шаблоны joomla сайт визитка
Скачать Joomla 3 шаблоны бесплатно

 

Nekretnine Nekretnine

Uprkos pandemiji rastu cene nekretnina u Srbiji Istaknut

Objavljeno u Aktuelno Napisano  jun 04 2021 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Banke i građevinski materijal glavni generatori

U Evropi trenutno vlada nestašica građevinskog materijala, uzrokovana bumom izgradnje u Kini i SAD, koje su velikim paketima za podsticanje privrede praktično apsorbovale neophodne sirovine. To je dovelo do rasta cena, pre svega drveta i metala, pa se pod snažnim pritiskom našlo i tržište nekretnina, ali i tržište građevinskih usluga koje uveliko menja cenovnike

Trend rasta cena nekretnina nastavio se i u maju. Pored glavnog uzroka poskupljenja, povećane potražnje u kombinaciji sa nedovoljnom ponudom, na povećanje vrednosti nekretnina utiče i sve evidentniji skok cena materijala vezanog za građevinarstvo koji je prisutan od početka godine.

Trend rasta je globalan i Srbija ga prati u stopu. Usled manjka investicionih prilika i uz strah od inflacije naši građani ulažu svoj kapital u tržište nekretnina. Takođe, i banke svojim povoljnim stambenim kreditima doprinose rastu cena.

Istraživanja pokazuju da je tržište nekretnina u svetu praktično doživelo procvat kakav nije viđen u poslednjih 20 godina. Po rečima stručnjaka, očekuje se da će pojačana tražnja za nekretninama trajati ove i iduće godine, da bi 2023. moglo da se vidi pad potražnje, ali ne i veći pad cena. Jeftini krediti, odnosno niske kamatne stope, i porast aktivnosti na tržištu usled popuštanja mera protiv koronavirusa su glavni argumenti kojima se objašnjava ovakvo stanje na tržištu nekretnina.

Sa druge strane, poskupljenje građevinskog materijala koji za sobom povlači i poskupljenje radova, zajedno utiču na poskupljenje kvadrata.

Cene u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu

 

Najnoviji podaci pokazuju da su cene porasle u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i centru Novog Sada, dok su cene kvadrata pale u Pančevu, kao i u nekoliko novosadskih naselja.

Cene u centru Beograda zadržale su vrednost od 2.500 EUR, dok su kvadrati na Vračaru zabeležili rast od oko 1,17 odsto i cena po metru kvadratnom trenutno iznosi 2.341 EUR. Novi Beograd beleži nešto manji rast cena od oko 0,41 odsto, tj. kvadrat tamo trenutno vredi 1.949 EUR.

Mirijevo nastavlja sa trendom rasta cene kvadrata, pa tako prosečna cena prema analizi oglašenih stanova iznosi 1.250 EUR po metru kvadratnom, što je rast od 1,21 odsto.

 

Najveće poskupljenje u poslednjih mesec dana zabeleženo je u Nišu, od oko 4,16%, na Bulevaru Nemanjića. Tamo jedan kvadrat trenutno vredi 1.251 EUR. Naselje Pantelej takođe beleži rast od skoro 4%, dok Durlan beleži rast od 3% u odnosu na april. Palilula, u Nišu, takođe beleži rast od skoro 2% u odnosu na april, i kvadrat vredi 1.030 EUR.

 

Kvadrat u Kragujevcu beleži blagi rast cene od 0,75% i on trenutno vredi oko 802 EUR, dok je u Pančevu zabeležen pad cena kvadrata od 1,14% u odnosu na april. Cena kvadrata je u proseku 979 EUR.

Cena kvadrata u centru Novog Sada iznosi 1.721 EUR, što je rast od 1,77%. Sa druge strane u ostatku Novog Sada cene padaju. Najmanji pad je zabeležen u Novom Naselju, od samo 0,07% i tamo za kvadrat morate da platite 1.357 EUR. U Podbari su cene pale za 0,69%. Najveći pad je zabeležen u naselju Grbavica i to od 3,2%, i cene se kreću oko 1.694 EUR po kvadratu.

 
Pročitano 51 puta Poslednji put izmenjeno Poslednji put izmenjeno jun 04 2021
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

Alupress newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.
maj 21 2021 0

Energetski efikasni prozori

Iako je samo jedan od elemenata građevine, energetski efikasan prozor je danas sinonim energetske efikasnosti.…

Pratite nas na Facebook-u

Alupress newsletter

Prijavite se

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.

Uslovi i politika privatnosti

Uslovi korišćenja portala: Uslovi 

Politika privatnosti: Saznaj više

Alu press d.o.o.

Alu press d.o.o.

Adresa: Nede Spasojević 7b

             11070 Novi Beograd

Tel/fax: +381 11 228 65 17
             +381 11 228 65 16

Mob tel: +381 63 279 605

  e-mail: info@aluminijum-pvc.com