шаблоны joomla сайт визитка
Скачать Joomla 3 шаблоны бесплатно

 

Uputstvo za ostakljivanje

Uputstvo za ostakljivanje

Objavljeno u Istražujemo Napisano  januar 09 2018 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kako se pravilno stavlja staklo u prozor

Pažljivo pratiti uputstva

Za ostakljivanje se mogu koristiti sve uobičajene vrste i debljine stakla. Pre postavljanja izo–stakla treba naročito pažljivo kontrolisati ivicu stakla. Stakla sa greškom ne smeju se ugrađivati

Kvalitet nekog prozorskog elementa u velikoj meri zavisi od stručno izvedenog ostakljivanja. Zbog toga se treba pridržavati uputstava kao i propisa staklarske industrije i uopšte tehničkih principa.

Ostakljivanje se vrši po principu suvog ostakljivanja. Pri tome se koriste:

■ spoljni profili za ostakljivanje (zaptivni profili) iz EPDM ili silikona, ili

■ profili krila i štoka sa zavarenim zaptivačima

Unutrašnje zaptivke "resice" već su ekstrudirane na lajsni za staklo.

Za određene debljine stakla mogu se koristiti lajsne za staklo bez ekstrudiranih zaptivnih resica.

Za ostakljivanje se mogu koristiti sve uobičajene vrste i debljine stakla. Pre postavljanja izo–stakla treba naročito pažljivo kontrolisati ivicu stakla. Stakla sa greškom ne smeju se ugrađivati.

Ako se prozori ostakljuju na građevini sa radovima ostakljivanja sme se početi tek kada su zidovi ozidani, omalterisani i kada rukovodilac gradilišta izda dozvolu za ostakljivanje. Pri tome se krila prozora ne smeju vaditi iz okvira.

Treba izbegavati ostakljivanje na temperaturama ispod 5 ºC zbog pothlađivanja PVC–a i potencijalne opasnosti od loma.Treba paziti da međuprostor između ivice stakla i dna žleba za staklo u svakom slučaju iznosi najmanje 5 mm, kako bi se osiguralo dovoljno provetravanje ivice stakla. Podloška za staklo sa nosačem postavlja se u žleb za staklo u profilima krila odnosno rama. Profili za ostakljivanje (zaptivni profili) koje treba uvući postavljaju se sa dodatnih 1  odsto. Krajevi zaptivača se spajaju u sredini gornjeg poprečnog dela profila i lepe se odgovarajućim lepilom za EPDM. Treba paziti da se višak materijala od zavarivanja u potpunosti ukloni iz zaptivnih žlebova. Uglove treba malo zaobliti da se olakša uvlačenje zaptivača. Zavareni dihtung za ostakljivanje u profilu krila više se ne obrađuje nakon zavarivanja. U tom slučaju pre postavljanja stakla treba u uglovima staviti na zaptivač malo zaptivne mase.

Kod fiksnog ostakljenja u kombinaciji sa profilima rama sa zavarenim univerzalnim zaptivačem treba pre postavljanja stakla u donjim uglovima za primenu u grupu opterećenja C staviti zaptivnu masu na dihtung. Izbor odgovarajućeg vanjskog profila za ostakljivanje (zaptivni profil) kao i odgovarajuće lajsne za staklo zavisi od debljine stakla.

Lajsne za staklo treba zarezati pod uglom. Da se izbegne ugaono naprezanje, a time i opasnost od loma, lajsne za staklo treba ugraditi bez dodavanja mere. Ako se npr. kod malih elemenata lajsne za staklo tupo režu, odgovarajuće uglove za rezanje treba očitati iz tabele (preporuke proizvođača).

Podloške sa staklo

Postavljanjem podloški težina stakla raspoređuje se po celom okviru. Pored toga, preko podloški se sile koje deluju na staklenu površinu prenose na okov i preko njega u zid i tako je osigurana neometana pokretljivost krila. Osim toga podlaganjem stakla se sprečava dodir ruba stakla sa okvirom. Težina stakla prenosi se preko tzv. nosivih podloški na konstrukciju krila. Razmak između ruba stakla i krila održavaju podloške – držači razmaka, koje već prema načinu otvaranja krila preuzimaju nosivu funkciju.

Širina podloški određuje se prema sistemu ostakljivanja i prema debljini stakla. Ukoliko za određena stakla ili ostakljenja proizvođač stakla nije ništa propisao, nosive podloške i podloške koje služe za održavanje razmaka trebaju biti 2 mm šire od jedinice koja se ostakljuje. Dužina podloške treba iznositi  100 mm.

Raspored podloški zavisi od načina otvaranja krila. Razmak podloški od uglova stakla iznosi po potrebi 20 – 100 mm. Taj razmak se kod vrlo širokih fiksnih staklenih površina može povećati na 250 mm. U tom slučaju nosive podloške moraju biti postavljene iznad mesta učvršćivanja okvira. Nakon podlaganja treba ispitati da li se krila mogu besprekorno otvarati i zatvarati. Ako krilo zapinje treba izmeniti podloške i ponovo podložiti staklo.

Razmak podloške od uglova stakla treba da iznosi po mogućnosti kolika je dužina podloške.  Razmak  podloški  može  se  po  potrebi u  pojedinom  slučaju smanjiti do 20 mm, ukoliko se rizik od loma stakla ne povećava zbog konstrukcije rama i položaja podloške.

Pročitano 949 puta Poslednji put izmenjeno Poslednji put izmenjeno januar 09 2018
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

Alupress newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.
avgust 19 2017 0

Opšte karakteristike aluminijuma i njegovih legura

U sve se meša Jedinstvena kombinacija osobina postavlja aluminijum i njegove legure među najprilagodljivije materijale…

Pratite nas na Facebook-u

Alupress newsletter

Prijavite se

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.

Uslovi i politika privatnosti

Uslovi korišćenja portala: Uslovi 

Politika privatnosti: Saznaj više

Alu press d.o.o.

Alu press d.o.o.

Adresa: Nede Spasojević 7b

             11070 Novi Beograd

Tel/fax: +381 11 228 65 17
             +381 11 228 65 16

Mob tel: +381 63 279 605

  e-mail: info@aluminijum-pvc.com