шаблоны joomla сайт визитка
Скачать Joomla 3 шаблоны бесплатно

 

Profine Profine

Bojan Predojević, Profine Istaknut

Objavljeno u Intervju Napisano  novembar 15 2022 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dve decenije uspeha

Profine Grupacija je vodeći evropski proizvodjač PVC profila i posluje u preko stotinu zemalja sveta, na svim kontinentima

Profine Grupacija  je lider u oblasti proizvodnje PVC profila u Evropi. U narednom periodu nastaviće da investira u moderne proizvodne linije, razvoj i napredak proizvodnog procesa kako bi se konstantno unapređivao kvalitet i konkuretnost proizvoda, što neposredno rezultira konstantnim poboljšanjem poslovanja svih partnera grupacije, kao i krajnjih korisnika njihovih proizvoda.

Dvadeset godina poslovanja Grupacije Profine u Srbiji je bio idealan povod za razgovor sa direktorom Bojanom Predojevićem.

 1. Šta nam Vi kao direktor jedne od najdominantnijih kompanija u distribuciji PVC profila možete reći povodom 20 godina poslovanja? Odakle se pošlo i gde ste sada u odnosu na konkurenciju u regionu?

BP: Naše aktivnosti na tržištu Srbije i Crne Gore su započele davne 1996. godine, kada smo, tada još kao tri konkurentske firme KBE, KOEMMERLING i TROCAL, uspostavili prve poslovne kontakte sa našim klijentima u oblasti proizvodnje PVC stolarije. Četri godine kasnije je došlo do objedinjavanja naša tri brenda pod krovom matične firme HT TROPLAST odnosno profine Group GmbH. Dvadesetogodišnji jubilej koji pominjete je rodjendan naše ćerke kompanije u Srbiji, Profine Beograd doo, i u tih proteklih dvadeset godina se dosta toga desilo, od početnih problema sa imidzom PVCa uopšte do današnje situacije gde se u vremenima skupe energije PVC prozor pokazao kao nezamenjliv elemenat u energetskom pasošu objekta i bilansu potrošnje energije za grejanje ili hladjenje stambenih jedinica i objekata uopšte. U poredjenju sa ostalim učesnicima na tržištu smo u regionalnom pogledu medju prvima, time što imamo inovativna tehnička rešenja naših sistema za prozore i vrata i izuzetno veliki osvrt na zelene tehnologije u proizvodnji istih. Najveći proizvodjači PVC stolarije u regionu su naši klijenti.

 1. Kakav je trenutno asortiman PVC profila koji distribirate na našem tržištu?

BP: Naš asortiman je u skladu sa potrebama tržišta na kojem radimo, pri čemu razvoj naših sistema diktira tržište Nemačke i EU, gde su standardi i zahtevi prema prozorima i vratima od PVCa na značajno višem nivou nego na našem tržištu.

 1. Planirate li proširenje asortimana, naročito kada su u pitanju najnoviji sistemi za kojima je, po mojim saznanjima, velika potražnja?

BP: Osvrnuo bih se na moj odgovor u prethodnom pitanju i dodao da je naše planiranje proširenja kapaciteta i odgovor na povećanu potražnju za PVC profilima uvek u skladu sa zahtevima sa tržišta. Nemamo zaostatak niti u količinama niti u vrsti asortimana PVC profila.

 1. Na kojim tržištima, matična fabrika Profine, trenutno najviše distribuira svoje PVC profile?

BP: Profine Grupacija je vodeći evropski proizvodjač PVC profila i posluje u preko stotinu zemalja sveta, na svim kontinentima. Naši kapaciteti za proizvodnju PVC profila su 450.000 tona na godišnjem nivou. U dvadeset tri zemlje sveta imamo dvadeset devet proizvodnih pogona.

 1. Koliko trenutna situacija u Ukrajini otežava celokupno poslovanje i kako se ono odražava na tržište u Srbiji?

BP: Situacija u Ukrajini otežava poslovanje celom svetu, u svim branšama, tako je i u Srbiji. Sami osećamo inflaciju i povećanje osnovnih troškova namirnica, goriva, energije uopšte. Tek sa završetkom konflikta u Ukrajini moći ćemo da sagledamo ukupnu štetu koja je nastala na globalnom nivou pa tako i u Srbiji. Dati danas prognozu o daljem poslovanju u ovom trenutku nema značaja niti bi bilo merodavno.

 1. Kako Profine stoji sa planovima za izgradnju fabrike za ekstruziju PVC profila u Inđiji, dokle se stiglo?

BP: Naša matična firma se odlucčla da investira u pogon u Indjiji za proizvodnju PVC profila kapaciteta 50.000 tona godišnje, što bi tu fabriku činilo četvrtu po kapacitetu u našem portfoliju posle fabrika u Pirmasensu, Berlinu i Voskresensku. Aktuelna dešavanja u Ukrajini su doduše pomerila rok izgradnje za neko vreme ali očekujemo da za tri godine počnu da se proizvode prvi profili u Indjiji.

 1. Koje izazove imaju Vaši klijenti i kako im vi kao Profine pomažete da ih prevaziđu?

BP: Narodski rečeno, sedimo u istom čamcu pa ćemo, nadam se, posle nemirnih mora uploviti u mirnije vode. Uvek smo nastojali da naš odnos sa našim klijentima bude na bazi medjusobnog partnerstva, što je značajno više od odnosa dobavljač-proizvodjač i da imamo uvek u vidu uzajamne potrebe i probleme.

 1. Da li imate neke nove tehnologije ili ponude za Vaše klijente koje želite da istaknete?

BP: Profine Grupacija je oduvek bila pionir u segmentu PVC profila, prvi PVC profil na svetu uopšte je napravila naša firma TROCAL 1954. godine. Do danas smo ostali svetski lider u razvoju PVC sistema za prozore i vrata. Na tržištu EU su dominantni PVC sistemi sa aluminijumskim oblogama, napr. u Austriji sa preko 40% tržišnog učešća.

 1. Kakva je, po vašem mišljenju, perspektiva tržišta PVC profila u Srbiji i zemljama iz okruženja?

BP: Ako su „okruženje“ zemlje bivse SFRJ onda moram konstatovati da su tržišta Slovenije i Hrvatske razvijenija od ostalih, tako je perspektiva po zemljama različita. Zajedničko svima jeste da će rastuće cene energenata sve više uticati na to da se stambeni i poslovni objekti moraju praviti u skladu sa najstrožijim standardima energetske efikasnosti, što bar u Srbiji jos uvek nije svuda slučaj.

 1. Kojim putem planirate dalje da idete, odnosno šta kažu planovi i namere sadašnjeg, ali i budućeg poslovanja?

BP: Proteklih dvadeset godina je pokazalo da je Profine Beograd na odličnom putu, nameravamo da to tako ostane i u budućnosti.

 1. Čemu se najviše veselite?

BP: Zdravlju.

Pročitano 64 puta Poslednji put izmenjeno Poslednji put izmenjeno novembar 15 2022
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

Alupress newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.
oktobar 18 2021 0

Boje za aluminijum u nijansi drveta

DRVO KAO INSPIRACIJA Povećanom ulogom koju danas ima aluminijum u oblasti građevinarstva, veoma bitnu ulogu…

Pratite nas na Facebook-u

Alupress newsletter

Prijavite se

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.

Uslovi i politika privatnosti

Uslovi korišćenja portala: Uslovi 

Politika privatnosti: Saznaj više

Alu press d.o.o.

Alu press d.o.o.

Adresa: Nede Spasojević 7b

             11070 Novi Beograd

Tel/fax: +381 11 228 65 17
             +381 11 228 65 16

Mob tel: +381 63 279 605

  e-mail: info@aluminijum-pvc.com