шаблоны joomla сайт визитка
Скачать Joomla 3 шаблоны бесплатно

 

Kako se pravilno koriste klima uređaji Kako se pravilno koriste klima uređaji

Kako se pravilno koriste klima uređaji Istaknut

Objavljeno u Aktuelno Napisano  jun 22 2017 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Pridržavati se preporuka

Dolaskom vrelih dana aktuelizuje se pitanje o optimalnoj temperature iz klima uređaja kako bi se prijatno osećali u unutrašnjosti, a ujedno ne bi ugrožavali zdravlje

Lekari u ovom periodu savetuju česta rashlađivanja, što češće odmore, uzimanje što više tečnosti. Klima uređaj omogućuje precizno (digitalno) upravljanje temperaturom, količinom relativne vlage, čistoćom i distribucijom vazduha. Uvek možete stvoriti okruženje u kojem se osećate najbolje, uz izbor prave temperature. Prema istraživanjima veliki uticaj na produktivnost pojedinca ima temperatura prostora.

Optimalna temperatura zavisi od spoljašnje temeprature. Preporuka je da leti ne bude razlika u temperaturi veća od 10° C između spoljašnje i temperature u prostoriji u kojoj boravite, jer organizam može doživeti šok. Važno je istaći da prelaz iz tople u hladnu sredinu (i obrnuto) ne treba činiti naglo. Ponekad i ne možemo da utičemo na to (npr. ulazeći u prodavnicu u kojoj je klima uređaj već podešen na jako nisku temperaturu). Svakako, nikada ne treba izlaziti ili ulaziti preznojen iz spoljne sredine u aklimatizovanu prostoriju.

Klima uređaji isušuju vazduh pa se savetuje da povremeno provetrite prostoriju (uređaji tipa split sistem koje koristimo u stanovima i kućama koriste samo unutrašnji vazduh - nema razmene sa spoljnim čistim vazduhom)
Bitan faktor je i položaj klima uređaja u prostoriji. Treba izbegavati da klima direktno duva u osobe u prostoriji, može doći do prehlade pojedinih delova tela ili upale mišića.

Kapacitet  klima uređaja

Šta uopšte znači to ‘dvanaestica’? To je oznaka kapaciteta klima uređaja i prvi parametar koji trebate da proverite prilikom kupovine. Jeftini modeli često nemaju kapacitet od 12000 BTU odnosno 3.5kW (1kW = 3412.14 BTU/h - British Thermal Unit). Tako se kao ‘dvanaestice’ prodaju klime koji imaju kapacitete i ispod 3kW, a u ponudi ima i izmišljenih “proizvođača” za čije se proizvode ne može doći do svih bitnih karakteristika.

Okvirno se može reći da
- za prostore do 35m2 možete koristiti ‘devetku’ – 9000 BTU (2.6 kW),
- za prostor 35-60m2 ‘dvanaesticu’ – 12000 BTU (3.5 kW),
- za prostor 60-80m2 ‘osamnaesticu’ – 18000BTU (5.3kW) itd,
pri čemu potrebni kapacitet klima uređaja zavisi od još dosta parametara.

Za izbor kapaciteta hlađenja i grejanja može se koristiti okvirni kalkulator klime , a za kuće i veće objekte su isplativije toplotne pumpe i multi sistemi.

Energetska efikasnost - energetska klasa

Energetska efikasnost se određuje koeficijentom hlađenja EER i grejanja COP, odnosno novim sezonskim SEER i SCOP. Tako se dobija energetsku klasa koja direktno utiče na potrošnju struje.

- Što je EER/COP veći, veća je energetska efikasnost i dobija se više rashladne, odnosno toplotne energije. U tom pogledu najbolje su “Inverter” klime koje imaju visoku energetsku efikasnost čime se štedi i do 40 odsto u odnosu na neinverterske tradicionalne modele.

Prema pomenutim koeficijentima COP i EER (energetske klase od A do G), odnosno novim sezonskim SEER i SCOP (energetske klase od A+++ do G) se direktno utiče na potrošnju električne energije jer klime sa boljom energetskom klasom štede struju.

U Srbiji u ponudi još ima klima sa freonom R22 koji je zbog štetnosti za ozonski omotač zabranjen u Evropskoj uniji. Klime sa gasom R22 (freon R22) imaju manju energetsku efikasnost i troše više struje. Osim toga, prilično su bučne.

Prenosni klima uređaj

Ova vrsta klima uređaja nemaju montažu jer se ne sastoje od spoljne i unutrašnje jedinice kao klasične kućne klime, ceo uređaj je smešten u prostoriji, ali ovi uređaji imaju crevo prečnika 10 centimetara za odvod toplog vazduha za koje je potreban otvor u zidu.  Za razliku od split sistema koji standardno imaju funkciju i grejanja i hlađenja, pokretne klime mogu da hlade, a samo neke mogu da greju. Prenosne klime su najčešće niže energetske klase i manjeg kapaciteta pa su namenjeni manjim prostorijama.

Značaj održavanja filtera

Kućne klime - split sistemi koriste unutrašnji vazduh zbog čega je izuzetno važan način prečišćavanja vazduha. Postoje filteri protiv nečistoće koji prečišćavaju vazduh od polena i prašine, elektrostatički filteri koji čiste vazduh od sitnih čestica ili dima, filteri za osvežavanje prostorija... Neke klime imaju i jonizator, a najnoviji modeli su opremljeni i wi-fi funkcijom za upravljanje klima uređaja.

Pravilna ugradnja klime

Nakon kupovine odgovarajućeg uređaja, trebalo bi voditi računa i o mestu montaže kako bi se postigla maksimalna efikasnost uređaja. Klima treba da stoji u delu prostorije gde će najmanje smetati strujanje vazduha.
- O mestu ugradnje konsultujte se s registrovanim servisom, jer nestručnom ugradnjom može doći do oštećenja uređaja ili instalacije što automatski znači da garancija više ne važi. Kućne split sisteme je najvažnije redovno servisirati prema prema savetima proizvođača, najčešće jednom godišnje kada se pored redovnog pranja filtera i kućišta, proverava pritisak gasa i celokupna funkcionalnost uređaja. Pranje filtera i osnovno čišćenje možete uraditi i sami poštujući uputstva proizvođača.

Ukoliko se pravilno koristi, u letnjim danima klima uređaj predstavlja najboljeg saveznika: u kući stvara prijatnu atmosferu, a uz to smanjuje osip od vrućine i polensku groznicu, od koje pati veliki broj alergičnih osoba. Uz to, postoji mogućnost ugradnje filtera protiv nečistoće koji prečišćavaju vazduh od polena i prašine, sitnih čestica ili dima, filtera za osvežavanje prostorija i mnogih drugih.

Prednosti klima uređaja

  • Komfor Idealna temperatura životnog ili radnog prostora, tokom cele godine.
  • Zdravlje Ako se klima uređaj pravilno koristi i ne preteruje sa razlikom temperature u prostoru i izvan njega uz redovno servisiranje i čišćenje filtera neće biti zdravstenih problema.
  • Ekonomičnost Energetski koeficijenti hlađenja i grejanja 2-6 predstavljaju uštedu električne energije.
  • Čistoća Nema dima, pepela, azbestne prašine kao kod grejanja na čvrsto gorivo. Uređaji poseduju filtere koji sakupljaju prašinu, obične i elektrostatičke filtere, koji uništavaju razne bakterije, prečišćavaju vazduh od neugodnih mirisa i proizvode ozon.

Split sistem

Klime - split sistemi se sastoje iz dve jedinice - spoljašnje i unutrašnje. Karkteriše ih laka montaža, održavanje, rukovanje i masovna proizvodnja pa je srazmerno tome relativno niska cena i velika popularnost poslednjih godina. Kućne klime - split sistemi su nezavisni – autonomni uređaji, mogu biti mono split i multi split sistemi.

Izbegavajte nepoznate proizvođače.

U velikoj ponudi kućnih klima teško je snaći se u velikom broju termina: split sistem, mobilna klima, inverter, BTU, kilovati, ionizacija, uslovi garancije... pa se još uvek može čuti ‘klima ko klima’ ili ‘kupi neku jeftinu dvanaesticu'. Kod izbora kućne klime najvažniji je kapacitet hlađenja i grejanja koji se bira prema veličini i karakteristikama prostora.

Inverter

Treba razlikovati klasične on/off klime i klime s novom inverter tehnologijom – inverter klime koje štede struju i pružaju ujednačenu temperaturu i veći konfor u prostoru. Ove klime su tiše i rade na temperaturama do -15 stepeni.

Pročitano 2072 puta Poslednji put izmenjeno Poslednji put izmenjeno jun 26 2017
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

Alupress newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.
avgust 19 2017 0

Opšte karakteristike aluminijuma i njegovih legura

U sve se meša Jedinstvena kombinacija osobina postavlja aluminijum i njegove legure među najprilagodljivije materijale…

Pratite nas na Facebook-u

Alupress newsletter

Prijavite se

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.

Uslovi i politika privatnosti

Uslovi korišćenja portala: Uslovi 

Politika privatnosti: Saznaj više

Alu press d.o.o.

Alu press d.o.o.

Adresa: Nede Spasojević 7b

             11070 Novi Beograd

Tel/fax: +381 11 228 65 17
             +381 11 228 65 16

Mob tel: +381 63 279 605