шаблоны joomla сайт визитка
Скачать Joomla 3 шаблоны бесплатно

 

Energetski pasoš Energetski pasoš

Ko ima pravo na subvencije za ugradnju nove stolarije? Istaknut

Objavljeno u Aktuelno Napisano  april 19 2021 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Tajna energetskog pasoša

Prvi i najvažniji kriterijum za dobjanje subvencije je energetski pasoš. Reč je o sertifikatu kojim se proveravaju energetska svojstva i efikasnost objekta, što bi značilo koliko nam je na stanu izolacija u stanju da zadrži toplotu

Vest da će država subvencionisati ugradnju nove stolarije i da bi se za stolariju od 1.500 evra bespovratno mogla dobiti polovina tog iznosa, vrlo brzo se proširila kod stotina hiljada domaćinstava u Srbiji. Međutim, sada se postavlja  pitanje ko će to moći i da dobije subvenciju. 

Koji su to kriterijumi koji će biti ključni, da li će presudan biti kvalitet stolarije, starost nekretnine ili pak način grejanja? Prvi, ali i n ajvažniji kriterijum je energetski pasoš. Reč je o sertifikatu kojim se proveravaju energetska svojstva i efikasnost objekta, što bi značilo koliko nam je na stanu izolacija u stanju da zadrži toplotu. Primera radi, ako na dnevnoj sobi od 15 kvadrata imate balkonska vrata i dvokrilni prozor koji dihtuje tako da tokom cele zime morate i da ih "ušuškavate" peškirima i krpama, onda računajte da ste visoko kotirani. Ako pritom imate i ulazna vrata koja ne dihtuju, pa promaja vuče čak i kada je sve zatvoreno, bićete još bolje pozicionirani.

Nesporna je činjenica da je fokus pri dodeli subvencija za stolariju namenjen objektima sa nižim nivoom energetske efikasnosti. Konkretno to bi bilo ispod takozvanog C razreda koji je na trećem mestu od ukupno osam nivoa. Praktično na listi prioriteta bili bi razredi D, F i G, dok se A i B, pa i C ne bi uzimali za prioritete.

Važna informacija je i da sva novogradnja mora da ispuni kriterijume C kategorije, dok se za postojeće objekte očekuje da se nakon rekonstruktivnih radova, njihov energetski razred adekvatno poveća.

- Energetska efikasnost meri se sa termalnim kamerama, i ono što su merenja do sada pokazala jeste da su glavni izvori gde se najviše gubi toplota upravo prozori, odnosno stolarija i staklo. Mi smo 2004. radili takva merenja i ispostavilo se da je oko milion i po objekata bilo zrelo za rekonstrukciju zbog nedovoljne energetske efikasnosti - rekao je Goran Rodić, iz Građevinske komore Srbije i dodao da je danas takvih objekata mnogo više od milion i po. Rodić je naveo i primer da je takvih stanova najviše na novobeogradskoj opštini.

Kao dobar primer naveo je naselje Vojvode Stepe u Beogradu, gde je primeni primenom propisa u oblasti energetske efikasnosti, građanima prepolovljen trošak grejanja.

- I ovaj projekat koji sada država radi je izuzetno dobar. Osim što će koristi doneti građanima, oživeće i privredu jer je značajno dodatno uposliti i veliki deo privrede - rekao je Rodić.

 

Energetski pasoš

Energetski pasoš izrađuje ovlašćena organizacija na osnovu energetskog pregleda objekta i izrađenog Elaborata energetske efikasnosti. Po svemu sudeći to će raditi državne komisije, ali i komisije lokalnih samouprava kako je predviđeno novim zakonom o energetskoj efikasnosti. Za izradu energetskog pasoša potreban je dokaz o vlasništvu nad nekretninom i relevantna projektna dokumentacija objekta.

Test energetske efikasnosti

Na sajtu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nalazi se test energetske efikasnosti od osam pitanja. U zavisnosti od toga koliko ste imali zaokruženih odgovora pod brojem 1, 2, 3, i 4 vaš objekat je svrstan u jednu od 4 kategorije. Najviše zaokruženih odgovora pod 1 objekat svrstava u energetski razred C ili više, što znači da se zadovoljavaju propisani standardi. Najviše zaokruženih pod 2 vas svrstava u razred E ili D, pod 3 u razrede F ili E, i najviše pod 4 vas svrstava u razred G ili najlošiji energetski razred. U okviru rezultata testa se nalaze i predlozi građevinskih mera i načina kako da sanirate svoj objekat, ali kao što stoji u napomeni svrha testa je samo upoznavanje sa unapređenjem energetske efikasnosti. Precizni proračuni zavise od mnogo više faktora.

 
Pročitano 83 puta Poslednji put izmenjeno Poslednji put izmenjeno april 19 2021
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

Alupress newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.

Pratite nas na Facebook-u

Alupress newsletter

Prijavite se

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.

Uslovi i politika privatnosti

Uslovi korišćenja portala: Uslovi 

Politika privatnosti: Saznaj više

Alu press d.o.o.

Alu press d.o.o.

Adresa: Nede Spasojević 7b

             11070 Novi Beograd

Tel/fax: +381 11 228 65 17
             +381 11 228 65 16

Mob tel: +381 63 279 605

  e-mail: info@aluminijum-pvc.com