Odštampajte ovu stranicu
CE oznaka CE oznaka

Oznaka CE ne predstavlja oznaku za kvalitet Istaknut

Objavljeno u Aktuelno Napisano  avgust 23 2021 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Odgovornost je na proizvođaču

Aktuelni CE sistem označavanja često se meša sa oznakom kvaliteta. Ako proizvod ima CE oznaku pretpostavlja se da je on u skladu sa osnovnim bezbedonosnim regulativama i evropskim direktivama. Oznaka se odnosi isključivo na najosnovnije zahteve ali ne i na standarde vezane za kvalitet

Oznaka CE samo indicira da je proizvod u skladu sa relevantnim  evropskim direktivama i standardima. Ako proizvod ima CE oznaku pretpostavlja se da je on u skladu sa osnovnim bezbedonosnim regulativama i EC direktivama. Proizvođač sam daje CE oznaku čime daje garancije i odgovoran je da je proizvod podvrgnuo neophodnim testovima koji tu oznaku podrazumevajau. Oznaka se odnosi isključivo na najosnovnije zahteve ali ne i na standarde vezane za kvalitet. Na osnovu naznačenog kriterijuma, oznaka CE može se koristiti da bi se odredila respektivna namena korišćenja proizvoda  svim zemljama EU.

 

Aktuelni CE sistem označavanja često se meša sa oznakom kvaliteta. Ipak, CE oznaka obavezuje proizvođača da deklariše određene karakteristike proizvoda - a to nije oznaka kvaliteta! Potvrda da je proizvođač zaista poštovao te karakteristike dobija se tek pošto su te karakteristike podvrgnute testu kvaliteta i sertifikaciji od strane nezavisnog, neutralno tela.

 

Visok kvalitet krajnjeg proizvoda je činjenica koja izdvaja pojedine proizvođače aluminijumske i PVC stolarije i izdiže ih iznad ostalih, a koji bez ustručavanja mogu da koriste CE oznaku jer veliku pažnju posvećuju kvalitetu svojih proizvoda. Dalji razvoj koncepta obezbeđivanja kvaliteta, kao što su RAL oznaka kvaliteta ili sertifikati specijalizovanih sertifikacionih instituta poput ift Rosenheim, su zbog toga veoma značajni.

 

KONTROLA FABRIČKE PROIZVODNJE JE OBAVEZNA

Kontrola fabričke proizvodnje (FPC) je obavezna za proizvođače pod okriljem Evropskih standarda proizvoda i važan je instrument za obezbeđivanje kvaliteta. Proizvođač se ovde može voditi ISO 9000 standardima ili dokumentima i procesima za kuće i tržišne asocijacije. U slučaju proizvođača koji su članovi RAL asocijacije za kvalitet, zahtevi za oznaku CE vezano za kontrolu fabričke proizvodnje u skladu su sa regulativama RAL kvaliteta i specifikacijama za testiranje.

Pročitano 150 puta Poslednji put izmenjeno Poslednji put izmenjeno avgust 23 2021
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar