Odštampajte ovu stranicu
ift-rosenheim ift-rosenheim

Održani Dani prozora u Rozenhajmu

Objavljeno u Konferencije Napisano  oktobar 27 2021 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Vremena koja sve menjaju

Tradicionalna manifestacija Dani prozora instituta ift Rosenheim uvek je dobrodošla prilika za učesnike da razmene ideje sa kolegama o trenutnim problemima i izazovima  u ovoj grani građevinske industrije

Ovogodišnja stručna manifestacija, Dani prozora, je zbog aktuelne situacije sa koronom održana u posebnom formatu sa minimalnim brojem učesnika. Naime u svečanoj sali KUKO u Rozenhajmu okupilo se tek oko 250 učesnika, što je izuzetno malo, ako se setimo da je u najboljim vremenima ova manifestacija, na kojoj je redovan učesnik, kao jedini medijski partner sa prostora Zapadnog Balkana bila i naša redakcija, okupljala više od dve hiljade učesnika.

Na otvaranju  ovogodišnje manifestacije Dani Prozora okupljenima se obratio Dr Jochen Peichl, CEO instituta ift Rosenheim,- Dragi gosti, dobitnik Nobelove nagrade i muzičar Bob Dilan jednom je pevao pesmu „Vremena koja se menjaju“. Ova večna istina posebno važi za ovogodišnju Rozenhajmovu konferenciju o prozorima i fasadama. Toliko stvari smo morali da promenimo ili da ih okrenemo naopačke da bismo u „jesen pandemije” održali događaj koji može da ispuni uobičajene standarde. Uvereni smo da smo u tome uspeli programom koji kombinuje poznato sa novim, koji nudi ne samo praktično orijentisane teme već i perspektivne teme i, naravno, obilje mogućnosti za umrežavanje. Radujemo se što smo vas dočekali u ovim "turbulentnim vremenima" u Rozenhajmu ili onlajn.

Tradicionalna manifestacija Dani prozora instituta ift Rosenheim uvek je dobrodošla prilika za učesnike da razmene ideje sa kolegama o trenutnim problemima i izazovima  u ovoj grani građevinske industrije.

Očekivano, drastičan rast cena sirovina i krhki lanci snabdevanja bili su na vrhu dnevnog reda ove godine. Teško da je neko bio u iskušenju da predvidi kada će cene ponovo pasti i kada će se situacija sa snabdevanjem poboljšati. Mnogi su uvereni da je izuzetno neizvesno da će biti povratka na stari nivo.

Za sve one koji dobar deo prodaje ostvaruju u Velikoj Britaniji, utjecaj bregzita na plasman njihovih proizvoda na tržištu bio je od posebne važnosti. Zbog toga je predavanje Rolanda Fischera iz instituta ift Rosenheim unelo malo više trenutnih činjenica kad je ova situacija u pitanju. On je objasnio šta je potrebno za dobijanje britanske oznake CE UKCA i kakvu podršku može ponuditi institut ift Rosenheim.

Naravno, važnu ulogu u brojnim diskusijama imali su i predstavnici sajma Fensterbau Frontale iz Nirnberga, koji bi trebalo da se održi krajem marta sledeće godine. Neprijatnu vest za sve zainteresovane predstavlja najava kompanije Schüco da će se uzdržati od učešća na predstojećem sajmu zbog neizvesnog snabdevanja materijalom i da će svoje ljudske resurse u potpunosti koncentrisati na snabdevanje kupaca.

Na vidiku novi koncept

Interesantna je i činjenica da je već određen datum narednih Rosenheim Window Days. Na ovaj način bi se konačno implementirao dugo najavljivani novi koncept za ovu stručnu manifestaciju. Već je određeno da će se sledeće godine svečano veče održati u Inntalhalleu. Pored toga, ponovo će biti organizovana specijalna ponuda za zanatlije, koja je nekad bila održavana u vidu „Energetskih radionica“. Na dnevnom redu će već dobro poznate teme biti na uobičajenom nivou kad su u pitanju stručne analize ali i informisanost posetilaca, a da li bi ponovo trebalo da dođe do podele na nekoliko tematskih blokova, trenutno je još uvek u razmatranju.

Pročitano 172 puta Poslednji put izmenjeno Poslednji put izmenjeno oktobar 27 2021
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar