шаблоны joomla сайт визитка
Скачать Joomla 3 шаблоны бесплатно

 

baltički region baltički region

Baltički region

Objavljeno u Istražujemo Napisano  januar 09 2018 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Oporavak građevinske industrije u centralnoj i istočnoj Evropi

U očekivanju rasta

Uprkos napetosti situacije u građevinskj industriji, tržište će nastaviti da se stabilizuje. Stambena izgradnja u Slovačkoj i Češkoj Republici oživljava. Inovacije podstiču kupovinu i povećavaju prodaju. Iako opšta ekonomska situacija podržava ovaj pozitivan razvoj u skoro svim zemljama, izuzev Slovenije, očekuje se da ova povoljna klima rezultira prosečnim povećanjem od 2,3 odsto na godišnjem nivou

Poljska

Tržište prozora u Poljskoj povećano za 8 odsto

Očekuje se da će tržišta vrata i prozora zabeležiti rast narednih godina zbog povećanja izvoza i činjenice da domaće tržište prekida stagnaciju iz proteklih nekoliko godina

Analitičari procenjuju da je stopa rasta za proizvodnju prozora nešto veća od vrata (10 odsto nasuprot 8 odsto), uglavnom zbog većeg izvoza. Prodaja prozorskih sistema na domaćem tržištu povećana je za 8 odsto. Shodno tome, očekuje se da će oba segmenta pokazati poboljšane performanse  čime će se domaća prodaja povećati za oko 8%  odsto u oba segmenta. Ključni faktori koji podržavaju povoljne izglede za ovu industriju uključuju: poboljšanje stanja poljske ekonomije, porast broja stambenih projekata, rastuća popularnost vrhunskih energetski-efikasnih proizvoda, sve veća potražnja sa sekundarnog tržišta.

U dugoročnoj perspektivi, sektor vrata i prozora takođe može nastaviti da raste usled poslednjih kapitalnih projekata finansiranih od strane EU koje su lideri sektora implementirali proteklih godina. Od 2010 do 2015. godine sredstva EU su korišćena za postizanje različitih ciljeva. Na primer  projekti  podrške,  promocije kompanija I nastupi  na ciljanim međunarodnim tržištima.

Finansije u usponu

Stručnjaci iz ove oblasti su pregledali finansijske rezultate i brojke prodaje u 50 vodećih kompanija koje posluju na tržištima vrata i prozora u Poljskoj za potrebe izveštaja koji proučavaju ova tržišta. Njihova analiza utvrdila je da čak 33 vrhunskih kompanija specijalizovano za proizvodnju i vrata i prozora.

Češka

Čvrsta osnova

Opet, češko građevinarstvo ima čvrstu osnovu pod nogama. Nakon pet godina recesije proizvodnja  u građevinarstvu po prvi put je povećana za  pet  odsto u 2016. godini.

Prema podacima CEEC istraživačke industrije očekuje se rast od oko 4 odsto u 2017. Godini. Zbog toga se proizvođači građevinskih mašina mogu nadati novim narudžbinama.

Posle dobre prošle godine sa niskim kamatnim stopama i više javnih nabavki pozitivno su uticale na češki građevinski sektor u prva tri meseca 2016. godine. Prema statičkoj kancelariji, građevinska proizvodnja je porasla za 7 odsto u periodu od januara do marta u poređenju sa istim periodom prethodnih godina. Naročito sektor građevinarstva zabeležio je plus od 14 odsto.

Razvoj u stambenom sektoru je manje dinamičan od izgradnje infrastrukture. Iako je bilo 10 odsto više konstrukcija započetih u 2016. godini, obim je značajno smanjen u prvom kvartalu. Međutim, za 2017. godinu CEEC istraživanje očekuje povećanje obima od 3 do 4 odsto.

Do 2020. godine vlada želi da podrži izgradnju društvenih stanova sa skoro 600 miliona evra. U isto vreme privatni projektanti se nadaju povećanju kupovne moći i većem interesovanju za privatnu imovinu

Mađarska

Novi podsticaj

U mađarskoj stambenoj izgradnji dominiraju  nove poslovne zgrade.  Tokom 2016. Godine samo u Budimpešti je izgrađeno skoro 90.000m2 novih kancelarijskih prostora.

U segmentu tržišta kancelarijskih objekata u Budimpešti se može videti trend normalizacije tržišne situacije. U prvom kvartalu 2016. stopa nezaposlenosti iznosila je 15,7 odsto nakon gotovo 21 odsto u 2012. godini. Do kraja ove godine trebalo bi da se na tržištu nekretnina nalazi 117.000m2 novih poslovnih objekata, najveći broj od 2010. godine. U proleće 2016. godine ponudjeno je 3.23 miliona m2 modernih kancelarija sa mesečnim zakupom od oko 20 evra po m2 u segmentu višeg kvaliteta. U proteklih pet godina naplata je povećana u proseku za 1 odsto godišnje. U perifernim oblastima u Budimpešti uporedne zakupnine su samo polovina toga. Takođe izvan Budimpešte, tzv. indeksni poslovni prostor utvrđen od strane istraživačkog centra GKI značajno se poboljšao.

Estonija, Letonija i Litvanija  

Korak napred u Baltičkom regionu

Nedavno se ekonomska aktivnost tri baltičke države razvijala drugačije. Iako su performanse tržišta u Letoniji povećane za 8,1 odsto, a u Litvaniji čak za 16,1 odsto tokom u 2016. godini, u Estoniji je došlo do smanjenja od 1,7 odsto. Finansiranje EU u narednim godinama takođe omogućava puno ulaganja u izgradnju. Sve u svemu građevinske aktivnosti u sve tri baltičke države još uvijek nisu dostigle nivo pre krize.

U Litvaniji je građevinsko tržište  imalo najdinamičniji razvoj i zabeležilo značajnu stopu rasta. U 2016. godini građevinarstvo je povećano  za 16,1 odsto, a u sektoru građevinskih objekata ostvaren je realni rast od čak 23,7 odsto.

Građevinska industrija iz Letonije povećala se zbog značajno rastućeg sektora građevinske izgradnje koji je u 2016. godini porastao za 33,7 odsto, nakon eliminacije inflacije.

U sektoru građevinskog inženjerstva u srednjoročnom periodu Estonija ima najbolje perspektive od sve tri baltičke države, jer je u 2016. godini došlo do povećanja  građevinskih investicij  za 7,3 odsto i značajne ekspanzije u svim važnim segmentima. Tokom 2016. godine Estonija je izgradila mnogo više poslovnog prostora od Litvanije (2,8 miliona m2) i Letonije (2,4 miliona m2), iako je Estonija najmanja baltička država.

Oporavak tržišta

Tržište unutrašnjih vrata u srednjoj i istočnoj Evropi moglo se stabilizirati  2016. godine. Tada je došlo do smanjenja obima od  1 odsto, a to je bila tržišna vrednost od 698,6 miliona eura ili 5,76 miliona prodatih vrata. Poljski proizvođači vrata koji uspešno posluju na stranim tržištima od toga imaju najviše koristi. Prema predviđanjima stručnjaka očekuje se porasti od 5,4 odsto u vrednosti do 2018. godine.

Svaka druga vrata su laminirana

Skoro polovina celokupnog tržišta predstavljaju laminirania vratima i to tri podtipa , CPL-a (Continuous Pressure Laminate) sa dekorativnim folijama  zbog širokog raspona modela i niske cene.

Pročitano 846 puta Poslednji put izmenjeno Poslednji put izmenjeno januar 09 2018
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

Alupress newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.
avgust 19 2017 0

Opšte karakteristike aluminijuma i njegovih legura

U sve se meša Jedinstvena kombinacija osobina postavlja aluminijum i njegove legure među najprilagodljivije materijale…

Pratite nas na Facebook-u

Alupress newsletter

Prijavite se

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.

Uslovi i politika privatnosti

Uslovi korišćenja portala: Uslovi 

Politika privatnosti: Saznaj više

Alu press d.o.o.

Alu press d.o.o.

Adresa: Nede Spasojević 7b

             11070 Novi Beograd

Tel/fax: +381 11 228 65 17
             +381 11 228 65 16

Mob tel: +381 63 279 605

  e-mail: info@aluminijum-pvc.com