шаблоны joomla сайт визитка
Скачать Joomla 3 шаблоны бесплатно

 

BAU Minhen 2017. BAU Minhen 2017.

Sredinom januara održan najveći Sajam građevinarstva - BAU 2017. u Minhenu

Objavljeno u Sajmovi Napisano  februar 27 2017 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ceo svet pod kupolama 

BAU je jedan od vodećih sajmova građevinarstva u Evropi, i predstavlja najznačajniji događaj u ovoj oblasti. Na ovom sajmu se na jedinstven način prikazauju svi materijali koji se koriste u građevinarstvu. Zato BAU predstavlja referencu za sve proizvođače na evropskom građevinskom tržištu. Zbog toga, svake druge godine, veliki broj izlagača iz 50-ak zemalja učestvje na Sajmu BAU, koji se već po tradiciji održava sredinom januara svake druge godine u Minhenu

 Minhen je grad poznat kao mesto na koje su prve asocijacije Oktobarfest, veliki festival piva i  fudbalski klub Bajern. Ipak, ovaj grad se svake godine, tokom pet  januarskih dana, pretvara u svetski  građevinski centar, jer se na Sajmu građevinarstva u ovom gradu okupljaju predstavnici svih relevantnih svetskih kompanija koje tokom ovog događaja  pokazuju sve ono u čemu će ljubitelji građevinarstva i arhitekture uživati u narednim godinama.

 Zbog toga je sajam  BAU 2017 imao u fokusu četiri vodeće teme koje su veoma bitne za budućnost građevinarstva:  inteligentne fasade

                              digitalno projektovanje

                              građenje i upravljanje umrežene zgrade  

                              gradnja i stanovanje 2020. 

alumil bau 2017 minhenMnogi izlagači su svoj nastup prilagodili i usmerili upravo prema tim temama, a takođe i ponudili svoja rešenja. U specijalizovanim sajamskim forumima je diskutovano o pomenutim temama iz raznih aspekata, a u specijalnim izložbama posetiocima je sve to bilo uživo prikazano, putem primera proizvoda i projekata. Pri kraju, u tematskom smislu, sajam zaokružuje inspirativan događaj, sada već tradicionalna tzv. Duga noć arhitekture. 
Kako kažu organizatori, posetioci sajma su imali priliku da dožive budućnost građevinarstva. 

BAU 2017 službeno je otvorila dr Barbara Hendriks, savezni ministar za okolinu, zaštitu prirode, građevinarstvo i nuklearnu sigurnost (BMUB). U svom govoru, ona je istakla da je građevinska industrija "bitna industrija" za ključne društvene funkcije i dodala, "U Nemačkoj gradilišta zuje. Nakon nekoliko godina stagnacije”.

elumatec bau 2017 minhenNa sajmu BAU se prezentuju arhitektura, materijali i sistemi koji se aktuelno koriste u stanogradnji, izgradnji industrijskih i komercijalnih objekata, kao i za unutrašne opremanje. BAU se obraća svima onima koji su uključeni u planiranje i projektovanje, gradnju i stvaranje u građevinarstvu, dakle, inženjerima, arhitektama, projektantima, investitorima, kao i građevinskim zanatlijama, trgovcima i preduzetnicima. U središtu njihovog interesovanja su nove tehnike i tehnologije, novi materijali i nove mogućnosti gradnje koje su primenljive u praksi.

“Sajam BAU u Minhenu  je pokrio ceo teren sajma, odnosno 17 sala i kongresni centar”, izjavili su predstavnici  Minhenskog sajma na konferenciji za novinare i dodali da je sajam BAU, koji se održava svake druge godine, rasprodat je već dugi niz godina i čak postoji lista čekanja, a iz godine u godinu je sve veće interesovanje kako preduzeća, tako i posetilaca.

U 2017. godini, probijen je rekord od četvrt miliona posetilaca, i takođe je registrovan ogroman rast u broju posetilaca iz Kine i Azije. Iz Srbije je na BAU 2015. godine bilo 551 posetilaca, a za ovu godinu još nemamo zvanične podatke.

besa group bau 2017 minhenPotrebno je naglasiti da je Sajam BAU, takođe, platforma za premijere, gde se inovativna rešenja i proizvodi predstavljaju prvi put, i takođe je orijentisan prema pojedinačnim segmentima, pa tako svaki segment građevinarstva ima svoju salu. Mora se dodati i da je Nemačka sajamska velesila, jer se prema nekim istraživanjima, dve trećine svih svetskih sajmova održava u toj zemlji.

U Nemačkoj se, takođe, na sajmovima predstavi oko 180.000 izlagača svake godine, uz deset miliona posetilaca godišnje, i ostvari se promet od oko tri milijarde dolara godišnje. Izlagači utroše oko osam milijardi evra na sajmove svake godine jer se na tim sajmištima se okuplja ceo svet, a jedan od takvih sajmova je i BAU, a to su izuzetno dobre okolnosti za našu privredu i za izvozno orijentisane kompanije.

Sve u svemu na ovom vodećem svetskom stručnom sajmu bili su predstavljeni materijali, tehnologije i sistemi za građevinski sektor, kako za komercijalnu izgradnju, tako i za izgradnju kuća, unutrašnje radove ali i modernizaciju i adaptaciju.

G-U bau 2017 minhenBAU se obraća svima onima koji su uključeni u planiranje i projektovanje, gradnju i stvaranje u građevinarstvu, dakle, inžinjerima, arhitektama, projektantima, investitorima, kao i građevinskim zanatlijama, trgovcima i preduzetnicima. U središtu njihovog interesovanja su nove tehnike i tehnologije, novi materijali i nove mogućnosti gradnje koje su primenljive u praksi.

Mnogi izlagači su svoj nastup prilagodili i usmerili upravo prema različitim temama iz oblasti građevinarstva i ponudili svoja rešenja, a u specijalizovanim sajamskim forumima su razmatrane i diskutovane teme iz raznih aspekata. Na specijalnim izložbama, posetiocima je uživo prikazano putem primera proizvoda i projekata. Pri kraju, u tematskom smislu, sajam zaokružuje inspirativan događaj, sada već tradicionalna, tzv. „Duga noć arhitekture“. Drugim rečima, na ovom sajmu posetioci imaju priliku da dožive budućnost građevinarstva!

Orgadata bau 2017 minhenPo prvi put u istoriji ove sajamske manifestacije više od 80 hiljada posetilaca bilo je iz inostranstva, a to predstavlja skoro trećinu ukupnog broja od više od 250 hiljada registrovanih posetilaca. Kao rezultat toga, BAU, vodeći svetski sajam za arhitekturu, materijale i sisteme, uspeo je još jednom da ostvari značajne ciljeve na međunarodnom nivou (2015 je bilo 72 hiljade stranih posetioca) i ujedno  da potvrdi svoj ugled  u globalnim okvirima. Naravno, postavljen je i novi rekord po broju izlagača. Bilo je prisutno 2.120 izlagača iz 45 zemalja.

Na ovom Sajmu koji se održava bijenalno, svake druge godine, predstavljeni su materijali, tehnologije i sistemi za građevinski sektor, kako za komercijalnu izgradnju, tako  i za izgradnju kuća, unutrašnje radove ali i modernizaciju i adaptaciju u okviru izložbenog prostora koji se prostire na nešto više od 180.000 m². Na ovaj način je pokriven kompletan asortiman građevinske opreme i proizvoda.

Nova građevinska revolucija imala je značajan uticaj kako na proizvođače opreme, koji su i najvažniji izlagači iz ovog građevinskog segmenta, tako i na druge organizacije vezane za ovu aktivnost koja bi omogućila izgradnju tzv. „pametnih zgrada“ u narednom periodu. Ovo bi trebalo da omogući razvoj novih tehnologija bez značajnijih uticaja troškova radne snage što je jedan od imperativa evropske građevinske industrije.

Ova kombinacija poslednjih saznanja iz građevinske industrije povezane sa savremenom tehnologijom omogućava maksimalno korišćenje novih tehnologija u smislu ostvarenja optimalne proizvodnje, uz postizanje najviše moguće produktivnosti, kvaliteta i fleksibilnosti. Na BAU 2017  je bilo puno prilika da se diskutuje o tome šta sve modernizacija može učiniti da se rad građevinske industrije poboljša i unapredi.

Zbog svega navedenog  je i Renhard Pfeifer, direktor  sajma, zadovoljan je rezultatima: "Još jednom, BAU je postigao zacrtane ciljeve. Na taj način, učinili smo impresivan posao pokazujući svoju poziciju kao pokretačku snagu vezanu za inovacije u građevinskoj industriji”.

Dieter Šafer, predsednik BAU izlagačkog savetodavnog odbora, takođe je bio oduševljen:" Iz perspektive izlagača BAU je bio potpuni  uspeh. On sa pravom nosi naslov vodećeg svetskog sajma za arhitekturu, materijale i sisteme”.

Martin J. Horman, zamenik predsednika BAU  je samo konstatovao  da jeBAU  svake druge godine vrhunac u svetskoj građevinskoj industriji.

 

BAU Kina

Tokom ovogodišnje manifestacije BAU, Messe Minhen je objavio da je stekao većinski paket sajma Fenestracija Kine, a to je u Kini najvažniji sajam prozora, vrata i fasada.  Organizator sajma Fenestracija BAU Kine, je skrenuo pažnju na činjenicu da su ključni izlagači reagovali pozitivno na ovu vest  što je izuzetno važno.

 Keti Peng osnivač Fenestracije Kine i budući suvlasnik nove Fenestracije BAU Kine. Izjavio je da je kombinacija Fenestracije Kine sa segmentima BAU i BAU Kongresa Kine dobitna kombinacija. Nova zajednička platforma Fenestracije BAU Kina će se održati po prvi put u Šangaju od 7. novembra do 10, 2017. Pripajanjem BAU će ojačati svoju poziciju u Kini, koja je najvažnije građevinsko tržište na svetu.

Komšije na prvom mestu

Susedne zemlje Nemačke  su još jednom bile u samom vrhu po broju posetilaca.  Austrija sa (11.520 posetilaca), Švajcarska (5.243) i Italija (5.013). Popis zemalja sa najvećim povećanjem broja posetilaca pokazuje da interesovanje za BAU raste čak i izvan Evrope. To uključuje Južnu Koreju (1.301 posetilaca / povećanje od + 42 odsto), SAD (792 posetilaca / povećanje od + 40 odsto) i Indiju (803 /povećanje od + 59 odsto). U top 10 zemalja iz kojih dolaze posetioci su tri zemlje izvan EU: Turska (3.055 / 2015: 3,716), Rusija (2868/2015: 2.500 i Kina. Broj kineskih poslovnih posetioca porastao je još jednom (2,235 / 2015: 2096) tako da je Kina poboljšala svoj rang u Top 10.

Izvanredan BAU 2017!

  • 80.000 od više od 250.000 posetilaca je bilo iz inostranstva
  • 2,120 izlagača iz 45 zemalja dalo je vrhunske ocene sajmu
  • U novembru: Novi Fenster Bau u Kini u Šangaju

Budućnost gradnje

BAU je vodeći svetski sajam koji postavlja standarde u oblasti građevinske industrije i okuplja najznačanije kompanije i stručnjake iz celog sveta. Na ovogodišnjem izlaganju akcenat je stavljen na budućnost izgradnje: inteligentne fasade, digitalno projektovanje, izgradnju i upravljanje umreženim zgradama i izgradnju i stanovanje 2020. Ujedno su predstavljene konkretne perspektive budućnosti i inovativna rešenja, ali i data inspiracija za dalje unapređenje industrije građevinarstva.

Utisci posetilaca

“BAU je osnovan 1964. godine, sa više od 50 godina istorije, sajam je razvio međunarodni ugled. Svi koji su prošli kroz 17 izložbenih hala je imalo isti utisak ", objasnio je Mirko Arend, izložbeni direktor sajma.

"Još jednom BAU je potvrdio svoj poseban status vodećeg sajma u industriji građevinarstva", objasnio je Bernard Gualdi, direktor Korporative komunikacije Bras. 

"BAU je pokazao više nego ikada da je vodeći međunarodni sajam", naglasio je Thomas Lauricen iz kompanije Schuco. 

Aiten Jilmaz iz WICONE  je imao svoj stav: "BAU je senzacionalan.

" Mark Everling, direktor marketinga i komunikacija  Interpana, pohvalio je raznolikost posetilaca: "BAU nam daje pristup na celi raspon ciljane grupe.

" Verner Hansman, predsednik Uprave Saint-Gobain, opisao je svoj utisak: "Bilo je primetno povećanje broja međunarodnih kontakata ove godine". 

Hanes Spis je bio na sajmu sa kineskom firmom Northglass po prvi put i rekao je da ga je sajam potpuno osvojio. Za nas je ponovno učešće u 2019. apsolutno potrebno. 

Na pitanje o sledećem BAU za dve godine, gotovo svi izlagači su dali isti odgovor: Mi ćemo se vratiti!

Dodeljene nagrade

1.'Prva kuća' nagrada u saradnji sa 'Bauwelt'

2.AIT inovaciona nagrada

3.BAKA Nagrada za inovacije proizvoda

4.Nagrad za IT-Building Jobs ima budućnost

5.Oskar za građevinske materijale

6.Nagrada za Bavarske inženjere.

7.Dodela nagrade Archi-Svetske akademije, takmičenje koje organizira BAU sa Archi-World arhitektonskim portalom.

 

Bolja organizacija

U skladu sa promenama u građevinarstvu, BAU je poslednjih godina prestao da bude samo izložba individualnih komponenata, već je postao platforma za prezentaciju kompletnih sistema. Uporedo sa predstavljanjem materijala, sajam se sada organizuje prema proizvodima. Tako posetioci mogu lakše da nađu proizvode koji ih zanimaju u svih 17 sajamskih hala. Obično su proizvodi, sistemi, materijali, proizvodni procesi, tehnika dizajniranja i izrade krovova, zidova i fasada bili izloženi zajedno u jugozapadnom delu sajmskog centra. U halama B1, B2, B3 i B4 plus C1, C2 i C3 bili su izloženi staklo, čelik, bakar, cink, aluminijum, drvo i plastika. Čitav spektar podova, od drvenih do fleksibilnih i tekstilnih podova, parketa, laminata, pločica i keramike, mogli su se videti u novom prostoru, u istočnom delu sajamskog centra, u halama B6, A6 i A5.

 

BAU 2017 u brojkama
Broj izlagača:  2.120 od toga 715 iz inostranstva (34 odsto)
Broj zemalja učesnika: 45
Izložbeni prostor: 183,000 kvadratnih metara (17 hala)

Zemlje porekla izlagača na sajmu BAU 2017
Egipat: 1
Belorusija: 2
Belgija: 36
Bosna i Hercegovina: 1
Brazil: 1
Bugarska: 4
Kina: 27
Danska: 10
Nemačka: 1405
Estonija: 8
Finska: 8
Francuska: 17
Grčka: 15
Velika Britanija: 18
Indija: 3
Irska: 1
Izrael: 3
Italija: 128
Japan: 4
Kanada: 2
Koreja: 2
Hrvatska: 18
Latvija: 7
Litva: 5
Luksemburg: 4
Maroko: 1
Holandija: 31
Norveška: 1
Austrija: 107
Poljska: 35
Portugal: 19
Rumunija: 2
San Marino: 1
Švedska: 5
Švajcarska: 47
Slovenija: 10
Španija: 30
Tajvan: 2
Češka: 19
Turska: 50
Mađarska: 8
SAD: 14
Ujedinjeni Arapski Emirati: 1
Kipar: 1

Pročitano 2252 puta Poslednji put izmenjeno Poslednji put izmenjeno februar 27 2017

Srodni članci

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

Alupress newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.
oktobar 18 2021 0

Boje za aluminijum u nijansi drveta

DRVO KAO INSPIRACIJA Povećanom ulogom koju danas ima aluminijum u oblasti građevinarstva, veoma bitnu ulogu…

Pratite nas na Facebook-u

Alupress newsletter

Prijavite se

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.

Uslovi i politika privatnosti

Uslovi korišćenja portala: Uslovi 

Politika privatnosti: Saznaj više

Alu press d.o.o.

Alu press d.o.o.

Adresa: Nede Spasojević 7b

             11070 Novi Beograd

Tel/fax: +381 11 228 65 17
             +381 11 228 65 16

Mob tel: +381 63 279 605

  e-mail: info@aluminijum-pvc.com