шаблоны joomla сайт визитка
Скачать Joomla 3 шаблоны бесплатно

 

Nenad Radović Tehni Nenad Radović Tehni

Nenad Radović TEHNI Istaknut

Objavljeno u Intervju Napisano  mart 31 2021 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dobar kvalitet i niske cene

Naš moto je oduvek bio da nudimo srednji ili viši kvalitet po najnižim cenama. Nikada u svojoj prodaji nismo imali loš proizvod. Na prvom mestu je oduvek bio kvalitet. Pošto smo se prvi pozicionirali (2003. god) na srpskom tržištu kao veliki proizvođač i distributer, drugi su se prilagođavali nama i pokušavali da nas stignu, sa vrlo promenjvim uspehom, kaže Nenad Radović

Za početak, kažite nam nešto o poslovanju firme TEHNI?  Kada i kako ste počeli sa radom?

Naša firma,TEHNI  BEOGRAD, je ćerka firme TEHNI  XANTHI iz Grčke koja je počela sa radom 80-tih godina prošlog veka. To je porodična firma porodice Pantelos koja počela sa proizvodnjom aluminijumskih panela i plastifikacijom aluminijuma. Vremenom se otpočelo sa proizvodnjom komarnika, plastičnih panela i obloga za blindirana vrata, a pre desetak godina krenulo se i sa proizvodnjom aluminijumskih ulaznih vrata sa skrivenim krilom i Pivot vrata.

Proizvodnja se prostire halama veličine oko 25.000 m2 u  gradiću Xanthi na istoku grcke. Pored firme u Grckoj i Srbiji, Tehni ima još nekoliko firmi i predstavništva u više balkanskih zemalja. Trenutno je u Tehniju zaposleno više od 250 zaposlenih. Pored prodaje na domaćem tržištu trenutno se proizvodi Tehnija prodaju u više od 30 država sveta.

Kakva su Vaša očekivanja od srpskog i okolnih tržišta u narednom periodu?

Srpsko tržište je za Tehni uvek bilo prioritet. Od početka poslovanja proizvodi Tehnija su se najviše izvozili i prodavali na tržištu Jugoslavije, a sada Srbije. Srpsko tržište je najbogatije i najperspektivnije u regionu. Iz tih razloga je i otvorena firma u Beogradu 2003. godine.

To je najveća Tehnijeva akvizija van Grčke i to je jedina Tehnijeva firma koja ima organizovanu proizvodnju van sedista firme. Ovo je jasan pokazatelj koliko ozbiljno Tehni računa na srpsko tržište. Naravno očekuju se još bolji rezultati u budućnosti s obzirom na dinamičan razvoj srpske ekonomije zadnjih godina i najavljeni  rast BDP-a. Očekivani rast kupovne moći stanovništa neminovno će dovesti do povećanja prometa u građevinarstvu i plasmanu proizvoda .

Gde se firma nalazi danas, kada je u pitanju srpsko i okolna tržišta, a gde će, po Vama, biti u narednom periodu?

Ako se fokusiramo samo na srpsko tržište Tehni je situiran među vodećim i najvećim snadbevačima tržišta panelima i komarnicima. Što se tiče aluminijumskih vrata sa skrivenim krilom i Pivot vrata, tu se intezivno radi na unaprđenju prodaje i edukacije tržišta, da se pokaže šta ovi proizvodi donose u kvalitetu. Rezultati još uvek nisu značajni, zato što se radi o skupim proizvodima koji su prventstveno koncipirani za jako bogata tržišta, a naše tržište je trenutno ograničeno malom kupovnom snagom stanovništva.

Okolna tržišta su manja i siromašnija od srpskog. Možda se nešto više izdvaja tržište Crne Gore  koje ima proporcionalno višestruko veću tražnju u odnosu na svoju veličinu.

Kako se TEHNI pripremio za trenutnu situaciju vezanu za virus COVID – 19. Šta se promenilo u poslovanju?

Sve radnje su obavljene u toku i bez neke velike prethodne pripreme. Srećna okolnost je bila što se vrh prethodnog talasa pojavio u vreme kada se već nazirao kraj građevinske sezone tako da  se za određeni broj zaposlenih mogao organizovati rad od kuće, dok su proizvodni i magacinski radnici bili podeljeni na smene.

Na svu sreću mi nismo imali pad prodaje i proizvodnje u prošloj Covid godini. Verovatno je tome kumovalo to što nismo prekidali sa radom tokom cele godine i što smo spremili dovoljno sirovina i proizvoda pred početak sezone, tako da nismo zavisili od isporuke iz inostranstva.

Na koji način Vaša firma parira konkurenciji koja je vrlo agresivna?

Naš moto je oduvek bio da nudimo srednji ili viši kvalitet po najnižim cenama. Nikada u svojoj prodaji nismo imali loš proizvod. Na prvom mestu je oduvek bio kvalitet. Pošto smo se prvi ppozicionirali (2003. god) na srpskom tržištu kao veliki proizvođač i distributer, drugi su se prilagođavali nama i pokušavali da nas stignu, sa vrlo promenjvim uspehom.

Što se tiče konkurencije, mi veću štetu trpimo od malih firmi iz sive zone koje nam konkurišu nižim cenama zato sto ne plaćaju porez, ali je njihov kvalitet dosta niži, a proizvodi im nisu atestirani. Veličinu štete koju nanose ove firme tržištu, drzavi i svima nama je teško proceniti,  ali se nadamo da će sa jačanjem ekonomije doći i do jačanja države koja bi trebala  da sivu ekonomiju svede na minimum.

Kakva je vaša cenovna politika, što je u našoj zemlji veoma bitno, jer konkurencija uvek nudi nize cene?

Naše cene su transparentne i svima dostupne preko našeg sajta. Mi smo prvi ili među prvima počeli da svoje cenovnike objavljujemo na sajtu. To smo radili od početka i radićemo i ubuduće.

TEHNI se ne plači zdrave konkurencije. Neka se drugi upravljaju prema nama, ako smo mi lideri  na tržištu.

Imate li neki omiljeni referentni projekat na koji ste posebno ponosni?

Mi nemamo takvih objekata jer proizvodimo uglavnom repromaterijal od kojeg drugi prave stolariju i ugrađuju u objekte.

Na koji način kontrolišete kvalitet svojih proizvoda ?

Tehni poseduje sve odgovarajuće sertifikate koji se odnose na sisteme mendžmenta, kvaliteta i sistemima zaštite životne okoline - ISO 9001/2015  i ISO 14001/2015.

Na taj način smo obezbedili adekvatnu kontlolu proizvodnog procesa i kvalitet proizvoda uz poštovanja mera zaštite životne okoline.

Koji su to savremeni načini poslovanja koje firma TEHNI koristi?

Svakodnevno unapređujemo naše poslovanje i svuda, gde je to izvodljivo i moguće, prelazimo na digitalno poslovanje. Na taj način se unapređuje poslovanje i svakodnevno podiže na viši nivo.

Primetli smo da je rejting firme TEHNI dobar, možda bi trebala da se odradi i adekvatna prezentacija vaših proizvoda za neku buduću klijentelu. Kakvi su Vaši planovi u tom pogledu?

Iskustvo većih i jačih firmi nas uči da se treba brzo i u hodu preorijentisati na sve vidove oglašavanja preko medija i mreža. Klasičnih sajmova i slicnih manifestacija prošle godine nije bilo, a velike šanse su da će tako biti i ove godine.

Taj deo, kod nas je preuzela da odradi grčka firma jer je bolje obučena i opremljena od nas.

Već su vidljivi rezultati, novim izgledom web stranice,  KONFIGURATOROM  kojim svaki kupac može da  konfigurise ulazna vrata koja mu odgovaraju i koja mu se sviđaju. Razmišlja se i o uvođenju on line kupovine u bliskoj budućnosti.

Pročitano 1055 puta Poslednji put izmenjeno Poslednji put izmenjeno mart 31 2021
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

Alupress newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.
oktobar 18 2021 0

Boje za aluminijum u nijansi drveta

DRVO KAO INSPIRACIJA Povećanom ulogom koju danas ima aluminijum u oblasti građevinarstva, veoma bitnu ulogu…

Pratite nas na Facebook-u

Alupress newsletter

Prijavite se

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.

Uslovi i politika privatnosti

Uslovi korišćenja portala: Uslovi 

Politika privatnosti: Saznaj više

Alu press d.o.o.

Alu press d.o.o.

Adresa: Nede Spasojević 7b

             11070 Novi Beograd

Tel/fax: +381 11 228 65 17
             +381 11 228 65 16

Mob tel: +381 63 279 605

  e-mail: info@aluminijum-pvc.com