шаблоны joomla сайт визитка
Скачать Joomla 3 шаблоны бесплатно

 

Građevinska delatnost u Srbiji Građevinska delatnost u Srbiji

Gradjevinska delatnost u Srbiji Istaknut

Objavljeno u Aktuelno Napisano  februar 23 2022 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dobra godina za građevince

Prema podacima koji su prikupljeni u IV kvartalu 2021. godine, vrednost izvedenih radova na teritoriji Republike Srbije porasla je za 27,1% u tekućim cenama, dok u stalnim cenama taj rast iznosi 10,4% u odnosu na IV kvartal 2020. godine

Prema podacima koji su prikupljeni u IV kvartalu 2021. godine, vrednost izvedenih radova na teritoriji Republike Srbije porasla je za 27,1% u tekućim cenama, dok u stalnim cenama taj rast iznosi 10,4% u odnosu na IV kvartal 2020. godine. Posmatrano prema vrsti gradjevina, vrednost izvedenih radova na zgradama povećana je 9,0%, a na ostalim gradjevinama 11,2%, u stalnim cenama.

Vrednost izvedenih radova u IV kvartalu 2021, u stalnim cenama, najviše je povećana u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije, 42,5%, zatim sledi Region Vojvodine, 8,3%, i Beogradski region, 3,2%, dok je u Regionu Južne i Istočne Srbije vrednost izvedenih radova opala 9,6% u odnosu na isti kvartal 2020. godine.

Od ukupne vrednosti gradjevinskih radova, na teritoriji Republike Srbije izvedeno je 98,8%, dok je preostalih 1,2% izvedeno na gradilištima u inostranstvu.

Vrednost izvedenih radova izvodjača iz Republike Srbije u IV kvartalu 2021. godine, za radove koji su izvodjeni na teritoriji Republike Srbije i inostranstva, porasla je za 25,7% u odnosu na IV kvartal 2020. godine, u tekućim cenama, dok u stalnim cenama taj rast iznosi 9,2%.

Metodološka objašnjenja

Iskazani podaci prikupljaju se u okviru istraživanja o tromesečnoj gradjevinskoj aktivnosti. Izveštaj popunjavaju privredna društva i preduzetnici koji obavljaju gradjevinske radove. Istraživanjem nisu obuhvaćena sva privredna društva ni svi preduzetnici, već samo oni koji imaju značajnu gradjevinsku aktivnost.

Indeksi vrednosti u stalnim cenama dobijeni su deljenjem indeksa u tekućim cenama sa odgovarajućim indeksima cena proizvodjača elemenata i materijala za ugradjivanje u gradjevinarstvu (izvor: Republički zavod za statistiku, saopštenje Indeksi cena proizvodjača industrijskih proizvoda za domaće tržište, CN 20).

Detaljnija metodološka objašnjenja ovog istraživanja nalaze se na sajtu Republičkog zavoda za statistiku: https://www.stat.gov.rs/oblasti/gradjevinarstvo/gradjevinska-aktivnost/.

Pročitano 173 puta Poslednji put izmenjeno Poslednji put izmenjeno februar 23 2022
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

Alupress newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.
oktobar 18 2021 0

Boje za aluminijum u nijansi drveta

DRVO KAO INSPIRACIJA Povećanom ulogom koju danas ima aluminijum u oblasti građevinarstva, veoma bitnu ulogu…

Pratite nas na Facebook-u

Alupress newsletter

Prijavite se

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.

Uslovi i politika privatnosti

Uslovi korišćenja portala: Uslovi 

Politika privatnosti: Saznaj više

Alu press d.o.o.

Alu press d.o.o.

Adresa: Nede Spasojević 7b

             11070 Novi Beograd

Tel/fax: +381 11 228 65 17
             +381 11 228 65 16

Mob tel: +381 63 279 605

  e-mail: info@aluminijum-pvc.com