шаблоны joomla сайт визитка
Скачать Joomla 3 шаблоны бесплатно

 

energetska efikasnost energetska efikasnost

HERS – sistem ocenjivanja energetske efikasnosti objekata Istaknut

Objavljeno u Aktuelno Napisano  jun 08 2021 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kako zadovoljiti standarde

HERS (Home Energy Rating System) - sistem za ocenjivanje energetske potrošnje objekata uključuje energetsku analizu projekta i naknadne analize gotovog objekta. Na osnovu projekta, stručnjak za energetsku efikasnost (Home Energy Rater) koristi softverske pakete za analizu energetske efikasnosti, procenjujući energetske zahteve objekta na osnovu dizajna


Nakon završetka analize projekta, obučeni stručnjaci rade sa projektantima i izvođačima kako bi zajedno pronašli načine za poboljšanje energetske efikasnosti, a što bi dalje vodilo do toga da kuća zadovolji Energy Star standarde efikasnosti.

 

Svi zajedno zatim sprovode testove urađenih radova, kao što su na primer testovi za određivanje curenja vazduha ili kvaliteta spojeva na instalacijama. Prvom grupom testova proverava se da li, i u kojoj meri postoji curenje vazduha oko otvora ili na fasadi (blower door test), dok se drugom grupom testova proverava da li postoje curenja na slavinama, ventilima i nastavcima cevovoda (duct test).

Rezultati ovih testova, zajedno sa inputima koji su dobijeni iz prvobitne softverske analize, koriste da bi se dobio konačni HERS Index za datu kuću.

 

 

HERS Index

HERS Index je sistem ocenjivanja koji je ustanovila Mreža za energiju u stambenim prostorima – RESNET (Residential Energy Services Network). Po tom sistemu HERS Index 100 dobija kuća koja je izgrađena po specifikacijama navedenim u dokumentu HERS Reference Home koji je zasnovan na Međunarodnom standardu o uštedi energije iz 2006. godine (2006 International Energy Conservation Code).

Kuće koje postignu net zero energy standard dobijaju HERS Index 0. Dakle, što je niži indeks koji kuća dobija to je kuća energetski efikasnija u poređenju sa pomenutim standardom HERS Reference Home. Svaki poen HERS Index-a manje predstavlja uštedu od 1% u odnosu na početni standard HERS Reference Home. Tako će, na primer, kuća koja postigne HERS Index 85 je 15% efikasnija od one koja je ispunila standard HERS Reference Home, a ona čiji je  HERS Index 80 je 20% efikasnija.

Struja kao faktor

Proizvodnja električne energije na licu mesta uzima se u obzir kod procene HERS koju radi RESNET. Međutim, ovo ne može uticati na smanjenje HERS Index-a koji se uzima u obzir za dodelu Energy Star sertifikata (tj. nadomešćivanje potrošnje energije proizvodnjom opravdano je tek kada su zahtevi kuće za energijom maksimalno umanjeni).

Pročitano 556 puta Poslednji put izmenjeno Poslednji put izmenjeno jun 08 2021
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

Alupress newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.
oktobar 18 2021 0

Boje za aluminijum u nijansi drveta

DRVO KAO INSPIRACIJA Povećanom ulogom koju danas ima aluminijum u oblasti građevinarstva, veoma bitnu ulogu…

Pratite nas na Facebook-u

Alupress newsletter

Prijavite se

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.

Uslovi i politika privatnosti

Uslovi korišćenja portala: Uslovi 

Politika privatnosti: Saznaj više

Alu press d.o.o.

Alu press d.o.o.

Adresa: Nede Spasojević 7b

             11070 Novi Beograd

Tel/fax: +381 11 228 65 17
             +381 11 228 65 16

Mob tel: +381 63 279 605

  e-mail: info@aluminijum-pvc.com