шаблоны joomla сайт визитка
Скачать Joomla 3 шаблоны бесплатно

 

Roto

Roto Istaknut

Objavljeno u Dogadjaji Napisano  januar 09 2018 veličina teksta Smanji veličinu teksta Povećaj veličinu teksta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Roto raste i ostaje dosledan

 Ove godine za specijalizovane novinare je bila organizovana poseta proizvodnom pogonu i renoviranom logističkom centru u sedištu u Leinfelden-Echterdingen kraj Štutgarta

Iako grupa Roto nije postigla sve ciljeve koje je postavila za 2017. godinu, još jednom je povećala  svoj udeo i konkurentnost na tržištu. U roro-u predviđaju ukupan promet oko 630 miliona evra, što je za 1 do 2 odsto iznad nivoa prethodne godine u globalno konsolidovanom tržišnom okruženju

’’Ako se ekonomska politika ne nađe na putu’’, Roto ima dobre perspektive za 2018. i očekuje blag rast tržišta. Povećanje prometa od 3 do 5 odsto je cilj ove kompanije. Ovako je ukratko, predsednik opisao temelj razvoja kompanije tokom 12. Međunarodnih dana medija. Pored toga, sredinom novembra 2017 godine. u Böblingen-u, blizu Stuttgarta, predsednik Roto-a je najavio nastavak strategije - ’’Prvo kupac”.

Više svetlosti od senki

Dr Eckhard Keill potvrdio je da je međunarodna građevinska industrija u boljoj formi 2017. godine. Direktor Roto-a objasnio je da se posle drastičnih gubitaka privreda u Rusiji polako oporavlja. Međutim, može se osetiti kontinuirana neizvesnost, što znači da je početna stabilizacija u stambenoj izgradnji i dalje krhka. Nasuprot tome, u Kini, građevinski sektor se dokazuje kao glavni nosilac opšteg ekonomskog rasta. Prema podacima iz nemačkog Trade & Invest (Trgovina i Investicija - GTAI) ovo se odrazilo na značajno povećanje broja započetih građevinskih projekata. Poret toga, potražnja za stambenim objektima značajno je porasla. Međutim, ovo se ne odnosi na osobine u gornjem segmentu, koje su posebno relevantne za Roto.

U Evropi je primetan blagi trend rasta tokom 2017 godine. Npr. istraživačka mreža Euroconstruct očekuje prosečan rast izgradnje od 3 odsto za 19 zemalja članica. Međutim, prilikom detaljnijeg ispitivanja situacija u svakoj pojedinačnoj zemlji ostaje veoma različita.

Dobrodošla stabilizacija

Što se tiče razvoja na međunarodnim tržištima prozora i vrata, predsednik odbora direktora Roto prvenstveno je podsetio na svoja predviđanja prošle godine da će se 2017. godina stabilizovati,  upravo se to i dogodilo. Međutim, uprkos ovoj ’’dobroj vesti’’, ponovo su aktuelne regionalne razlike.

Gubici postoje na brazilskom i ruskom tržištu, dok stvari izgledaju mnogo bolje na drugim tržištima koja su važna za kompaniju. U Kini različiti tržišni segmenti registruju različiti razvoj. Trend u SAD je konstantno u porastu, a veći stepen povećanja u Kanadi smatra kompletnim iznenađenjem.

U Evropi su tržišta uglavnom u relativno dobrom stanju. Ovo važi za zapadnu i severnu Evropu bez ograničenja. Na jugu kontinenta raspon obuhvata stagnaciju do slabo pozitivnih figura. Ako zanemarimo Rusiju i Ukrajinu prilikom razmatranja istočne Evrope, većina tržišta je pokazala trend rasta.

Stabilna dinamika izvoza, u zemljama kao što su Poljska i Rumunija donose značajan doprinost tome. Ova dinamika olakšava nastavak prolaska PVC prozora.

Stabilizacija međunarodnih tržišta koja je u celini vidljiva je ohrabrujuća za Keilla, ali ona ne može sakriti izuzetno niske početne osnove, kao što je situacija u Rusiji. Pored toga, tu su i problemi koji su specifični za pojedine zemlje, poput Nemačke., u kojoj je  2017. godina bila godina konsolidacije tržišta za industriju prozora i vrata, ali ne više od toga.

Konstantan razvoj

Glavni čovek zadužen za finansije, Michael Stangier, je pružio informacije o aktuelnim događajima u Roto-u. Kao prvo, on je podsetio na promet od 622 miliona evra ostvaren u 2016. godini i bio je sličan sa nivoom iz prethodne godine. Ovu stabilnost treba smatrati uspešnom usled negativnog uticaja tržišnih i valutnih oscilacija. Cilj 2017. godine je postizanje blagog povećanja prometa i bolji ekonomski pokazatelji od konkurencije, pri čemu treba zadržati čvrstu osnovu.

Uprkos pojedinačnim događajima koji se povremeno “iskaču”, krajnji utisak je da je u zapadnoj, istočnoj i južnoj Evropi promet “uravnotežen”. Isto važi i za Nemačku. Zahvaljujući blagom povećanju prometa ostvarenim do datuma izveštavanja, očekuje se da će Roto biti lider na tržištu. Sve u svemu, Stangier je zaista zadovoljan radom kompanije tokom 2017.godine.

Srednje jednocifreno smanjenje prometa na dan 30. septembra 2017. godine u diviziji krovne i solarne tehnologije (DST) prvenstveno je zasnovano na "razočaravajućem trećem kvartalu" i opadajućim tržištima u većini slučajeva, objasnio je Stainger.Roto  je imao smanjene prihoda od prodaje u južnoj i istočnoj Evropi, dok je snažan rast prometa u Francuskoj pomogao regionu Zapadne Evrope da postigne umeren rast.

Međutim, negativno iznenađenje su slabi poslovni rezultati na glavnom tržištu u Nemačkoj. Za to postoji mnogo razloga: novi građevinski bum koji se koncentriše na porodične kuće, dominacija ravnih krovova u nekim novim gradjevinskim klasterima, stagnacija u renoviranju, kao i nedovoljni trgovinski kapaciteti. Sve to je imalo značajan i negativan uticaj na poslovanje krovnih prozora.

Visok nivo kapitalnih investicija

Roto je ove godine imao obimne kapitalne investicije. Kao deo višegodišnjeg programa, nešto manje od 30 miliona eura uloženo je uglavnom u tri fokalne tačke, koje su već u velikoj meri završene. Prvi od njih je potpuno modernizovani logistički centar za FTT diviziju u sedištu u Leinfelden-Echterdingen. Posle "problema sa zatezanjem" kao rezultat nepredviđenih softverskih problema, sada impresionira kupce brzom i potpunom mogućnošću isporuke. Drugi glavni investicioni projekat je novi centar za inovacije DST, u Bad Mergentheimu koji je  zvanično otvoren pre nekoliko nedelja.Ovaj centar sa neobičnom arhitekturom na osnovu logotipa kompanije je namenjen pružanju slobode kreativnog rada. Investiciono žarište broj tri: "Roto  NX" Tilt & Turn sistem hardvera”. Evropski novinari su bili u stanju da iskuse svetsku premijeru ove "prekretnice" iz prve ruke. Stalna ulaganja u nove proizvode FTT i DST dokumentuju "kontinuirane inovacije", rekao je Stangier.

Eksplozija troškova i njene posledice

Ciljana strategija nabavke služi i za stalno povećanje performansi, konkurentnosti i održivosti kompanije. Najnoviji primeri su nabavka Union Ltd. - koja je završena kako je planirano 1. septembra, a kupovina Berlinskog Wollenberg GmbH završena je 1. novembra. Ovo je važan korak u sklopu preorijentacije celokupne divizije usluga. Mogućnost finansiranja ,bez problema, za sve ovogodišnje akvizicije su jasan izraz ekonomske stabilnosti Roto-a.

Iako je ekonomska situacija za 2017. godinu označena kao "izuzetno nezadovoljavajuća". U suštini, to je u relativno maloj meri zasnovano na negativnim efektima valute, što je prvenstveno rezultat revalorizacije evra. "Ekstremni pritisak na prihode" u odeljenju za prozore i vrata je od presudnog značaja. Ovo se zasniva na "dramatičnom povećanju" cene sirovina. Cene za cink su skoro udvostručeni od početka 2016. godine, dok je povećanje za aluminijum i čelik približno 40 odsto. Dr. Keil je naglasio da kompanija ne može više da kompenzira ove eksplodirajuče troškove, i nije pustio sumnje da će kopanija morati da prilagodi cene.

Različiti stepeni zadovoljstva

Pre nego što je pogledao u budućnost, Dr. Keill je izvestio o važnim tržišnim novitetima kao što je uključivanje novog Patio Alversa univerzalnog Parallel Sliding i Tilt & Slide sistema  na tržišta širom sveta.

Ovaj "Vrhunski koncept proizvoda" je dobio izuzetno pozitivne kritike od strane klijenata na nacionalnom i međunarodnom nivou. Konkretno, proteklih nedelja i meseci zabeležno je znatno povećanje potražnje, a to je dovelo do značajnog povećanja proizvodnje u mađarskoj fabrici u Lovou.To je takođe rezultat "dobrog rada" globalnih timova prodaje i efikasnosti različitih marketinških aktivnosti.

Sa DST strane,Dr. Keill je obratio pažnju na PVC verzije nove generacije krovnih prozora "Roto Q" koji je jednostavan za instalaciju, a dobio je pozitivne kritike. Naročito je impresionirao kupce svojim robusnim kvalitetom. Međutim, generalno smanjenje potražnje ima negativan uticaj na prodaju za 2017. godinu.

Politički rizici

Što se tiče osnovnih okvirnih uslova za 2018,Dr. Keill kaže da: "Ako stvari na tržištima ostanu onakve kakve jesu, možemo dobro da radimo." Trenutno posmatrani i predviđeni ekonomski razvoj predstavlja uzrok opreznog optimizma u većini zemalja. Pojedinačne vlade mogu i trebaju to da podržavaju aktivnim stimulisanjem domaće tražnje i novogradnje.

Međutim, aktuelna "ekonomska politika" zabrinjava direktora Roto-a.Severnokorejska kriza posebno podrazumeva velike rizike. U vezi s tim, "svi bi trebalo da se nadamo i molimo."

 

Sve na jednom mestu

Ove godine za novinare je bila organizovana poseta proizvodnom pogonu i renoviranom logističkom centru u sedištu u Leinfelden-Echterdingen. Oko 200 zaposlenih proizvodi hardver za Turn-Only i Tilt&Turn prozore na površini od oko 14.500 kvadratnih metara. U ovoj  visoko automatizovanoj fabrici radi se probijanje, montaža i izrada alata, hladno oblikovanje je uvedeno  2017. godine.

Logistički servisni centar, sa oko 70 zaposlenih, obuhvata površinu od oko 25.000 kvadratnih metara. U 2017. godini, Roto je uložio u skladište automatskih malih komponenti, sistem za transport bez vozača i sistem za upravljanje zalihama SAP "Extended Varehouse Management" (EVM).

Logistički centar se koristi kao skladište za proizvodnju u fabrici Leinfelden-Echterdingen, kao distributivni centar za Nemačku, Francusku, u određenoj meri Rusiju, Skandinaviju i druge zemlje, kao i skladištenje rezervnih delova.

 

Pročitano 4786 puta Poslednji put izmenjeno Poslednji put izmenjeno januar 09 2018
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

Alupress newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.
oktobar 18 2021 0

Boje za aluminijum u nijansi drveta

DRVO KAO INSPIRACIJA Povećanom ulogom koju danas ima aluminijum u oblasti građevinarstva, veoma bitnu ulogu…

Pratite nas na Facebook-u

Alupress newsletter

Prijavite se

Prijavite se na naš newsletter i budite blagovremeno informisani o svim našim aktivnostima.

Uslovi i politika privatnosti

Uslovi korišćenja portala: Uslovi 

Politika privatnosti: Saznaj više

Alu press d.o.o.

Alu press d.o.o.

Adresa: Nede Spasojević 7b

             11070 Novi Beograd

Tel/fax: +381 11 228 65 17
             +381 11 228 65 16

Mob tel: +381 63 279 605

  e-mail: info@aluminijum-pvc.com