шаблоны joomla сайт визитка
Скачать Joomla 3 шаблоны бесплатно

 

standardi za gradnju standardi za gradnju

Savremeni standardi u građevinarstvu Istaknut

Objavljeno u Aktuelno Napisano  septembar 03 2021 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Bez granica i ograničenja

Ukoliko je prozor od materijala dobijenih u tehnološkim procesima kao što su aluminijum ili PVC, tada C2C sertifikat garantuje da se materijali od kojih je napravljen mogu reciklirati tako da zadrže potpuno identične karakteristike i ponovo koristiti za proizvodnju elemenata iste funkcije i istog kvaliteta ili da se mogu odložiti u prirodu gde će proces razgradnje opet teći bez ikakvog štetnog uticaja na okruženje

 

Naučili smo da se služimo pojmovima kao što su: održivost, obnovljivost, energetska efikasnost, pasivna solarna arhitektura, itd. Međutim, ovakav „opisni” pristup prevaziđen je u razvijenim zemljama tokom poslednje decenije 20. veka. Danas, kada vam neko na ovaj način predstavlja svoj projekat ili proizvod, treba da budete oprezniji nego inače i - da mu tražite papir. Od kraja 20. veka u državama Evrope i Severne Amerike „dobronamerne zamisli” moraju da dokažu svoje rezultate na papiru.

 

U poslednjih dvadesetak godina nastali su brojni nacionalni i nezavisni standardi za različite oblasti gradnje: potrošnja i proizvodnja energije, poreklo i prerada sirovina, uticaj materijala na okruženje, odgovoran pristup projektovanju, gradnji i korišćenju objekata... Najzanimljivije kod velikog dela ovih standarda jeste to što ne poznaju političke ni bilo koje druge granice. Kuća, zgrada ili put napravljeni u Srbiji mogu dobiti sertifikat iz Nemačke, Britanije, Švajcarske ili SAD koji precizno definiše potrošnju sirovina, energije ili vode, uticaj na ljude i okolinu, poreklo materijala, transport, itd.

FSC sertifikat
Na primer, kada vam neko za dasku ili drvenu montažnu kuću kaže da je obnovljiva, održiva ili ekološka, tražite da pokaže FSC sertifikat za drvo. Ukoliko ga ima, to znači da neko garantuje da je stablo oboreno tako da nisu ozbiljno ugroženi stanovnici šume, hodali oni na jednoj, dve, četiri, osam ili sto nogu. Dalje, to znači da je praćen transport drveta, obrada i prerada, da li je pridodato drvo nepoznatog porekla i koliki je procenat sertifikovanog drveta u krajnjem proizvodu, itd. Dakle, ako ima FSC sertifikat, onda je proizvod od drveta održiv i obnovljiv. Ako nema, to je prosto daska kao i svaka druga i nema potrebe za posebnim pridevima.

Najbolji garant održivosti jeste C2C (Cradle to Cradle - od kolevke do kolevke). Na primeru drvenog prozora taj sertifikat garantuje da će lepkovi, lakovi i farba jednog dana moći bez ikakvog štetnog uticaja da se razgrade, tj. neće se izdvajati opasne materije koje priroda ne može da „svari”.

C2C sertifikat
Ukoliko je prozor od materijala dobijenih u tehnološkim procesima kao što su aluminijum ili PVC, tada C2C sertifikat garantuje da se materijali od kojih je napravljen mogu reciklirati tako da zadrže potpuno identične karakteristike i ponovo koristiti za proizvodnju elemenata iste funkcije i istog kvaliteta ili da se mogu odložiti u prirodu gde će proces razgradnje opet teći bez ikakvog štetnog uticaja na okruženje.

Isto važi i za svaki drugi od popularnih i populističkih pojmova. Energetska efikasnost objekata nije tip zida, termoizolacije ili sistema za grejanje. Ne, nisu ni štedljive sijalice. Zapravo, investitora ne bi preterano ni trebalo da zanima kako će projektant i izvođač postići uštede energije, ali, on ima pravo da im traži garancije. Kada neko nastupa sa pričom o energetskoj efikasnosti ispred sebe mora da ima papir. Investitoru treba ugovorom da se obaveže da potrošnja toplotne i električne energije za dati projekat neće prelaziti navedenu granicu (slično bi trebalo tretirati i potrošnju vode).

LEED setitfikat
Tu nije kraj... Solarna pasivna kuća ima Passivhaus sertifikat, ekološka kuća ima LEED sertifikat, itd. Kuća bez takvog ili sličnog papira prosto je - kuća. I priča bez papira ima ime - zeleno pranje (greenwashing). Ako nećemo ili ne znamo, hajde bar da se ne lažemo. Možda naivno zvuči insistiranje na sertifikatima u državi u kojoj se i osnovni ugovori ne doživljavaju kao nešto preterano obavezujuće, pa čak ni potrebno.

 

Pročitano 59 puta Poslednji put izmenjeno Poslednji put izmenjeno septembar 03 2021
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

Alupress newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.
avgust 12 2021 0

Kako se pravilno spajaju aluminijumski profili

Velika uloga spojnica Izreka kaže da „alati čine majstora“, koristeći nju moglo bi se reći…

Pratite nas na Facebook-u

Alupress newsletter

Prijavite se

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.

Uslovi i politika privatnosti

Uslovi korišćenja portala: Uslovi 

Politika privatnosti: Saznaj više

Alu press d.o.o.

Alu press d.o.o.

Adresa: Nede Spasojević 7b

             11070 Novi Beograd

Tel/fax: +381 11 228 65 17
             +381 11 228 65 16

Mob tel: +381 63 279 605

  e-mail: info@aluminijum-pvc.com