шаблоны joomla сайт визитка
Скачать Joomla 3 шаблоны бесплатно

 

građevinarstvo građevinarstvo

Osnov za razvoj ostalih industrija

Objavljeno u Istražujemo Napisano  avgust 28 2018 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kako građevinarstvo utiče na razvoj ekonomije?

Građevinarstvo je jedan od glavnih stubova ekonomije jedne zemlje. Razvijena građevinska industrija direktno i indirektno zapošljava veliki broj ljudi iz različitih industrija i pripadajućih obrazovnih profila

Građevinski sektor i građevinske aktivnosti smatraju se jednim od glavnih izvora ekonomskog rasta, razvoja i ekonomskih aktivnosti. Građevinska industrija igra važnu ulogu u ekonomskom podizanju i razvoju zemlje. Građevinarstvo predstavlja jednu od vodećih industrija u svim razvijenim i zemljama u razvoju. Tokom 2016. godine, ukupna proizvodnja u građevinarstvu iznosila je oko 8,8 triliona dolara, što je rast od 0,9 triliona u odnosu na 2015. godinu. Građevinarstvo predstavlja glavni izvor zapošljavanja, budući da je to radno intenzivna industrija.  Nezavisno od toga da li je reč o građevinskom sektoru u razvijenim zemljama ili zemljama u razvoju, građevinarstvo doprinosi smanjenju nezaposlenosti. Na svetskom nivou, u razvijenim zemljama građevinarstvo ima veći doprinos proizvodnji nego zaposlenosti, dok je u nerazvijenim zemljama obrnuto. Građevinarstvo takođe ima potencijala za stvaranje radnih mesta u drugim granama privrede, kao što su proizvodnja, transport, trgovina i finansijske usluge, zahvaljujući njegovim međusobnim vezama sa drugim granama privrede. Građevinska industrija takođe pruža osnovu na kojoj se mogu razvijati ostale grane, izgradnjom fizičkih objekata potrebnih za proizvodnju i distribuciju roba i usluga. Građevinarstvo je, takođe, veliki izvor za rast i razvoj prerađivačke industrije. Za prosperitet bilo koje nacije, građevinska industrija je od velike važnosti. U vreme recesije, građevinska industrija trpi veliki udarac, ali je u periodu oporavka jedan od nosilaca razvoja.

Uspešnom izgradnjom zgrada i infrastrukture, obično se dobijaju direktne socijalne i ekonomske prednosti koje su rezultat njihovog korišćenja. Kod nekretnina prodajete ili iznajmljujete stanove. Hoteli nude privremeni smeštaj i srodne usluge, a uz autoput – stiže naplata putarine za njegovu upotrebu. Izgradnja mostova može biti od vitalnog značaja za razvoj nekog regiona. Izgradnjom puteva, železnica i aerodroma stvaraju se uslovi za prevoz robe, putnika i informacija…

Cirkulacija finansija
Građevinski projekti mogu trajati godinama i zahtevati značajna finansijska sredstva. Investitori mogu nabaviti sredstva iz raznih izvora, između ostalog, poslovnih banaka. Usled velikog broja lica uključenih u projekat, novac koji će biti uložen u sam projekat će cirkulisati na svim nivoima. Od plaćanja arhitekte, pa do pomoćnih radnika angažovanih na čišćenju gradilišta. Brojne studije su dokazale uticaj koji građevinska industrija ima na celokupnu ekonomiju.

Smanjenje deficita 
Razvijena građevinska industrija jedne zemlje može uticati na smanjene deficita spoljnotrgovinskog bilansa.Tako su domaće građevinske kompanije nekada imale ogroman angažman u zemljama severne Afrike i Azije i u budžet slivale ogromne količine deviza. Problem je što danas ne možemo reći da kod nas postoji  uspešna građevinska kompanija, koja se između ostalih inženjerskih i građevinskih poslova, bavi pružanjem konsultantskih usluga u zemlji i inostranstvu. 

Razvoj infrastrukture
Nijedna zemlja ne može da napreduje bez neophodne infrastrukture. Kada je teritorija pokrivena zadovoljavajućom mrežom puteva, električnom i vodovodnom mrežom, investitori će imati veći podsticaj da ulažu na tom području. Uloga građevinske industrije je da izgradi neophodnu infrastrukturu.

Pročitano 1078 puta Poslednji put izmenjeno Poslednji put izmenjeno avgust 28 2018
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

Alupress newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.
decembar 27 2019 0

OTVORITE VRATA SVOJIM PRSTOM

ČITAČ OTISKA PRSTA Među najnovijim proizvodima, ISEO predstavlja čitač otiska prsta u kombinaciji sa X1R…

Pratite nas na Facebook-u

Alupress newsletter

Prijavite se

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.

Uslovi i politika privatnosti

Uslovi korišćenja portala: Uslovi 

Politika privatnosti: Saznaj više

Alu press d.o.o.

Alu press d.o.o.

Adresa: Nede Spasojević 7b

             11070 Novi Beograd

Tel/fax: +381 11 228 65 17
             +381 11 228 65 16

Mob tel: +381 63 279 605

  e-mail: info@aluminijum-pvc.com