шаблоны joomla сайт визитка
Скачать Joomla 3 шаблоны бесплатно

 

ral montaža ral montaža

Kako se izvodi ral-montaža ili stručna ugradnja prozora

Objavljeno u Istražujemo Napisano  oktobar 27 2016 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Pravilna ugradnja za miran san

Spoj prozora i građevinskog objekta uveliko utiče na potrošnju energije i hermetičnost objekta. Kod loše zaptivenosti priključnih fuga prozora mogu nastati toplotni mostovi, a oni pak dovode do oštećenja od vlage, stvaranje buđi i gubitka energije

Prilikom kupovine aluminijumske ili PVC stolarije vrlo važno je raspitati se i o načinu njihove ugradnje jer se kod naših majstora podrazumeva da je sama ugradnja uključena u cenu, ali se nikada, ili vrlo retko, dobiju detaljnije informacije kako će stolarija biti i ugrađena. Reč je o vrlo bitnom momentu jer ako ugradnja ne ispunjava  uslove paro nepropusnosti tokom eksploatacije, tj. korišćenja prozora, vrlo brzo se ispoljavaju brojni nedostaci. Zbog toga je bolje dati nešto više novca za skuplju ugradnju, koji se obično vrati  već nakon prve grejne sezone,  kako vas kasnije ne bi bolela glava od šteta koje mogu nastati zbog kondenzacije i vlage.

Istraživanjem je utvrđeno da se preko prozora gubi 30-35 odsto energije potrebne za zagrevanje objekta. Zbog toga se naročito mora obratiti pažnja na stručnu ugradnju prozora. Spoj prozora i građevinskog objekta uveliko utiče na potrošnju energije i hermetičnost objekta. Kod loše zaptivenosti priključnih fuga prozora mogu nastati toplotni mostovi, a oni pak dovode do oštećenja od vlage, stvaranje buđi i gubitka energije.

Problemi sa  pur-penom 

Prilikom stanovanja u kući ili stanu  vazduhu  se konstantno dodaje vlažnost  zbog kuvanja, disanja, tuširanja… Problem nastaje kada se u toj vlažnosti vazduha pojavi pritisak vodene pare koja pokušava da izađe napolje. Molekuli vodene pare prodiru u paropropusna mesta. Građevinska fuga između štoka I zida koja je popunjena samo pur-penom nije paronepropusna. Zato vlaga iz vazduha defundira ka spolja pri čemu se stvara kondenzacija i fuga puni vodom. Tako nastaju štete poput buđi, smanjene izolacije, ali  i gubitak energije. Zbog toga je neophodno naglasiti da ispuna pur-penom nije dovoljna da zadovolji savremene  standard o montaži  aluminijumske ili PVC stolarije.

Izolacione folije

Jedno od rešenja koje se danas nudi su izolacione folije koje se postavljaju sa unutrašnje i spoljašnje strane otvora, kao paro nepropusni odnosno paro propusni vodonepropusni zaptivači. U sredini se nalazi pur-pena kao toplotni izolacioni materijal.

Ekspandirajuće trake

Kako bi ljudske greške pri ugradnji aluminmijumske ili PVC stolarije sveli na minimum, proizvođači su napravili ekspandirajuću traku koja sadrži sva tri segmenta izolacije u jednom proizvodu. Ekspandirajuća traka je napravljena od specijalnih materijala zatvorenih pora, tako da je otporna na udare kiše. Sunđerasta forma koja se lepi na širinu profila, pruža istovremeno toplotnu izolaciju, a unutrašnja strana trake sadrži impregnaciju koja je paro nepropusna.

 

Ral-montaža

Ral-montaža označava funkcionalnost prostora (fuge) između prozora i zida (građevinskog objekta ), gde unutrašnja fuga mora biti zaptivenija nego spoljna po principu hermetičnosti. Mnogo objekata nije dobilo željeni nivo u energetskoj efikasnosti, upravo zbog toga što nisu obratili pažnju na pravilnu ugradnju stolarije.

Pročitano 6756 puta Poslednji put izmenjeno Poslednji put izmenjeno oktobar 27 2016
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

Alupress newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.
oktobar 18 2021 0

Boje za aluminijum u nijansi drveta

DRVO KAO INSPIRACIJA Povećanom ulogom koju danas ima aluminijum u oblasti građevinarstva, veoma bitnu ulogu…

Pratite nas na Facebook-u

Alupress newsletter

Prijavite se

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.

Uslovi i politika privatnosti

Uslovi korišćenja portala: Uslovi 

Politika privatnosti: Saznaj više

Alu press d.o.o.

Alu press d.o.o.

Adresa: Nede Spasojević 7b

             11070 Novi Beograd

Tel/fax: +381 11 228 65 17
             +381 11 228 65 16

Mob tel: +381 63 279 605

  e-mail: info@aluminijum-pvc.com