шаблоны joomla сайт визитка
Скачать Joomla 3 шаблоны бесплатно

 

Prevara kupaca PVC stolarije Prevara kupaca PVC stolarije

Kako se varaju kupci PVC stolarije Istaknut

Objavljeno u Aktuelno Napisano  maj 17 2021 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Spolja gladac, iznutra jadac

Često se dešava da proizvođači PVC stolarije oglašavaju jedno, a prodaju i isporučuju drugo, a ta praksa nije strana čak i renomiranim firmama

Mnogobrojni su proizvođači PVC prozora u našem regionu. PVC profil se uglavnom uvozi, a cena obično odgovara kvalitetu. Za postizanje energetske efikasnosti bitno je da se finalno sklapanje prozora obavi kvalitetno, i oni koji to rade uglavnom mogu pokazati validne ateste za postignute vrednosti prolaska toplote (U). Uz to mnogi proizvođači imaju ISO 9001 sertifikat koji ih obavezuje na kontinuiranu kontrolu kvaliteta kako svojih proizvoda tako i kvaliteta usluga.

Ali i pored svih atesta i sertifikata, pošto je zamena/ugradnja energetski-efikasnih prozora značajna investicija čak i na malim projektima kao što su individualni stambeni objekti, kupac mora biti informisan i nadasve oprezan radi svoje zaštite. Takođe, veoma je preporučljivo potražiti stručnu pomoć kod odabira i za nadzor ugradnje prozora.

Često se dešava da proizvođači PVC stolarije oglašavaju jedno, a prodaju i isporučuju drugo, a ta praksa nije strana čak i renomiranim firmama. Slučaj koji ćemo vam predstaviti će umnogome prikazati praksu o kojoj pričamo, a zbog objektivnih razloga nećemo imenovati kompaniju o kojoj je reč.

Naime, ta kompanija na svom internet sajtu deklariše svoje opredeljenje da na domaćem tržistu prodaje proizvod koji je "svojim kvalitetom na istom nivou kao i proizvodi zapadno-evropskog tržišta". Međutim, ne samo da ne zadovoljavaju potrebe svojih potrošača za kvalitetom, nego ne zadovoljavaju zakonske i odgovarajuće tehničke propise. Bar kad se radi o individualnim porodičnim kućama, iako se ni ovi projekti ne mogu smatrati malim narudžbinama jer obično prelaze vrednost od 5.000 evra.

Kompanija na svom internet sajtu oglašava da prodaje energetski efikasne prozore. Međutim, energetska efikasnost je uveliko kompromitovana integrisanom kutijom za roletne koja nema termoizolaciju. To pored glavnog problema kvaliteta proizvoda-usluge, predstavlja i problem lažnog oglašavanja i naravno manipulacije, jer je na internet sajtu kompanije izolacija prikazana. I što je najvažnije, kupac završi sa energetski efikasnim prozorom i plastičnom kutijom čija je energetska efikasnost ravna nuli. Baš kao bilo koja plastična kutija.

Opravdanje koje kompanija nudi je da se ta izolacija isporučuje na zahtev kupca i kao naknadni trošak. Objašnjenja za takav pristup i postupak su veoma zabrinjavajući:

  • Na taj način cena prozora postaje pristupačnija – iako i vrapci na grani znaju da je proizvodna cena te izolacije (presovani stiropor) danas simbolična;
  • Kupci ne traže izolaciju – to ne čudi jer ljudi ne pomišljaju da je neće dobiti;
  • Kupci ne mare za energetsku efikasnost – šta je onda sa deklaracijom kompanije o kvalitetu proizvoda, ako kompanija koristi neinformisanost kupaca za ostvarenje dobiti na način koji ugrožava etiku poslovanja, da ne govorimo o nekim specifičnijim standardima.

Lažni sertifikati

Što se tiče sertifikata, to je poznata stara priča: Dotična kompanija ima važeći ISO 9001 sertifikat izdat od neke sertifkacijske organizacije, dok nijedna od ovih kompanija nije registrovana od strane bilo kog zavoda za standardizaciju u Srbiji.

 
Pročitano 111 puta Poslednji put izmenjeno Poslednji put izmenjeno maj 17 2021

Srodni članci

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

Alupress newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.
maj 21 2021 0

Energetski efikasni prozori

Iako je samo jedan od elemenata građevine, energetski efikasan prozor je danas sinonim energetske efikasnosti.…

Pratite nas na Facebook-u

Alupress newsletter

Prijavite se

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.

Uslovi i politika privatnosti

Uslovi korišćenja portala: Uslovi 

Politika privatnosti: Saznaj više

Alu press d.o.o.

Alu press d.o.o.

Adresa: Nede Spasojević 7b

             11070 Novi Beograd

Tel/fax: +381 11 228 65 17
             +381 11 228 65 16

Mob tel: +381 63 279 605

  e-mail: info@aluminijum-pvc.com