шаблоны joomla сайт визитка
Скачать Joomla 3 шаблоны бесплатно

 

Tonćo Barbarić, FEAL

Objavljeno u Intervju Napisano  avgust 19 2017 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kako smo postali lideri u proizvodnji aluminijskih profila

Dobar menadžer mora biti i dobar vođa. Pre svega potrebno je dobro organizovati rad celoga tima, dati im vetar u leđa, potporu i upute u bilo kojoj situaciji, jer tim čini jednu celinu koja  ide napred i postiže dobre rezultate uvažavajući pri tome mišljenja kolega

 

Tonćo Barbarić

 Tonćo Barbarić je rođen 1955. godine u Širokom Brijegu.  Školovao se u Mostaru na Ekonomskom fakultetu. Tokom rada u FEAL-u organizovao je i sudelovao u radu na različitim seminarima i projektima, bio voditelj marketinga od 2000. do 2006. godine, specijalizirao na području fasada i fasadnih sastava. Od 2006. godine do danas je na funkciji generalnog direktora poduzeća FEAL i predsednik Uprave. 

-Prduzeće FEAL iz Širokog Brijega, koje ima dugu tradiciju u preradi aluminijuma, prisutno je na tržištu više od 35 godina, a od 2000. godine je u  privatnom vlasništvu. Možete li ukratko predstaviti preduzeće i osvrnuti se na njegov razvoj kroz dugogodišnji period egzistiranja?

-Kao prvi, a ujedno i najveći proizvođač aluminijumskih profila na domaćem tržištu, poduzeće FEAL iz Širokog Brijega prisutno je više od 40 godina. Specijalizovano je za projektovanje aluminijumskih sistema i daljnju preradu aluminijuma, od same ideje do finalnog proizvoda. Osnovano je 1976. godine. Poseduje preko 40 razvijenih sistema za prozore, vrata i fasade, koji su atestirani i sertifikovani u institutima kao sto su ift Rosenheim, GBD Bregenz, IGH Zagreb. Imajući u vidu dinamično i zahtevno tržište, koje se konstantno menja, odgovorili smo savremenim opremanjem postrojenja za ekstruziju aluminijuma, elektrostatično plastificiranje, anodno eloksiranje kao i mašinama za obradu aluminijumskih profila.

Feal posjeduje četiri moderne prese i to od 14MN, 18MN, 25MN i novo instalirana u maju 2014. presa snage 35MN. S novom presom Fealov proizvodni  kapacitet trenutno iznosi 45.000 tona godišnje.

Proizvodi koje nudimo tržištu su razne vrste aluminijumskih konstrukcija, koje se koriste u građevinarstvu i industriji. Naši aluminijumski sistemi svojim dizajnom mogu biti prilagođeni specifičnim potrebama klijenata u arhitekturi i industriji, od ideje do  same finalizacije proizvoda. Naš moto je „Kvalitet na prvom mjestu“.

-Koji su to proizvodi i usluge po kojima je poduzeće prepoznatljivo na tržištu?

-Poseban deo naše ponude po kojem je poduzeće FEAL prepoznatljivo na tržištu čine sistemi za građevinarstvo, sistemi koji su razvijani unutar kuće FEAL, a svoju primenu mogu naći u različitim varijantama modernog građevinarstva.

Sistemi za građevinarstvo su:

  • Sistemi za prozore i vrata s termo prekidom
  • Sistemi za prozore i vrata bez termo prekida
  • Klizni sistemi
  • Sistemi za zaštitu od sunca
  • Fasadni sistemi i ventilirajuće fasadne obloge
  • Zimski vrtovi
  • Sistemi za ostale namene

FEAL je sa svojim programom sve više prisutan i u sektoru industrijskih profila. U okviru svog poslovanja iz segmenta industrijskih profila, fokusirali smo svoj program interesa u oblast automobilske, kamionske i železničke industrije, brodogradnje, proizvodnje profila za modularne sisteme, proizvodnja namještaja, elektroindustriju, proizvodnju profila za fotonaponske panele itd. Profili za industriju spadaju u grupu nestandardnih profila koji FEAL izrađuje po tehničkim karakteristikama kupca.

-Ukoliko želite govoriti o rezultatima poslovanja i realizovanim projektima, koje projekte biste izdvojili  u protekom  period ?

-Feal je 2014.  godine u rad pustio novu tehnološku celinu sastavljenu iz prese 3500 tona, linije za bojanje profila i automatsko pakovanje i novoizgrađene linije za mašinsku obradu aluminijumskih profila. Kompletna investicija vredna je 15 miliona evra, a realizovana je uz pomoć komercijalnih banaka. Veliki poduhvat bio je svakako izgradnja 19 000 metara kvadratnih proizvodnih hala u koje je smeštena kompletna tehnologija. U realizaciji ovog projekta imali smo podršku i korektnu saradnju opštinskih vlasti (Široki Brijeg), jer smo većinu hala gradili na urbanističkim planom predviđenoj zoni investiranja, tako da smo možemo reći ovime otvorili i novu industrijsku zonu Trn.

Sa završetkom ove investicije nismo završili planirani razvojni ciklus, naime planove razvoja nastavljamo širenjem i jačanjem pozicije u regionu, posebno na tržištu Nemačke, gde gradimo u blizini Štutgarta logističko-poslovni centar  kojim ćemo, preko naše firme FEAL Deutschland  proširiti i ojačati našu ponudu na ovom najzahtevnijem evropskom  tržištu.

Takođe, FEAL-ovo ulaganje u obnovljive izvore energije  je već otpočelo izradom projektne dokumentacije, pribavljanjem potrebnih saglasnosti i  dozvola  te izgradnjom prilaznih puteva. Sve je spremno  za početak gradnje vetroelektrane na brdu Jelovača u opštini Tomislavgrad. Elektrana je snage 40 MW tako da planiramo već u narednoj godini završiti najveći deo poslova.

-Postoje li trenutno neki projekti na kojima FEAL aktivno radi?

-Postoji celi niz projekata na kojima FEAL-ov projektni tim trenutno radi. Jedan od projekata na koje smo izuzetno ponosni je razvoj sistema Termo 85 PA za pasivne kuće.  Reč je o aluminijumskom sistemu za prozore i vrata koji je uz pomoć novih materijala, primenom savremenih tehnologija i novim inženjerskim saznanjima dostigao stroge kriterijume u pogledu energetske efikasnosti.   Kruna našeg truda i zalaganja mladih inženjera bio je sertifikat  „Passive House Institute“ iz Darmstadta.

-Na kojim tržištima ste prisutni i je li teško osvojiti druga tržišta gde je konkurencija veća? Kako biti konkurentan i izdvojiti se na drugim tržištima?

-Kontinuiranim  razvojem i stalnim ulaganjima u nove tehnologije uspeli smo svoje proizvode plasirati na evropsko tržište. Stekli smo nove partnere sa kojima i danas radimo, a među njima su najvažniji: Siemens, Bombardier (kanadska kompanija sa sedištem u Berlinu, koja proizvodi kanadere i brze vozove), Schmitz Cargobull iz Altenbergea u severnoj Njemačkoj (najveći proizvođač prikolica u Evropi), i Profine sa sedištem u Grazu. Čak 80 posto svoje proizvodnje FEAL izvozi u zemlje Evropske Unije, od čega čitavih 70 posto izvoza otpada na Nemačku, 20 posto na Austriju, a preostalih desetak posto na neke druge zemlje poput Francuske, Holandije, Belgije, Kazahstana, Irana, Libije itd. Ono što FEAL čini konkurentnim i po čemu je prepoznatljiv je zatvoreni proizvodni ciklus „od ideje do realizacije“ , ali i brzina prilagođavanja na nove zahteve tržišta.

-Često ste prisutni na sajmovima i konferencijama u inostranstvu, gde imate mogućnost predstaviti svoju firmu i usluge. Koliko Vam takva iskustva znače i koliko otvaraju vrata za neke nove poslovne saradnje?

-FEAL redovno učestvuje na sajmovima vezanima za industriju prerade aluminijuma kao i na stručnim skupovima i konferencijama. Jedan od najznačajnijih je svakako sajam u Dizeldorfu gde se FEAL pojavljuje u ulozi izlagača. Na takvim manifestacijama redovno razmjenjujemo ideje, srećemo nove poslovne partnere što je ujedno i prilika za otvaranje novih tržišta i pokretanje inovativnih projekata.

-Koliko je važno ulagati u proizvodne tehnologije za obradu aluminjuma i biti u korak s evropskim trendovima kvaliteta i standarda?

-Naša misija je konstantno pratiti svetske trendove u preradi aluminijuma i neprekidno ulagati u moderne tehnologije uz kontinuirano obučavanje stručnih kadrova i usvajanje Evropskih standarda proizvodnje i poslovanja. U celom proizvodnom lancu koristimo modernu tehnologiju i sredstva zaštite, vršimo stalnu kontrolu prema zahtevima norme ISO14001:2004, koja je garant naše brige za okolinu. Posedujemo sertifikate ISO 3834 i 15085-2, koji nam omogućavaju izvođenje zahtevnih zavarenih aluminijumskih konstrukcija. Svoje proizvode sa površinskom zaštitom, proizvodimo u skladu sa sertifikatima Qualicoat, Qualanod , Qualideco i GSB.

-Za uspeh je neophodno i ulaganje  u ljudske potencijale i inovacije. Kako Vi na to gledate ?  Koliko Feal danas broji zaposlenih?

-FEAL upošljava preko 600 zaposlenih zato je jedan od najvažnijih privrednih subjekata u Bosni i Hercegovini. O zadovoljstvu radom u prduzeću FEAL govori i činjenica kako je prosečna starost radnika 34 godine, što ukazuje na izuzetno mlad kadar koji je i jedan od pokazatelja da se u Bosni i Hercegovini može raditi i živeti. Svoj razvoj temelje isključivo na stvaranju vlastitog stručnog kadra. Iz godine u godinu broj zaposlenih u  firmi FEAL konstantno raste. Samo je u 2017. godini zaposleno 70 novih radnika u različitim sektorima. Mladi, kreativni i talentovani ljudi sa neograničenim vizijama i domišljatim idejama su najveći kapital za uspešan i ozbiljan posao. Sa kvalitetnim ljudima i vrhunskim mašinama u ovoj kompaniji ne postoje prepreke za osvajanje novih tržišta i rešavanje izazovnih poslova.

-Šta je prioritet Vas kao generalnog direktora u poslovanju preduzeća? Vaš cilj, vodilja do uspeha?

-Cilj i vodilja  je zadržati vodeću poziciju u širem regionu u proizvodnji građevinskih sistema, širiti se na EU tržište u segmentu industrijskih profila i povećati obim proizvodnje. Jedan od glavnih prioriteta je osigurati svim zaposlenicima što bolje uslove rada jer su upravo oni ponos i stub našeg društva, bez njih ne bi bilo ni FEAL-a.

-Kada ne radite, kako provodite svoje slobodno vreme, imate li neke hobije?

-Bez obzira na brojne obaveze i zadatke koje nosi ovakva vrsta posla slobodno vreme provodim sa porodicom i prijateljima. Takođe se rekreativno bavim tenisom i biciklizmom pa pokušavam što više vremena provoditi u prirodi.

-Što za Vas znači biti uspešan menadžer, koja bi bila Vaša definicija uspešnog menadžera?

-Volim reći da je svaki menadžer uspešan koliko i njegov tim. Dobar menadžer mora biti i dobar vođa. Pre svega potrebno je dobro organizovati rad celoga tima, dati im vetar u leđa, potporu i upute u bilo kojoj situaciji, jer tim čini jednu celinu koji  ide napred i postiže dobre rezultate uvažavajući pri tome mišljenja kolega.

Pročitano 1104 puta Poslednji put izmenjeno Poslednji put izmenjeno avgust 19 2017
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

Alupress newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.
avgust 19 2017 0

Opšte karakteristike aluminijuma i njegovih legura

U sve se meša Jedinstvena kombinacija osobina postavlja aluminijum i njegove legure među najprilagodljivije materijale…

Pratite nas na Facebook-u

Alupress newsletter

Prijavite se

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.

Uslovi i politika privatnosti

Uslovi korišćenja portala: Uslovi 

Politika privatnosti: Saznaj više

Alu press d.o.o.

Alu press d.o.o.

Adresa: Nede Spasojević 7b

             11070 Novi Beograd

Tel/fax: +381 11 228 65 17
             +381 11 228 65 16

Mob tel: +381 63 279 605

  e-mail: info@aluminijum-pvc.com