шаблоны joomla сайт визитка
Скачать Joomla 3 шаблоны бесплатно

 

Energetsko sertifikovanje zgrada Energetsko sertifikovanje zgrada

Energetsko sertifikovanje zgrada Istaknut

Objavljeno u Aktuelno Napisano  mart 11 2022 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Energetski sertifikat zgrade mora da sadrži referentne vrednosti kako bi se potrošačima omogućila procena energetskih svojstava zgrade, kao i preporuke za ekonomski povoljno poboljšanje energetskih svojstava zgrade

S obzirom na to da je Zakon o planiranju i izgradnji predvideo energetsko sertifikovanje objekata potrebno je odgovarajućim podzakonskim aktima dalje definisati:

-zgrade za koje je potrebno izdati energetski sertifikat i izuzetke od energetskog sertifikovanja,

-energetske razrede zgrada,

-sadržaj i izgled energetskog sertifikata,

-izdavanje i rok važenja,

Pored toga potrebno je energetsko sertifikovanje novih zgrada i postojećih zgrada koje se prodaju, iznajmljuju ili daju na lizing, zgrada javne namene za koje je obavezno javno izlaganje energetskog sertifikata, način izlaganja i energetsko sertifikovanje, obaveze investitora odnosno vlasnika zgrade i uvesti u registar izdatih energetskih sertifikata.

Energetski sertifikat zgrade mora da sadrži referentne vrednosti kako bi se potrošačima omogućila procena energetskih svojstava zgrade, kao i preporuke za ekonomski povoljno poboljšanje energetskih svojstava zgrade.

Posle svega rečenog, mogli bismo da zaključimo da energetska efikasnost objekta postaje njegova bitna prednost na tržištu nekretnina. Mera postignute efikasnosti sertifikuje se atestom na osnovu propisanih i ostvarenih vrednosti termičke zaštite objekta i utrošene energije za grejanje i ostale potrebe zavisno od namene. Ključni pokazatelj je godišnja potrošnja energije svedena na površinu stambenog objekta, odnosno jedinicu zapremine nestambenog objekta.

Bitan energetski parametar su oblik i orijentacija objekta koji određuju njegovu meru izloženosti spoljašnjim klimatskim uticajima (temperatura, vetar, vlaga, sunčevo zračenje). Izborom odgovarajućeg oblika, orijentacije i položaja objekta, kao i odgovarajućim izborom konstruktivnih i zaštitnih materijala, može se postići energetska povoljnost objekta.

Energetska efikasnost se postiži i korišćenjem efikasnih sistema grejanja, ventilacije, klimatizacije, pripreme tople vode i rasvete, uključujući i korišćenje otpadne toplote i obnovljive izvore energije koliko je to moguće. Da bi se ovaj proces realizovao, neophodno je obezbediti integrisani pristup u ispunjenju uslova za postizanje energetske efikasnosti u svim segmentima, zatim utvrditi sve bitne elemente metodologije za određivanje (izračunavanje) energetskih indikatora u našim uslovima, i najzad prilagoditi odgovarajuća podzakonska akta kojima se uređuju pitanja energetske efikasnosti.

Pročitano 137 puta Poslednji put izmenjeno Poslednji put izmenjeno mart 11 2022
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

Alupress newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.
oktobar 18 2021 0

Boje za aluminijum u nijansi drveta

DRVO KAO INSPIRACIJA Povećanom ulogom koju danas ima aluminijum u oblasti građevinarstva, veoma bitnu ulogu…

Pratite nas na Facebook-u

Alupress newsletter

Prijavite se

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.

Uslovi i politika privatnosti

Uslovi korišćenja portala: Uslovi 

Politika privatnosti: Saznaj više

Alu press d.o.o.

Alu press d.o.o.

Adresa: Nede Spasojević 7b

             11070 Novi Beograd

Tel/fax: +381 11 228 65 17
             +381 11 228 65 16

Mob tel: +381 63 279 605

  e-mail: info@aluminijum-pvc.com