шаблоны joomla сайт визитка
Скачать Joomla 3 шаблоны бесплатно

 

Država i stolarija Država i stolarija

Država i stolarija Istaknut

Objavljeno u Aktuelno Napisano  april 06 2021 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Država od juna plaća polovinu troškova za zamenu stolarije na kućama i zgradama

Skroz dobra odluka

Očekuje se da će nakon usvajanja zakona u Skupštini u junu biti formirana Uprava za energetsku efikasnost,  koja će imati za cilj pomoć građanima, tako što će se kroz nju 50 odsto finansirati zamena vrata, prozora, izolacija na fasadama, ali i zamena energetski efikasnih uređaja u domaćinstvima

Srbija je dugo čekala na nove zakone kako bi se potpuno uredila oblast energetike i rudarstva. Predlozi zakona su pripremljeni, a poseban fokus zakona je usklađivanje sa regulativom EU. Najbitnija činjenica je da su zakoni usmereni prema građanima, da im pomognu, pre svega da mogu da zamene prozore, vrata i ostalu stolariju kao i spoljnu izolaciju i sisteme grejanja.

Zoran Lakićević, državni sekretar u ministarstvu rudarstva i energetike rekao je da će tokom juna biti formirana Uprava za energetsku efikasnost, koja ima za cilj pomoć građanima tako što će se kroz nju  sa 50 odsto finansirati zamena vrata, prozora, izolacija na fasadama, ali i zamena energetski efikasnih uređaja u domaćinstvima.

 

Nesporna je činjenica da se u Srbiji trenutno troši četiri puta više energije, nego što je prosek u EU.  Izolacija i zamena prozora može da smanji za 40 odsto potrošnju toplotne energije jer trenutno trošimo oko 214 kilovat časova po kvadratu grejne površine, što je mnogo više nego u zemljama EU.

 

Pravilnik za dodelu sredstava

Vlada je usvojila pravilnik za dodelu sredstava. Procedura će biti takva da će ministarstvo da raspiše javni poziv za lokalne samouprave u toku ovog meseca, pošto će se finansiranje raditi sa lokalnim samoupravama, a one će u junu da raspišu poziv za građane. Pedeset odsto sredstava će biti obezbeđeno od strane lokalne samouprave, a drugu polovinu obezbeđuju zainteresovani građani.

 

Šta je potrebno za prijavu

Prve prijave se očekuju tokom juna. Građani će morati da naprave plan i dobiju predračun potrebnih radova od strane firmi koje se bave ugradnjom stolarije, termoizolacije itd. Sa tim predračunima će doći u lokalnu samoupravu, onda sledi izlazak na teren stručnih lica. Tek nakon toga će biti pravljena lista posle koje će moći da se počne sa finansiranjem odobrenih radova.

 

Uredbe donose novine i za ugrožene kupce

U Srbiji postoji oko 70.000 ugroženih domaćinstava kad je u pitanju isporuka toplotne energije. Novim uredbama, socijalno ugroženi građani će moći da se opredele da li će imati smanjenje računa za gas, eletričnu ili toplotnu energiju.

 

Pročitano 62 puta Poslednji put izmenjeno Poslednji put izmenjeno april 06 2021
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

Alupress newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.

Pratite nas na Facebook-u

Alupress newsletter

Prijavite se

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.

Uslovi i politika privatnosti

Uslovi korišćenja portala: Uslovi 

Politika privatnosti: Saznaj više

Alu press d.o.o.

Alu press d.o.o.

Adresa: Nede Spasojević 7b

             11070 Novi Beograd

Tel/fax: +381 11 228 65 17
             +381 11 228 65 16

Mob tel: +381 63 279 605

  e-mail: info@aluminijum-pvc.com