шаблоны joomla сайт визитка
Скачать Joomla 3 шаблоны бесплатно

 

BINA BINA

Arhitektonski događaj godine Istaknut

Objavljeno u Dogadjaji Napisano  jul 08 2024 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Devetnaesta Beogradska internacionalna nedelja arhitekture (BINA), festival koji podstiče i promoviše interkulturalni dijalog, transnacionalnu saradnju i mobilnost u oblasti arhitekture svečano je zatvorena dodelom nagrade ‘’ Arhitektonski događaj godine"

Na ovogodišnjoj nedelji arhitekture, Društvo arhitekata dodelilo je nagradu "Arhitektonski događaj godine" za 2023. godinu manifestaciji "100 godina od rođenja arhitekte profesora i akademika Ivana Antića.

U obrazloženju nagrade koje je pročitao predsednik žirija, arhitekta Goran Vojvodić, između ostalog je navedeno: "Da kojim slučajem postoji jedan Srpski arhitektonski bukvar, ilustracija pored slova A pripala bi bez sumnje Ivanu Antiću. Kao što bi pored slova D stajao portret Nikole Dobrovića, a sličica Jovana Ilkića pored I. Ta njihova mesta ostala bi nepromenjena i kada bi se sva slova bukvara ispremeštala, učila odnazad ili na preskok. Antićev položaj u vrhu srpske ahitektonske azbuke do danas je ostao neprikosnoven, ali je protokom vremena njegovo delo ispunjeno dubljim slojevima značenja i obogaćeno novim tumačenjima."

Uz Gorana Vojvodića, žiri su činili dr Milena Kordić, arhitekta, i Slobodan Giša Bogunović, filozof i teoretičar arhitekture. 

U ime tima koji je radio na ovoj manifestaciji, nagradu je primila dr Dijana Milašinović Marić, koja se prisutnima obratila rečima: "Opusom Ivana Antića bavim se više od 20 godina. Fascinirao me je jednostavan način na koji on rešava arhitektonske probleme. To je zaista uzbudljivo jer kada reši taj problem, on sažima sve ono što je važno za arhitekturu i njenu ulogu. Iz toga izlazi jedna estetična forma koja deluje svojom unutrašnjom logikom. Za njega je arhitektura bila sve i to pokazuje njegov život. Nadam se da smo barem delimično doprineli afirmaciji njegovog celokupnog rada."

 

Široka platforma

BINA festival se od samog početka uspostavio kao široka platforma za posmatranje i promišljanje urbanog prostora, sa posebnim fokusom na uključivanje najšire moguće publike (od profesionalaca i studenata do dece) u procese koji se odnose na promenu i unapređenje životne sredine. Festival je od svog osnivanja 2006. godine predstavio veliki broj stručnjaka i kreativaca, omogućio bogatu razmenu ideja i iskustava i povezao dinamične prakse Evrope i Srbije.

Pročitano 81 puta Poslednji put izmenjeno Poslednji put izmenjeno jul 08 2024
Više iz ove kategorije « Kompanija Kristal iz Viteza
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

Alupress newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.
oktobar 18 2021 0

Boje za aluminijum u nijansi drveta

DRVO KAO INSPIRACIJA Povećanom ulogom koju danas ima aluminijum u oblasti građevinarstva, veoma bitnu ulogu…

Pratite nas na Facebook-u

Alupress newsletter

Prijavite se

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.

Uslovi i politika privatnosti

Uslovi korišćenja portala: Uslovi 

Politika privatnosti: Saznaj više

Alu press d.o.o.

Alu press d.o.o.

Adresa: Nede Spasojević 7b

             11070 Novi Beograd

Tel/fax: +381 11 228 65 17
             +381 11 228 65 16

Mob tel: +381 63 279 605

  e-mail: info@aluminijum-pvc.com