja može biti predmet finansiranja poseduje sertifikat energetske efikasnosti koja je neophodna da bi se obezbedio finansijski podsticaj - kažu bankari.

Povraćaj sredstava od 15 odsto moguće je ostvariti ako je predmet finansiranja jedan ili više proizvoda iz iste kategorije (npr. prozori ili vrata), a od 20 odsto ako je predmet finansiranja dva ili više proizvoda iz različitih kategorija (npr. prozori i materijal za izolaciju spoljnih zidova).


GEFF program

Za sada vrlo mali broj banaka nudi ovu vrstu potrošačkih kredita, i to zahvaljujući kreditnoj liniji Evropske banke za obnovu i razvoj koja je deo GEFF programa za finansiranje zelene ekonomije na Zapadnom Balkanu. Radi se o ukupno 85 miliona evra koje je EBRD namenio za ceo region, ali najveći deo ide Srbiji.

Uslovi kreditiranja

Banke u ovu svrhu najčešće odobravaju dinarske potrošačke kredite u iznosu do tri miliona dinara sa rokom otplate do sedam godina. Nominalna kamatna stopa iznosi 9,11 odsto na godišnjem nivou, dok je efektivna kamatna stopa od 10,82 odsto godišnje. Kako naglašavaju bankari, ovaj proizvod donosi smanjenje troškova domaćinstva ulaganjem u energetski efikasne tehnologije, ali i podiže svest o značaju očuvanja životne sredine kroz unapređenje energetske efikasnosti.

Pročitano 1417 puta Poslednji put izmenjeno Poslednji put izmenjeno oktobar 02 2018
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

Alupress newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.
jul 06 2020 0

Larcore A2 – novi, lakši fasadni saćasti panel kategorije A2 u ponudi kompanije Tehnomarket

Proizvod nove generacije, aluminijumski saćasti panel LARCORE A2 polako, ali sigurno preuzima vođstvo na evropskom…

Pratite nas na Facebook-u

Alupress newsletter

Prijavite se

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.

Uslovi i politika privatnosti

Uslovi korišćenja portala: Uslovi 

Politika privatnosti: Saznaj više

Alu press d.o.o.

Alu press d.o.o.

Adresa: Nede Spasojević 7b

             11070 Novi Beograd

Tel/fax: +381 11 228 65 17
             +381 11 228 65 16

Mob tel: +381 63 279 605

  e-mail: info@aluminijum-pvc.com