шаблоны joomla сайт визитка
Скачать Joomla 3 шаблоны бесплатно

 

klima uređaj klima uređaj

Koliko se isplati grejanje klima uređajem tokom zimske sezone

Objavljeno u Istražujemo Napisano  oktobar 27 2016 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta
Ocenite ovaj članak
(9 glasova)

Zgodna za dogrevanje

Pored standardnog načina centralnog grejanja, koje je u većim gradovima najzastupljenije, mnogi koji nemaju centralno grejanje opredeljuje se za grejanje pomoću klima uređaja

Prema raznim istraživanjima veliki uticaj na produktivnost pojedinca ima temperatura prostora. Optimalna temperatura je oko 20°C, učinak počinje da opada na 22°C, dok iznad 26°C znatno opada. Pojam klima uređaj ili klimatizacija najčešće vezujemo samo za rashladni sistem.

Postavlja se pitanje, da li se “isplati” grejanje klima uređajem?

Odgovor stručnjaka je da, jer klima uređaji troše manje električne energije, u poređenju sa toplotnom energijom koju emituju, od ostalih grejnih tela koja rade na struju.  Za 1,2kW utrošene električne energije klima emituje 2,5 - 4kW energije (podaci za klimu “12-icu” – 12000BTU),a količina emitovane energije zavisi od energetske klase uređaja. Klima uređaji, osim električne energije, koriste i energiju sabijenog gasa –freona. Tako dolazi do pomenutog efekta.

Na prvom mestu, ono što je već istaknuto, ekonomičnost klima uređaja u poređenju sa drugim uređajima koji troše električnu energiju. Klima počinje da greje neposredno po uključivanju, nije potrebno zagrevanje peći, noćna akumulacija i sl. Klime se koriste i u stanovima sa centralnim grejanjem za dogrevanje u prelaznim periodima, dok ne krene centralno grejanje.

Klime sa ili bez inverter tehnologije?

Kada govorimo o grejanju, obične klime mogu da rade do minus pet stepeni - do tačke smrzavanja u spoljnoj jedinici. Prilikom kupovine klime koja će služiti za grejanje, bolje je kupiti uređaj koji nosi naziv INVERTER koji može da greju i kada je napolju -15 stepeni. Karakteristika ovih uređaja nije samo u tome što radi na nižim temperama, nego što je potrošnja struje kod njih manja. Za razliku od klasičnih ON/OFF klima, kada kompresor klime ili radi u punom kapacitetu ili ne radi uopšte, inverter tehnologija omogućava rad kompresora prema potrebi i samim tim, promenjljivu potrošnju struje. 
Npr. klima dvanaestica troši 1,2 kW sve vreme dok ne postigne željenu temperaturu u prostoriji. Inverteri prilikom uključenja troši 1,2 kW, ali kako postiže željenu temperature, ta potrošnja se smanjuje i do 0,8 kW što predstavlja značajnu uštedu.

Veličina klima uređaja

Kao i prilikom hlađenja, za svaki stan ili prostorije koje je potrebno grejati treba izračunati potreban kapacitet klima uređaja. Klima dvanaestica (12000 BTU) uglavnom pokriva 60m2, ali otvorenog prostora. Svaki stan se sastoji od nekoliko soba, zato klima jednostavno ne može u svim prostorijama da stvori jednaku temperaturu. Na osnovu potreba i rasporeda prostorija možda je bolje ugraditi  dve manje klime nego jednu veću. Ovo su osnovni parametri o kojima se mora voditi računa prilikom kupovine, ali naravno treba pogledati i dodatne funkcije svakog uređaja: prečišćavanje vazduha, vrste filtera, jonizator, dizajn... 

Proračun potrebne veličine klima uređaja

Kapacitet klima urеđaja se određuje na osnovu više parametara:

- veličina prostorije (oblik i namena),

-položaj prostorije (broj “sunčanih” strana)

 -površina zastakljenih površina

 -broj električnih uređaja u prostoriji

 -postojeća termička izolacija prostorije (zgrade)

 -broj osoba koji boravi u prostoriji

- položaj unutrašnje jedinice (o tome nešto više u odeljku montaže)

Postoje razni kalkulatori za proračun klima uređaja. Najčešće se za kućno korišćenje koriste prostiji proračuni. Na tržištu se nalaze standardni kapaciteti split sistema od 9.000, 12.000 i 18.000 BTU/h, tako da je pitanje samo izabrati najpovoljniji od tih – standarno dimenzionisanih uređaja. Treba voditi računa i o ostalim parametrima klima uređaja, kako bi se potvrdilo da “devetka”, “dvanaestica”… to zaista i jeste.

Podrazumevajući standarnu spratnu visinu sledeća tablica može da pruži neko okvirno rešenje.  U samoj specifikaciji konkretnog uređaja se nalazi površina ili zapremina za koju je uređaj namenjen.

 

Odnos kapaciteta klima uredjaja i prostora
klima grafikon

 

Široka rasprostranjenost

Klima uređaji su u komercijalnom smislu poznati preko 50 godina, ali su ipak u poslednjih nekoliko godina postali ekonomski opravdani i prihvatljivi široj populaciji. Krećući se u smeru zadovoljavanja potreba kupaca napravljena su brojna tehnička unapređena, poboljšan je kvalitet uređaja, a zbog masovne proizvodnje smanjena cena

Konstantna temperatura

Standardni split sistemi sadrže toplotnu pumpu koja omogućuje grejanje, pri spoljnoj temperaturi iznad -5 stepeni C. U kvalitetnijim uređajima ugrađen je inverter sistem koji omogućuje grejanje i na temperaturama ispod -15 stepeni C što omogućuje uživanje uz savršeno konstantnu temperaturu tokom cele godine, bez obzira na spoljne uslove.

Pročitano 17526 puta Poslednji put izmenjeno Poslednji put izmenjeno oktobar 28 2016
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

Alupress newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.
jul 06 2020 0

Larcore A2 – novi, lakši fasadni saćasti panel kategorije A2 u ponudi kompanije Tehnomarket

Proizvod nove generacije, aluminijumski saćasti panel LARCORE A2 polako, ali sigurno preuzima vođstvo na evropskom…

Pratite nas na Facebook-u

Alupress newsletter

Prijavite se

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.

Uslovi i politika privatnosti

Uslovi korišćenja portala: Uslovi 

Politika privatnosti: Saznaj više

Alu press d.o.o.

Alu press d.o.o.

Adresa: Nede Spasojević 7b

             11070 Novi Beograd

Tel/fax: +381 11 228 65 17
             +381 11 228 65 16

Mob tel: +381 63 279 605

  e-mail: info@aluminijum-pvc.com